Lovitura de teatru dată de Ludovic Orban colegilor de partid. Liderul PNL explică de ce NU a susținut propunerea de a fi verificată legalitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură


Lovitura de teatru dată de Ludovic Orban colegilor de partid. Liderul PNL explică de ce NU a susținut propunerea de a fi verificată legalitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură

Ședința Birourilor Permanente ale celor două Camere pe tema moțiunii de cenzură se va relua, întrucât nici astăzi nu s-a întrunit cvorumul, atât parlamentarii PNL, dar și cei ai PSD neaflându-se în sala de ședință în momentul în care pe ordinea de zi urma discuția privind moțiunea de cenzură și stabilirea calendarului acesteia. 

Pe de altă parte, propunerea PNL de a fi verificată legalitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură nu a fost aprobată, mai ales datorită președintelui Camerei Deputaților, liderul liberalilor Ludovic Orban, care a ales să se abțină de la vot, decizia lui fiind astfel una decisivă. Concret, scorul final a fost de 9 voturi "pentru", 7 "împotrivă" și 2 abțineri, ceea ce înseamnă că nu a rezultat o majoritate simplă de 50%+1 pentru a trece propunerea. Ulterior ședinței, Ludovic Orban a explicat considerentele în baza cărora a ales să nu gireze demersul colegilor de partid care prevedea ca pe perioada a două săptămâni să fie verificate respectivele semnături. 

CITIȚI ȘI: Rareș Bogdan, mesaj pentru USRPLUS și AUR după ședința din Parlament: "Când semnăturile vor fi corecte, reprezentanții PNL din BPR vor lua decizia ca moțiunea de cenzură să se discute și voteze". Orban, luat la țintă de europarlamentar: "Mi se pare absolut șocant!"

"Cristina Prună a propus ca parlamentarii semnatari, fizic sau online, în special cei care au depus semnătură prin scanare, să confirme faptul că au semnat moțiunea de cenzură. Se putea verifica în decursul unei ore dacă există sau nu numărul minim necesar pentru o moțiune de cenzură constituțională. Nici acest lucru nu a fost luat în seamă", a subliniat Orban.  

Ludovic Orban: S-a dezbătut punctul 2, care era o cerere de a se trimite către Comisia de Statut, care e o comisie comună, lista de semnături de pe moțiune pentru a fi verificate. Rezultatul votului e următorul: au fost prezenți 18 membri ai BPR, 9 membri au votat "pentru", 7 "împotrivă" și 2 au fost prezenți și nu au votat. Propunerea nu a fost adoptată! Se știe că în Parlament se adoptă o lege, o propunere etc. cu votul a 50%+1 din cei prezenți. Au fost prezenți 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9. Deci nu s-a întrunit majoritatea celor prezenți. Ca atare, propunerea nu a trecut.  

CITIȚI ȘI: PNL contestă legalitatea semnăturilor de pe moțiune. Moșteanu transmite că această acțiune e "o perdea de fum prin care Cîţu încearcă să se mai agațe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria"

După ce nu a fost adoptată aceasta propunere, colegii mei din PNL au plecat din sala de ședință, am rămas fără cvorum și nu am putut să discutăm punctul 3 de pe ordinea de zi, prezentarea în BPR a moțiunii de cenzură.  

În ceea ce privește votul pe care l-am exprimat vreau să spun niște lucruri foarte clare. Instituția moțiunii de cenzură e prevăzută în Constituția României. Instituția moțiunii de cenzură dă dreptul parlamentarilor de a iniția o procedură prin care pot să demită un Guvern care nu beneficiază de majoritate parlamentară. E dreptul oricărui deputat și oricărui senator de a semna inițierea unei moțiuni de cenzură, o singură dată pe sesiune. Conform Constituției și Regulamentului e foarte clară procedura cu privire la moțiunea de cenzură. Eu nu pot să accept o propunere care nu are bază constituțională și regulamentară și care vizează întârzierea continuării procedurilor pentru 2 săptămâni de către Comisia de Statut, care nu are nicio competență de verificare a validității semnăturilor.  

De altfel, vreau să precizez foarte clar că liderii grupurilor parlamentare ale formațiunilor care au inițiat moțiunea de cenzură au anunțat BPR că acolo unde semnăturile depuse vineri au fost luate online, ele au fost depuse și în varianta olografă.  

De asemenea, a existat o propunere formulată de vicepreședintele Camerei Deputaților, Cristina Prună, care nu putea fi supusă la vot pentru că eram la un punct de pe ordinea de zi care viza cu totul altceva, dar care din punctul meu de vedere a arătat clar că dacă BPR considerau că există dubii cu privire la validitatea semnăturilor, aceste dubii ar fi putut fi înlăturate fără niciun fel de problemă. Cristina Prună a propus ca parlamentarii semnatari, fizic sau online, în special cei care au depus semnătură prin scanare, să confirme faptul că au semnat moțiunea de cenzură. Se putea verifica în decursul unei ore dacă există sau nu numărul minim necesar pentru o moțiune de cenzură constituțională. Nici acest lucru nu a fost luat în seamă.  

Totodată, eu nu puteam să fiu de acord și să votez o procedură care nu are bază constituțională, regulamentară și care nu face altceva decât să încalce litera și spiritul Constituției și Regulamentului. Nimeni nu poate să cenzureze dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură.  

De asemenea, semnarea unei moțiuni de cenzură e un act de voință individual. Doar persoana care a semnat poate să conteste validitatea semnăturii sau poate să-și retragă semnătura. 

De asemenea, Orban a precizat că, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, va mai convoca o reuniune a BPR, apoi va comunica Guvernului, "indiferent dacă va fi sau nu cvorum".

"Mă voi consulta cu colegii din Birourile Permanente pentru a convoca la o oră potrivită astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile. Conform regulamentului şedinţelor comune, se prevede că am obligaţia de a prezenta BPR moţiunea şi ulterior să informez Guvernul. Deci dacă nu se întrunesc statutar BPR pentru a prezenta moţiunea şi a stabili calendarul moţiunii, voi informa Guvernul, deci voi îndeplini atributul constituţional pe care nu l-am îndeplinit până acuma pentru că am respectat regulamentul şedinţelor comune. Aici este interpretabil. În Regulament scrie din momentul depunerii, iar în Constituţie moţiunea se dezbate şi se votează la trei zile de la citirea în plen", a conchis Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.