Frăția PSD - UDMR - PNL (aripa Cîțu) e indubitabilă! Cele trei formațiuni au votat ca moțiunea să fie citită în plen, dar au decis să amâne votul până la o decizie a CCR. Ciolacu: „Este normal” / Orban e siderat: „blocarea moțiunii e neconstituțională”


Frăția PSD - UDMR - PNL (aripa Cîțu) e indubitabilă! Cele trei formațiuni au votat ca moțiunea să fie citită în plen, dar au decis să amâne votul până la o decizie a CCR. Ciolacu: „Este normal” / Orban e siderat: „blocarea moțiunii e neconstituțională”

Birourile Permanente reunite au decis ca moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR să fie citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moţiunea. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că "este normal" ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. 

CITIȚI ȘI: "Decizia BPR e profund neconstituțională!". Orban critică hotărârea luată de monstruoasa coaliție PSD - #echipacastigatoare - UDMR, de a tergiversa moțiunea de cenzură

"PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a susţinut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. "Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD", a preciat Ciolacu, potrivit news.ro.

„Eu nu îi înțeleg pe colegi cum au putut vota azi așa”, a declarat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, precizând că „bloclarea moțiunii este neconsituțională".

Orban a mai spus, înaintea ședintei Birourilor permanente reunite, că în Constituţie şi în regulament se prevede foarte clar că moţiunea de cenzură se citeşte în termen de 5 zile de la depunere şi se dezbate şi votează după 3 zile de la prezentarea ei în şedinţă comună a Parlamentului, iar în deciziile CCR se invocă celeritatea dezbaterii.

"Există decizia CCR care spune că moţiunea nu se dezbate mai devreme de 3 zile, dar nici nu poate fi amânată la calendele greceşti. (...) Nu sunt la curent cu astfel de propunere (de amânare a dezbaterii moţiunii de cenzură - n.r.). Din punctul meu de vedere, în Constituţie spune foarte clar: este un termen de 5 zile se citeşte moţiunea de cenzură, după care există termenul de 3 zile, oricum hotărârea CCR invocă celeritatea în dezbaterea moţiunii de cenzură", preciza Orban înainte de votul din Birourile permanente reunite.

Constituţia şi deciziile CCR se aplică şi dacă există precedente anterioare sau ulterioare, a adăugat Ludovic Orban.

„Mi-am amintit că a existat o moţiune împotriva guvernului meu în care nu s-a întrunit cvorumul. După aceea, PSD nu a mai încercat să dezbatem moţiunea", a mai spus Orban.

El a susţinut că moţiunea de cenzură nu are legătură cu Congresul PNL. "Votul delegaţilor la congres va fi dat în funcţie de evaluarea candidaţilor", a spus preşedintele liberalilor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.