EXCLUSIV Eugeniu Sinchevici, președintele PAS Youth și candidat la alegerile din 11 iulie: "R. Moldova se află la o răscruce de drumuri și destine"


EXCLUSIV Eugeniu Sinchevici, președintele PAS Youth și candidat la alegerile din 11 iulie: "R. Moldova se află la o răscruce de drumuri și destine"

Președintele organizației de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate, Eugeniu Sinchevici, candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, a acordat un interviu pentru Podul.ro pe parcursul căruia a vorbit despre motivul pentru care s-a ajuns la acest scrutin electoral și importanța lui, dar și despre prioritățile PAS și aportul adus până acum de președinta Maia Sandu pentru consolidarea căii proeuropene a R. Moldova. 

Reporter: Vreau să discutăm puțin despre câteva chestiuni esențiale pentru cititorii acestui interviu și să trecem succint în revistă anumite probleme. În primul rând, ne aflăm la mai puțin de o săptămână până la momentul alegerilor anticipate legislative din Moldova, iar tu ești candidat.

Eugeniu Sinchevici: Adevarat, a mai rămas puțin timp. A fost o campanie atipică, suntem încă în pandemie și eforturile nu pot fi la fel de puternice, dar am găsit suficiente mijloace să facem o campanie onestă, din partea noastră așa a fost.

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă R. Moldova? 

Eugeniu Sinchevici: Prima problema e evident pandemia. Dar după cum știm, președintele Maia Sandu a obținut încă din luna decembrie promisiunea livrării de vaccin: odată pe 29 decembrie 2020, la vizita președintelui Iohannis, când România a asumat o donație de 200 de mii de doze, dar ulterior președintele Maia Sandu a desfășurat și alte acțiuni de sprijin a livrării vaccinului: fondul COVAX susținut de GAVI, donație din partea Chinei, dar și din partea Federației Ruse, Lituania, Uniunea Europeană. Eforturile președintelui s-au văzut.

Reporter: În contextul acestor alegeri anticipate aș dori să transmitem publicului din România de ce se organizează.

Eugeniu Sinchevici: Parlamentul este depășit și nefuncțional. A fost încă o promisiune îndeplinita a Maiei Sandu, căci pentru a putea implementa reforme profunde avem nevoie de un Parlament nou ales, să ne reîntoarcem la cetățeni, să le oferim șansa sa evadeze din asediul Dodon-Șor-PSRM. Lunile acestea au fost teribile. Deși inițial aceștia au agreat organizarea de alegeri anticipate, probabil au avut neliniști la vederea unor sondaje, au apelat la cele mai infame și perfide forme de șantaj, capturare a unor instituții, vechi metode de pe vremea lui Plahotniuc. S-a sfârșit. Avem șansa acum să ne alegem Legislativul.

Reporter: Dodon a pierdut, însă Guvernul Chicu a demisionat în ziua unei moțiuni de cenzură, un Guvern totuși susținut de PSRM.

Eugeniu Sinchevici: Adevărat, dar probabil teama lor a fost imensă. Pierderea puterii echivalează cu intrarea în irelevanță a lui Dodon. Au încercat să blocheze desemnările (Gavrilița-Igor Grosu), au venit cu niște candidați de-ai lor, Durleșteanu, prima nominalizare, care avea să mărturisească faptul că nici nu știa multe detalii despre înaintarea ei la funcția de premier. Absurd și ionescian, nu? A doua nominalizare a fost ambasadorul Moldovei în Federația Rusă, un domn de profesie economist, prezentat drept tehnocrat, fost deputat PSRM.

Reporter: Cum a încercat Dodon să blocheze declanșarea procesului de dizolvare a Parlamentului?

Eugeniu Sinchevici: Vă dau doar câteva detalii: Contra-înainta desemnări, a încercat schimbarea unor judecători constituționali, deși mandatele lor sunt inamovibile. Halucinant. Un asalt asupra Curții Constituționale și un afront la adresa statului de drept și normelor democratice.

Reporter: Să vorbim puțin despre partidul tău, Acțiune și Solidaritate, dar în câteva fraze, esențialul pe care românii trebuie să-l știe.

Eugeniu Sinchevici: Acțiune și Solidaritate a apărut din voința și faptele primului președinte al partidului, doamna Maia Sandu. A contribuit la acest proiect politic prin experiența sa administrativă și politică, prin oamenii pe care i-a adus în jurul său, prin idei, fapte și dorințe. Sunt oameni incoruptibili, onești și cinstiți. Nu o spun pentru că sunt membru PAS, ci pentru că realitatea o confirmă: media de vârstă a deputaților, lipsa problemelor de integritate, atașamentul lor profund față de Europa. Aceasta e cartea de vizită a PAS.

Reporter: Ați ales să mergeți singuri în acest scrutin. 

Eugeniu Sinchevici: Am ales această formă de participare. Era inutil un bloc electoral. Suntem un partid suficient de capabil să intre în cursa electorală și să câștigăm aceste alegeri.

Reporter: Propun să abordăm câteva teme din programul electoral al PAS.

Eugeniu Sinchevici: Cred că e un moment bun să le evocăm, aș vrea să subliniez doar câteva dintre angajamentele PAS în fața cetățenilor. Primul și cel mai important: combaterea corupției și facilitarea unui cadru pentru o justiție independentă. Cu părere de rău o afirm: Moldova NU are în prezent o justiție independentă și justă, ea este acaparată de rețele oligarhice, interese, scheme de corupție. E o justiție captivă unor grupuri de interese puternice și afiliate politic. Propunem niște pași concreți de redresare: consolidarea instituțiilor statului de drept, Procuratura generală, judecătorii. Procurorul general, domnul Stoianoglo, este o figură asupra căreia planează o multitudine de suspiciuni. De altfel, reforma acestei instituții a atras demiterea Cabinetului Maia Sandu în noiembrie 2019.

Reporter: Au trecut câteva luni din mandatul Maiei Sandu. Care ar fi una dintre realizările ei notabile? 

Eugeniu Sinchevici: Președintele Maia Sandu a onorat multe angajamente luate în fața oamenilor: redresarea afacerilor externe, ieșirea din izolarea internațională, creșterea prestigiului Moldovei, iar în acest sens amintesc câteva vizite: România, Polonia, Ucraina, Germania, Franța, Italia și Belgia. Toate acestea contribuie substanțial la redresarea țării noastre. Cheia următorilor ani va fi redresarea economică: venim cu soluții și programe cât se poate de concrete de sprijin. Ne angajăm în lupta împotriva corupției generalizate și protejate de sus. Dacă oamenii vor alege un Parlament curat și onest, aceste lucruri se vor întâmpla.

Reporter: Spune-ne câteva lucruri despre cum a decurs campania.

Eugeniu Sinchevici: Dificil, suntem încă în pandemie, dar asta nu înseamnă că nu am discutat cu oamenii. Programul nostru se cheamă Moldova oamenilor buni. Am mers în toate raioanele țării, în sate, orașe, activiștii noștri sunt determinați și motivați. Simt că vom reuși.

Reporter: Ce spun sondajele?

Eugeniu Sinchevici: Sunt un om prudent și lucid, nu mă hazardez să comentez sondaje, dar există și surse verosimile: în absolut toate noi câștigăm aceste alegeri. Acest lucru îmi dă speranță.

Reporter: Ce ne poți transmite despre organizația pe care o conduci?

Eugeniu Sinchevici: PAS Youth e formată din tineri motivați, ambițioși, animați se profunde dorințe: ne dorim o redresare a țării noastre, generația mea nu dorește să mai fie una de sacrificiu. Acum e momentul nostru. Și facem primul pas. Apropo, totul se face pe bază de voluntariat, nu plătim pe nimeni, motiv pentru care cu atât mai prețioasă este munca tuturor colegilor mei.

Reporter: Cum ți se pare că este Moldova astăzi?

Eugeniu Sinchevici: O societate profund fragmentată și divizată economic, dar și etnic. Un conflict de generații, de idei, o lume împărțită. Abandonăm orice opinii geopolitice în acest moment. Absolut toți vrem o societate civilizată, cu instituții puternice și capabile să servească oamenii, să fie în slujba lor și nu capturate politic. Asta înseamnă pentru mine politica, să pot face ceva pentru generația mea.Nu mai suntem victimele timpului. Au trecut 30 de ani. Moldova la 30 de ani merită un Parlament curat și fără corupți. Moldova la 30 de ani se află la o răscruce de drumuri și destine. Vrem să vedem Moldova la 30 de ani condusă de oameni integri, corecți și capabili, o Moldovă la 30 de ani care să privească spre viitor, onorând trecutul și prețuind memoria. Să fie într-un ceas bun pentru cetățeni! Ei dețin puterea pe 11 iulie, iar noi ne vom întoarce la ei ulterior în fiecare zi cu faptele noastre.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.