Florin Cîțu vrea titlul de „Pinocchio” al României, deținut de Victor Ponta. Minciunile premierului sunt atât de crase și nerușinate încât îi șochează și pe colegii din PNL


Florin Cîțu vrea titlul de „Pinocchio” al României, deținut de Victor Ponta. Minciunile premierului sunt atât de crase și nerușinate încât îi șochează și pe colegii din PNL

Premierul Florin Cîțu a promis de mai multe ori că va reduce subvenția încasată de la bugetul de stat de partidele politice. În realitate, în perioada când a fost ministru de Finanțe și premier, conturile partidelor au încasat sume record, depășind chiar epoca PSD, arată Europa Liberă într-un material semnat de jurnalistul Cristian Andrei, care atrage atenția într-o postare că șeful Guvernului a mințit cu nonșalanță în urmă cu mai puțin de un an, ajungând, în prezent, chiar să le promită colegilor susținători că dacă e ales președintele partidului, jumătate din suma încasată ca subvenție va fi trimisă în teritoriu. 

Mai mult, anul acesta s-ar putea ajunge la un record istoric, conform propunerii de rectificare bugetară: 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali.

„Când te lauzi pe Facebook, vine o zi când cineva își aduce aminte ce ai promis. Și vede că totul este o minciună. https://bit.ly/2WhI37k 

A promis premierul Cîțu că reduce subvenția partidelor în 2021? A promis. Ce a făcut? A majorat-o la rectificare cu 100 de milioane de lei. De ce trimite acești bani publici în vistieria partidelor? 

A spus premierul că a redus subvenția partidelor în 2020 cu 30%? A spus. Nu a redus-o deloc. Dar deloc. Puteți vedea în datele oficiale.  

De ce au nevoie partidele de o sumă record în 2021 - 265 milioane de lei? Pentru ce? Știți care era subvenția în urmă cu 5 ani? Cunoașteți vreun domeniu în care să existe o asemenea creștere a bugetului?”, a comentat jurnalistul Cristian Andrei pe pagina sa de Facebook.  

Un lucru similar, o minciună aproape la indigo, se întâmplă și cu proiectul de înființare a unei noi bănci de stat – Banca de Dezvoltare - idee concepută și susținută de guvernele PSD, pe care Cîțu o contesta cu vehemență în urmă cu șase ani. În realitate, BD nu va dezvolta nimic, fiind doar o altă instituție pentru clientela politică, după cum au atras atenția chiar surse din interiorul PNL. PODUL a scris despre asta AICI.  

Așadar, Cîțu însuși, în vremea când privea politica mare mai mult de pe margine, aducea critici serioase respectivului proiect. Iată ce scria Cîțu, pe contul său de Facebook, 28 octombrie 2015: ”ministrul de finanțe (Orlando Teodorovici, n.r.) ne anunță că este aproape gata proiectul pentru Banca de Dezvoltare. Nu există nicio justificare economică pentur Banca (de stat) de Dezvoltare. Statul român deține încă două bănci – EXIM și CE. Ce nu fac aceste bănci și o să facă BD? Resurse economice irosite pe proiecte tâmpite. Nu este nici primul și nu o să fie nici ultimul. Nu mă aștept ca opoziția să se opună acestui proiect deoarcee unde este o bancă este și un consiliu de administrație. Poate BNR să explice de ce nu este nevoie și de acest chiar contraproductiv. Doar dacă BNR este independentă politic…”.

Așadar, premierul nu are nicio jenă în a-și lua vorbele/promisiunile de campanie înapoi chiar dacă PNL a scăzut dramatic în sondajele care indică preferințele electorale ale românilor. Detalii sondaj AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.