"Decizia BPR e profund neconstituțională!". Orban critică hotărârea luată de monstruoasa coaliție PSD - #echipacastigatoare - UDMR, de a tergiversa moțiunea de cenzură


"Decizia BPR e profund neconstituțională!". Orban critică hotărârea luată de monstruoasa coaliție PSD - #echipacastigatoare - UDMR, de a tergiversa moțiunea de cenzură

Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au hotărât, prin majoritatea formată de PSD, echipa premierului Florin Cîțu din PNL și UDMR, că moțiunea de cenzură va fi citită în ședința de joi, de la ora 16, dar dezbaterea și votarea va avea loc după decizia CCR. Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a susținut o declarație de presă pe parcursul căreia a explicat de ce e profund neconstituțională decizia luată astăzi de BPR. Pe de altă parte, președintele PNL a menționat că "o decizie a BPR nu poate face obiectul unei sesizări la CCR".

Ludovic Orban: Astăzi o majoritate din BPR, pe care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvernul României cu Parlamentul cu privire la depunerea moțiunii de cenzură. Poziția mea a fost foarte clară. Am fost prezent și nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată și voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere și decizie luată de BPR e profund neconstituțională.  

Dacă cineva ar fi avut răbdare, măcar colegii mei de partid mai înfierbântați, să-și aducă aminte anul 2020, atunci ar fi știut cu precizie din decizia CCR că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. De ce? Ca premier, al Guvernului PNL, în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură contra Cabinetului pe care-l conduceam, eu însumi am invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. În cuprinsul deciziei CCR, care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională, s-a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.  

De asemenea, v-am prezentat o altă decizie a CCR cu privire la un alt conflict juridic de natură constituțională, care e oarecum similară, numai că e mult mai gravă și spune foarte limpede ceea ce v-am mai citat, și anume că blocarea procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și principiului constituțional al statului de drept.  

Eu sincer nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi așa ceva, cum au putut să o facă în lumina prevederilor constituționale, în lumina deciziilor CCR și mai ales în lumina deciziilor regulamentare. Cu atât mai mult cu cât, există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar care e prevăzut de la citirea moțiunii de cenzură până la dezbaterea ei. Se știe că dezbaterea pe moțiune se face după 3 zile de la citire. În acea pronunțare a CCR, se spune foarte clar că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate și nu poate să apeleze la procrastinare, care înseamnă amânare de fapt. Nu poate să amâne nejustificat. Acesta e sensul deciziei CCR.  

Sunt profund afectat de faptul că deși noi, în convocarea plenului Camerelor reunite, pe care am făcut-o împreună cu președintele Senatului, am postat pe site-ul Senatului și Camerei Deputaților o informare cu privire la deciziile CCR legate de procedura moțiunii de cenzură, iar astfel orice membru al BPR ar fi putut să citească toate aceste hotărâri, cei care au votat astăzi amânarea la calendele grecești a moțiunii de cenzură practic au făcut-o pe proprie răspundere, având toate informațiile puse la dispoziție. Eu ca președinte al Camerei Deputaților mi-am făcut datoria să le pun la dispoziție toată jurisprudența CCR cu privire la derularea moțiunii de cenzură. Răspunderea le aparține individual fiecăruia pentru decizia luată.  

PSD se comportă în continuare ca un adversar al statului de drept. PSD practic nu se mai poate prezenta în ochii cetățenilor români ca un partid de opoziție. Comportamentul PSD e absurd, anti-democratic și perfid față de cetățeni, pentru că această poziționare e foarte ciudată. PSD nu a apelat la astfel de tertipuri nici măcar când a trebuit să își apere Guvernele PSD. Să apelezi la un asemenea tertip procedural, în condițiile în care e de domeniul evidenței pentru orice om că este profund neconstituțională poziționarea lor, arată că PSD e un partid care nu s-a schimbat, un adversar al statului de drept, un adversar al justiției, un adversar al democrației din România.  

Reporter: Așa sunt și colegii dvs. care au votat astăzi această amânare?  

Ludovic Orban: Toți cei care au votat le-am explicat că au făcut-o neținând cont de jurisprudența CCR.  

Reporter: Se poate depune o sesizare la CCR privind ceea ce s-a întâmplat astăzi în BPR? Cei de la AUR au făcut un anunț în acest sens. 

Ludovic Orban: La CCR se pot depune sesizări cu privire la legi, cu privire la hotărâri și de asemenea se pot declanșa conflicte juridice de natură constituțională între autoritățile statului. O decizie a BPR nu poate face obiectul unei sesizări la CCR.

Premierul Florin Cîțu a depus miercuri la CCR o sesizare prin care îi cere să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern. Premierul a invocat în sesizare că semnăturile inițiatorilor moțiunii nu au fost strânse cu respectarea legii (au fost transmise electronic, scanate etc), iar comunicarea moțiunii de la Parlament către Guvern a fost făcută prea târziu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.