Comisia Europeană a oferit un răspuns ferm Curții Constituționale a României, precizând fără echivoc că legea europeană prevalează întotdeauna asupra celei naționale, iar deciziile CJUE sunt constrângătoare pentru toate tribunalele și instanțele statelor membre UE.
"Așa cum am amintit-o mereu și chiar de curând, prioritatea de aplicare a dreptului UE este un soclu fundamental al ordinii juridice comunitare, ca și faptul că deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii și trebuie aplicate de curțile naționale", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinanț. (sursa: RFI)
Reacția Comisiei Europene a venit în contextul în care CCR decidea pe 8 iunie, cu majoritate de 7 la 2, că SIIJ este constituțională. De asemenea, Curtea Constituțională a precizat într-un comunicat că judecătorii de la instanțele ordinare de judecată nu pot aplica deciziile CJUE, respectiv dreptul UE, în detrimentul hotărârilor CCR și a legislației naționale. (consultați AICI comunicatul complet)
Pe acest subiect, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall a atras atenția că nu este prima dată când CCR-ul lui Dorneanu face de râs România pe plan internațional, un alt caz fiind cel al victoriei pe care a obținut-o Laura Codruța Kovesi, în 2020, la CEDO împotriva statului român. (mai multe detalii AICI) Totodată, Birchall a criticat lipsa de acțiune a coaliției PNL-USRPLUS-UDMR în cazul reformei CCR.
"Nu e prima data când Dorneanu face de râs România. CE confirmă ceea ce am tot spus și eu și anume că, în conformitate cu prevederile art. 148 alin. 2 din Constituție, legea europeana prevalează, are prioritate, asupra celei naționale. Dorneanu ar trebui să citească Constituția (în cazul de față art. 148 alin. 2) și să o respecte, nu să își bată joc de ea! Dar uite că îi tot merge să își bată joc de imaginea României și, după cum se poate ușor observa, actuala majoritate nu pare mai deloc deranjată de derapajele lui Dorneanu & co. Dacă chiar erau deranjați pe fond, nu doar declarativ, până la ora aceasta deja modificau legea 47 ( legea de organizare și funcționare a CCR). Legea 47 este lege organică deci dacă chiar se dorește poate fi modificată foarte ușor. Săptămânal în Parlament sunt adoptate legi organice!", a scris Birchall pe Facebook.