O victorie pentru libertatea presei. Mircea Marian: "DIICOT a clasat plângerea penală a primarului Băluță împotriva Newsweek, Libertatea și a mea personal"


O victorie pentru libertatea presei. Mircea Marian: "DIICOT a clasat plângerea penală a primarului Băluță împotriva Newsweek, Libertatea și a mea personal"

Procurorii DIICOT au anunțat joi, 10 iunie, că au decis să claseze o parte din dosarul ce a fost deschis împotriva a patru jurnaliști de la Newsweek și Libertatea după o plângere penală făcută de primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluță. Concret, DIICOT a precizat că una dintre faptele reclamate de pesedist nu există, mai exact cea privind constituirea unui grup infracțional organizat. Cealaltă parte a dosarului a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 pentru cercetarea unei "pretinse comiteri a infracțiunii de șantaj".

CITIȚI ȘI: Cum vrea primarul PSD Daniel Băluță să închidă gura jurnaliștilor incomozi. Mircea Marian și Cătălin Tolontan au fost reclamați la DIICOT pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Tolontan: „Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”

Mircea Marian (Newsweek), unul dintre jurnaliștii luați în vizor de către primarul PSD Daniel Băluță, a atras atenția că este îngrijorător că un asemenea ins are conexiuni la DIICOT. 

CITIȚI ȘI: Cum funcționează statul capturat de mafia politică. Plângerea penală a primarului PSD Băluță împotriva jurnaliștilor e instrumentată de un procuror DIICOT a cărui soție lucrează pentru clanul penal Goleac, partenerii de „lucrări publice” ai edilului, în fapt adevărații stăpâni ai Sectorului 4

"DIICOT a clasat plângerea penală a primarului Băluță împotriva Newsweek, Libertatea și a mea personal.

Eu am luat în glumă povestea aceasta și m-am dus râzând la audieri, dar, la final, sunt niște lucruri mai serioase de spus.

După audierea mea, pe care, repet, am tratat-o foarte lejer și cu un exces de bună-credință..., am aflat că procurorul care m-a interogat era legat de clanul Băluță, prin partenera sa de viață. De altfel, chiar DIICOT a sesizat Inspecția Judiciară pe această situație. Așa se explică de ce o plângere complet neserioasă - eu eram acuzat că sunt “autorul moral“ al unui articol din Newsweek despre care am aflat din greșeală, fiindcă, spun sincer, prefer să citesc ce scrie concurența noastră - a fost tratată foarte serios. Audieri, solicitări de informații... Bani publici și resurse umane puse la dispoziția primarului Băluță, care dorea să ne intimideze.  

Deci, privind în urmă, faptul că un ins ca Băluță, legat de Clanul Sportivilor, are fire la DIICOT are de ce să te îngrijoreze, parcă nu credeai că statul mafiot e așa de solid.  

Doi, le mulțumesc mult celor care ne-au sprijinit moral în momentul în care scandalul a izbucnit.

Trei, aș minți dacă aș spune că nu i-am observat atent pe cei care susțin că îi fac opoziție la Băluță, dar au tăcut prudent, inclusiv doamna senator Simona Spătaru, ex-candidat USRPLUS, cu susținerea PNL, la primăria Sectorului 4. În schimb, dânsa e foarte agresivă cu Nicușor Dan, pare ținta ei preferată... Povestea asta ne-a ajutat, de fapt, să vedem cine se bate cu Băluță și cine se preface, pentru că...", a scris Mircea Marian pe Facebook. 

Comunicatul DIICOT: "Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media cu privire la o plângere formulată de către un primar de sector al municipiului București, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța din data de 07.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus următoarele:

1.Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de:

constituire a unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 C.pen.;

2.Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;

3.Declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Menționăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracțiune a fost comisă și a intrat în scopul unui grup infracțional organizat.

Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracțional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competență materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competența D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale.

Totodată, precizăm faptul că, în ședința din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.11 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului".

Reiterăm că asaltul asupra libertății presei din România s-a amplificat în ultima perioadă. Pe lângă cazul readus în atenție mai sus, amintim că Tribunalul București a atentat pe 28 mai la libertatea presei, printr-o decizie în primă instanță prin care le solicită jurnaliștilor de investigație de la Rise Project să șteargă 2 ample articole intitulate "Institutul de boli inventate" și "Spitalul meu de stat" (până la decizia definitivă a instanței vă recomandăm să salvați într-un document Word sau prin intermediul screenshot-urilor articolele Rise Project intrate în vizorul injustiției - articolele pot fi accesate AICI și AICI). Personajul vizat de articole, care a intentat proces împotriva Rise Project, este medicul Streinu Cercel, actual senator PSD. De asemenea, Tribunalul București a cerut publicației Rise Project să îi plătească pesedistului Cercel daune morale în cuantum de 10 mii de lei. Reliefăm că decizia nu este definitivă și poate fi atacă în apel de jurnaliștii de investigație de la Rise Project. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.