PNL contestă legalitatea semnăturilor de pe moțiune. Moșteanu transmite că această acțiune e "o perdea de fum prin care Cîţu încearcă să se mai agațe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria"


PNL contestă legalitatea semnăturilor de pe moțiune. Moșteanu transmite că această acțiune e "o perdea de fum prin care Cîţu încearcă să se mai agațe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria"

UPDATE: Lovitura de teatru dată de Ludovic Orban colegilor de partid. Liderul PNL explică de ce NU a susținut propunerea de a fi verificată legalitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat luni, 6 septembrie, pentru g4media, că partidul pe care-l reprezintă va depune astăzi la ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului o cerere pentru verificarea legalității semnăturilor de pe moțiunea de cenzură a USRPLUS și AUR. 

"Vom cere să se verifice dacă e îndeplinită o condiție esențială pentru orice moțiune de cenzură, și anume existența semnăturilor a minimum o pătrime din numărul parlamentarilor", a spus Fenechiu.

Întrebat care sunt pașii formali în cazul în care birourile permanente acceptă cererea PNL, Daniel Fenechiu a spus că "regulamentul nu stabilește un termen. De principiu, funcție de natura suspiciunilor, birourile permanente reunite dau un termen și aleg structura care să facă verificare: fie o comisie parlamentară reunită precum comisia de statut, fie aparatul tehnic al Parlamentului".

Potrivit surselor g4media, peneliștii vor ridica suspiciuni în legătură cu aproximativ 30 de semnături de pe moțiune, despre care susțin că nu au fost acordate în mod regulamentar.

Ca replică, liderul deputaților USRPLUS, Ionuț Moșteanu, a precizat, într-o conferință de presă, că această acțiune a PNL nu e nimic altceva decât "o perdea de fum prin care Florin Cîţu încearcă să se mai agaţe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria". Pe de altă parte, Moșteanu a menționat că toate semnăturile de pe moțiunea de cenzură sunt "în regulă", dar colegii săi care le-au trimis scanate "au semnat deja şi aşa cum vrea echipa dlui Cîţu, cu pixul pe hârtie". Deputatul USRPLUS a mai declarat că, din punct de vedere legal, "semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un șervețel sau pe un colț de hârtie sau cu creta pe jos".

Nu în cele din urmă, Moșteanu a vorbit despre bambiliciul politic practicat de PSD în legătură cu moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu. 

Moșteanu: Ce se întâmplă zilele acestea e fără precedent, ca o majoritate să blocheze dreptul constituțional al minorității de a depune o moțiune de cenzură. Ne uităm la declarații și vedem că Marcel Ciolacu a declarat joi că cei 157 de parlamentari vor susține o moțiune depusă de USR. După aceea ceva s-a întâmplat. Pare că de vineri încolo domnul Marcel Ciolacu a primit un ordin și a pus PSD la remorca domnului Cîțu și de 3 zile îi ține spatele în Biroul Permanent neasigurând cvorumul. Doar discută, povestește despre moțiuni alternative, tot felul de perdele de fum, dar dacă vrea să dovedească că nu are o comandă dublă, atunci să dea drumul oamenilor dânsului să vină la Birourile Permanente. Sunt 8 membri ai PSD care trebuie să vină astăzi, dacă îl vor plecat pe Cîțu, așa cum spune de 8 luni. Dacă nu, iar astfel se confirmă că a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu, atunci vor juca la off-side, așa cum au jucat în ultimele zile. 

Legat de semnături, văd că echipa domnului Cîțu contestă semnăturile parlamentarilor. Este fără precedent în Parlament acest lucru. O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă și atunci când e scanată sau e pe un șervețel sau colț de hârtie. De 1 an și jumătate, în Parlamentul României, se votează prin telefon. S-au votat legi importante printr-un simplu apel telefonic și cu un răspuns de la capătul telefonului, "pentru" sau "împotrivă". Se votează electronic pe tabletă, niște tablete în spatele cărora nu știm niciodată exact cine e. De 1 an și ceva se admit semnături olografe, trimise scanat de către parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de lege. Sunt astfel de inițiative care au devenit legi pentru români cu semnături olografe trimise scanat. Suntem în pandemie și stare de alertă și am încercat să ținem deplasările la minim atunci când s-a putut. Există preluare pe suport digital a semnăturii fiecărui român atunci când merge la pașapoarte, permise, consulate, ANAF și în multe alte locuri. O semnătură olografă rămâne o semnături olografă, rămâne o declarație de voință a semnatarului. Doar semnatarul poate contesta autenticitatea acelei semnături. În momentul acesta niciun parlamentar din cei care au semnat moțiunea nu își contestă semnătura. Deci totul este o perdea de fum prin care Florin Cîţu încearcă să se mai agaţe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria.

Reporter: Daniel Fenechiu a spus că în ședința BPR vor avea o cerere de verificare a legalității semnăturilor. Vă gândiți să depuneți alte semnături? 

Moșteanu: Semnăturile sunt strânse. Am aici și o să vă arăt o copie a dosarului cu moțiunea. 

Reporter: Dați asigurări că toate semnăturile sunt în regulă? 

Moșteanu: Da. Sunt în regulă. Ce întrebare e aceasta? Nici nu se pune problema. Colegii care au trimis semnăturile scanate au semnat deja și așa cum vrea echipa domnului Cîțu, cu pixul pe hârtie. Dar în realitate și din punct de vedere legal, semnătura olografă rămâne semnătură olografă chiar dacă e făcută pe un șervețel, pe un colț de hârtie sau cu creta pe jos. 

Reporter: Câți parlamentari au semnat altfel decât cu pixul? 

Moșteanu: Aproximativ 20 din 80. 

Reporter: Cei de la AUR vor veni cu cei 11 parlamentari care vor semna încă o dată în clar la BPR. 

Moșteanu: Noi vom depune din nou aceste semnături cu pixul pe hârtie, cum vor dânșii, înainte de BPR. 

Reporter: Există posibilitatea ca depunerea unei noi liste de semnături să îngreuneze și mai mult procedura?

Moșteanu: Există posibilitatea, dar ar fi un abuz. Dacă admitem acest lucru acum, ar însemna că noi putem să cerem sau oricine poate cere autentificarea semnăturii pe orice document din statul român, pe un decret prezidențial. Dar de unde știm că e semnătura președintelui? Intrăm într-o spirală. Chemăm un notar de fiecare dată când un parlamentar semnează un proiect de lege? Nu se poate așa ceva! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.