Judecătorii să aplice dreptul UE în detrimentul deciziilor CCR! Băcanu le transmite magistraților să nu se lase intimidați de abuziva Inspecție Judiciară


Judecătorii să aplice dreptul UE în detrimentul deciziilor CCR! Băcanu le transmite magistraților să nu se lase intimidați de abuziva Inspecție Judiciară

Deputatul PNL Cristian Băcanu a declarat pentru Spotmedia că judecătorii trebuie să aplice Dreptul UE în defavoarea hotărârii CCR în cazul SIIJ, chiar dacă Inspecția Judiciară îi va lua în vizor prin cercetări disciplinare. 

CITIȚI ȘI: Mobilizare împotriva CCR-ului lui Dorneanu. 25 de organizații civice cer demisia judecătorilor Curții Constituționale care, prin ultima decizie, "aruncă afară România din Uniunea Europeană"

"Dacă judecătorul este corect, va aplica dreptul UE în baza principiului efectului direct. Iar eu cred că 99% dintre judecătorii din România sunt oameni corecți, principiali și care au muncit enorm ca să ajungă acolo unde sunt și tocmai acesta este motivul pentru care vor judeca în mod corect. Singura problemă, din păcate, este că în legislația noastră națională încălcarea unei decizii a CCR reprezintă abatere disciplinară, iar încălcarea unei decizii a CJUE nu. Cu alte cuvinte, va fi cumva mai călduț să aplici decizia CCR în defavoarea deciziei CJUE, pentru simplul motiv că te simți acoperit - dar dacă faci asta, aduci prejudicii ordinii juridice naționale și ordinii juridice a Uniunii Europene", a zis liberalul. 

De asemenea, Cristian Băcanu a criticat decizia Inspecției Judiciare de a-l cerceta disciplinar pe judecătorul de la Curtea de Apel Pitești care a interpretat decizia CJUE și a stabilit că existența Secției Speciale nu este justificată. 

RECITIȚI ȘI: Curtea de Apel Pitești, sentință istorică care demolează SIIJ

"Referitor la decizia de a declanșa din oficiu o anchetă în cazul de la Pitești, vreau să vă spun că există o practică unitară la nivelul Inspecției Judiciare, în sensul că ei nu intervin asupra modului de interpretare și de aplicare a legii, pentru că ar afecta principiul independenței instanțelor (aduc aminte că potrivit art. 124 din Constituție - „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”). Sunt foarte multe rezoluții de clasare ale unor plângeri formulate de justițiabili cu privire la modul în care s-au judecat anumite spețe. Inspecția Judiciară a spus: Noi nu suntem instanță care să judece o cale de atac, nu putem să intervenim asupra aprecierii judecătorului, care e suveran în aplicarea legii.

Iată însă că acum i-a lovit excesul de zel! Au declanșat imediat după pronunțarea instanței, din oficiu, o procedură de cercetare disciplinară, ceea ce nu este în regulă, arată rău pentru independența justiției.

Din exterior, arată ca un act de presiune asupra magistraților și mă îndoiesc că este de dorit așa ceva, pentru că este obligatoriu pentru un stat democratic ca justiția să fie percepută ca fiind independentă de către cetățeni.

Această percepție este extrem de importantă și, acolo unde percepția este schimbată, se pierde din încrederea în actul de justiție fiind totodată afectată chiar independența judecătorilor și procurorilor, care nu se vor mai simți apărați atunci când aplică legea în contra unor interese, indiferent de natura acestora", a precizat deputatul PNL. (citiți AICI și criticile aduse de liberal Consiliului Superior al Magistraturii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.