China comunistă vrea să participe la ceea ce ar trebui să fie reconstrucția Afganistanului, dar pe banii SUA


  • ACP
  • Aug 31, 2021 17:29
  • 2134
China comunistă vrea să participe la ceea ce ar trebui să fie reconstrucția Afganistanului, dar pe banii SUA

După anunțul Washingtonului că misiunea sa în Afganistan s-a încheiat și ultimul militar american a plecat din Kabul, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China a declarat într-o conferință de presă că țara sa se angajează să ajute la eforturile de reconstrucție din Afganistan, dar solicită ca Washingtonul să își plătească partea.    

"America a început războiul împotriva Afganistanului și acesta este motivul dificultăților economice din țară. Washingtonul trebuie să își asume responsabilitatea că nu poate să lase haosul în urmă. Statele Unite trebuie să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a oferi asistență economică și umanitară Afganistanului, să mențină operațiunile normale ale guvernului, să mențină stabilitatea socială, să oprească deprecierea valutară și inflația și să lase Afganistanul să meargă pe calea păcii", a spus Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.  

"China va sprijini reconstrucția pașnică a Afganistanului", a adăugat Wang Wenbin.  

Mai exact, Beijingul ar dori ca marile sale companii să participe la ceea ce ar trebui să fie reconstrucția și transformarea Afganistanului, dar pe banii Statelor Unite.  

Cu câteva ore înainte de anunțul Washingtonului, reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut o anchetă cu privire la uciderea civililor de către forțele conduse de Statele Unite în Afganistan în ultimele două decenii și a declarat că haosul din Afganistan este direct legat de retragerea pripită a trupelor străine.  

"Sperăm că țările relevante vor realiza că retragerea nu este sfârșitul responsabilității, ci începutul reflecției și corectării", a spus el.  

"Acțiunile trupelor străine din Afganistan în ultimii 20 de ani, inclusiv activitățile criminale desfășurate de Statele Unite și forțele australiene pentru uciderea civililor, nu trebuie șterse, ci trebuie investigate în continuare. Recentul atac pentru represalii al Statelor Unite asupra Statului Islamic a provocat victime în rândul civililor nevinovați. Facem apel la Statele Unite să se abțină de la bombardarea zonelor cu populație civilă din Afganistan", a completat acesta.  

Song Luzheng, cercetător în relații internaționale la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat pentru publicația South China Morning Post că poziția Chinei nu va afecta cooperarea sa cu SUA în problemele Afganistanului.  

"Critica diplomatică este doar retorică care vizează publicul intern și comunitatea internațională. Când vine vorba de cooperarea cu SUA, contează doar ce face China, nu cuvintele sale. Iar China poate folosi ajutorul SUA pentru a ușura criza afgană", a zis Luzheng.   

"China speră că SUA vor investi mai multe resurse în Afganistan", a mai spus el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.