Deputatul PNL Cristian Băcanu a declarat pentru Spotmedia că judecătorii trebuie să aplice Dreptul UE în defavoarea hotărârii CCR în cazul SIIJ, chiar dacă Inspecția Judiciară îi va lua în vizor prin cercetări disciplinare.
"Dacă judecătorul este corect, va aplica dreptul UE în baza principiului efectului direct. Iar eu cred că 99% dintre judecătorii din România sunt oameni corecți, principiali și care au muncit enorm ca să ajungă acolo unde sunt și tocmai acesta este motivul pentru care vor judeca în mod corect. Singura problemă, din păcate, este că în legislația noastră națională încălcarea unei decizii a CCR reprezintă abatere disciplinară, iar încălcarea unei decizii a CJUE nu. Cu alte cuvinte, va fi cumva mai călduț să aplici decizia CCR în defavoarea deciziei CJUE, pentru simplul motiv că te simți acoperit - dar dacă faci asta, aduci prejudicii ordinii juridice naționale și ordinii juridice a Uniunii Europene", a zis liberalul.
De asemenea, Cristian Băcanu a criticat decizia Inspecției Judiciare de a-l cerceta disciplinar pe judecătorul de la Curtea de Apel Pitești care a interpretat decizia CJUE și a stabilit că existența Secției Speciale nu este justificată.
RECITIȚI ȘI: Curtea de Apel Pitești, sentință istorică care demolează SIIJ
"Referitor la decizia de a declanșa din oficiu o anchetă în cazul de la Pitești, vreau să vă spun că există o practică unitară la nivelul Inspecției Judiciare, în sensul că ei nu intervin asupra modului de interpretare și de aplicare a legii, pentru că ar afecta principiul independenței instanțelor (aduc aminte că potrivit art. 124 din Constituție - „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”). Sunt foarte multe rezoluții de clasare ale unor plângeri formulate de justițiabili cu privire la modul în care s-au judecat anumite spețe. Inspecția Judiciară a spus: Noi nu suntem instanță care să judece o cale de atac, nu putem să intervenim asupra aprecierii judecătorului, care e suveran în aplicarea legii.
Iată însă că acum i-a lovit excesul de zel! Au declanșat imediat după pronunțarea instanței, din oficiu, o procedură de cercetare disciplinară, ceea ce nu este în regulă, arată rău pentru independența justiției.
Din exterior, arată ca un act de presiune asupra magistraților și mă îndoiesc că este de dorit așa ceva, pentru că este obligatoriu pentru un stat democratic ca justiția să fie percepută ca fiind independentă de către cetățeni.
Această percepție este extrem de importantă și, acolo unde percepția este schimbată, se pierde din încrederea în actul de justiție fiind totodată afectată chiar independența judecătorilor și procurorilor, care nu se vor mai simți apărați atunci când aplică legea în contra unor interese, indiferent de natura acestora", a precizat deputatul PNL. (citiți AICI și criticile aduse de liberal Consiliului Superior al Magistraturii)