Proiectul copiat de Cîțu de la Teodorovici privind înființarea BD. Economist, întrebare-cheie: "Se grăbește să pună în funcții de conducere câțiva favoriți?"


Proiectul copiat de Cîțu de la Teodorovici privind înființarea BD. Economist, întrebare-cheie: "Se grăbește să pună în funcții de conducere câțiva favoriți?"

Economistul Bogdan Glăvan a atras atenția într-un articol publicat pe project-e.ro că ordonanța Guvernului Cîțu ce vizează înființarea Băncii de Dezvoltare e în proporție de 95% copy-paste după proiectul de lege inițiat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Totodată, Glăvan a subliniat că Guvernul Cîțu "a pus carul înaintea boilor", întrucât "în loc să procedeze la reorganizarea întregului sector de stat și pe baza acestuia să înființeze Banca de dezvoltare, el înființează BD și abia de acum încolo se va gândi ce face cu restul companiilor". De asemenea, economistul a prezentat o serie de detalii care relevă risipa financiară de care se va face vinovat Guvernul Cîțu prin înființarea acestei noi bănci de stat. 

Nu în cele din urmă, Glăvan a reliefat că proiectul în cauză a primit aviz negativ chiar de la Guvernul Cîțu, în luna martie 2021, însă iată că Executivul și-a reevaluat decizia. În acest sens, economistul a venit cu o întrebare-cheie în legătură cu intențiile premierului Cîțu: "Se grăbește să pună în funcții de conducere (peste o instituție goală) câțiva favoriți?".

Redăm un fragment din articolul redactat de Bogdan Glăvan (îl puteți citi integral AICI): 

"După 2 ani de studii, încă 5-7 ani de consultanță

Înființarea Băncii de dezvoltare face obiectul unui proiect finanțat de Comisia Europeană. În faza I a proiectului s-au realizat analiza disfuncționalităților pieței financiare din România, un studiu de prefezabilitate privind structura juridică a băncii și studiul de fezabilitate pentru înființarea băncii. Până când banca va deveni operațională vor mai trece ani. Mai durează până în 2024, când se estimează că instituția va obține aprobarea BNR și ulterior, până în 2026, când va fi evaluată de Comisia Europeană.

Culmea consultanței sau nepricepere crasă: ca să își autorizeze o bancă la BNR guvernul plătește consultanță

“În cadrul proiectului actual, consultantul angajat de SRSS/TSI, va sprijini MF în procesul de autorizare de către Banca Națională a României (BNR) și COM (procesul de notificare NDB). Astfel, va pregăti dosarul de autorizare care trebuie depus la BNR cu toată documentația și informațiile necesare procesului de autorizare, conform legislației bancare românești și a regulamentelor europene și va sprijini MF în discuțiile cu BNR în procesul de autorizare până la obținerea autorizației de funcționare.”

Bancherii de la Eximbank vor fi recalificați… bancheri. Funcționarii Ministerului Finanțelor vor primi și ei bani ca să învețe să fie bancheri

Pe ce vor fi cheltuiți banii din PNRR? O parte din fondurile solicitate vizează servicii de consultanță pentru instruirea personalului viitoarei bănci. Dat fiind că guvernul intenționează să transfere la viitoarea bancă salariați de la Eximbank și Ministerul Finanțelor, practic bancherii vor fi trimiși la training pentru a se califica drept… bancheri. Pe lângă ei, va fi instruit și o parte din personalul Ministerului Finanțelor. Toți vor primi laptopuri noi și software-ul aferent. 193 de salariați ar putea lucra în viitoarea instituție.

Plătim consultanță până în 2026, cu scopul obținerii autorizației pentru un program ce expiră

După înființarea BD, aceasta trebuie supusă unui audit special desfășurat în cadrul stabilit de Comisia Europeană. Se numește „pillar assessment” și se va desfășura conform unei Decizii CE din 2019. Fără acest audit, BD nu poate deveni partener de implementare al Comisiei. Astfel, se spune în PNRR, vom plăti consultanță pentru „Realizarea evaluării pe bază de piloni care va permite ca BD să devină partener de implementare pentru fonduri europene/InvestEU”,.

Doar că programul InvestEU a început deja și majoritatea operațiunilor finanțate din acest program se vor încheia în următorii 2-3 ani. Ultimele finanțări acordate în cadrul programului InvestEU vor trebui aprobate în 2027. Este practic imposibil ca viitoarea bancă de dezvoltare să primească autorizarea Comisiei Europene în timp util pentru a mai prinde un apel deschis de proiecte".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.