Cum funcționează statul capturat de mafia politică. Plângerea penală a primarului PSD Băluță împotriva jurnaliștilor e instrumentată de un procuror DIICOT a cărui soție lucrează pentru clanul penal Goleac, partenerii de „lucrări publice” ai edilului, în fapt adevărații stăpâni ai Sectorului 4


Cum funcționează statul capturat de mafia politică. Plângerea penală a primarului PSD Băluță împotriva jurnaliștilor e instrumentată de un procuror DIICOT a cărui soție lucrează pentru clanul penal Goleac, partenerii de „lucrări publice” ai edilului, în fapt adevărații stăpâni ai Sectorului 4

Publicația de investigații RISE Project a postat, marți seara, pe pagina sa de Facebook documente și fotografii care arată că „procurorul care instrumentează plângerea primarului Daniel Băluță împotriva jurnaliștilor de la Libertatea și Newsweek este conectat prin partenera sa de viață la un om-cheie din aparatul lui Băluță”.  

Omul cheie este nimeni altul decât Marian Goleac, despre care se spune că ar fi adevăratul șef al Sectorului 4. Goleac a fost inculpat de DNA în două dosare, unul de dare de mită și altul de înșelăciune, în care este acuzat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat.  În primul dosar, Goleac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după un acord de recunoaștere a vinovăției, încheiat cu procurorii DNA și acceptat de instanță. Sentința a fost pronunțată pe 14 mai. Pe 17 mai, Marian Goleac, fost șef al Administrației Domeniului Public Sector 4, a dat ziariștii Libertatea în judecată, scrie Libertatea.  

Rise Project: „Anchetatorul DIICOT se numește Ionuț Edi Oprea. 

Partenera sa este avocata Simona Mihaela Oprea.  

Avocată în Baroul București, doamna Oprea i-a reprezentat într-un dosar instrumentat la DNA în 2019 pe Marian Goleac (fostul șef ADP 4, mâna dreaptă a edilului de la sectorul 4) și pe Antonio Goleac (șef în poliția locală a sectorului, fiul lui Marian). 

Primele două fotografii redau împuternicirile avocațiale ale Simonei Oprea pentru ambii. 

Jurnaliștii Libertatea, audiați recent la DIICOT în urma plângerii lui Daniel Băluță, au scris despre afacerile familiei Goleac și intersecțiile lor financiare cu primăria. 

Procurorul Oprea nu a răspuns apelurilor noastre. Este bărbatul cu ochelari care stă în picioare, încadrat fiind de alți doi, în a doua fotografie, Doamna Oprea, tot la mijloc, stă pe canapea. Cea de-a treia fotografie îi înfățișează pe Simona și Edi Oprea la un botez. 

Anul trecut, DNA l-a trimis în judecată pe Marian Goleac pentru înșelăciune și falsificarea diplomei de studii. Până atunci, timp de aproape 20 de ani, acesta a deținut poziții de conducere în ADP 4 (redenumită Totul Verde SA) 

RISE a scris anul trecut că societatea Consiliului Local 4 reprezintă un apendice comercial în care primăria și-a externalizat majoritatea serviciilor, ca să le cumpere apoi cu grosul bugetului local. Fiind principalul colector al banilor publici din Berceni, ADP4 îi face apoi să circule feriți de ochii curioșilor, printr-o rețea de contractori sedimentată sub patru administrații PSD. Detalii, aici: https://bit.ly/3fintug 

Simona Mihaela Oprea este o apropiată a avocatei Laura Vicol, devenită recent deputat PSD și căsătorită cu un inculpat din dosarul DNA "Hidro Prahova" (Vladimir Ciorbă). A patra fotografie îi înfățișeaƶă pe toți trei lângă Daniel Dragomir, fostul colonel SRI implicat în dosarul Black Cube, condamnat definitv pentru corupție și dispărut din țară. Dragomir este nașul de cununie al cuplului Vicol-Ciorbă. 

Tot pe lista PSD a fost aleasă deputat și Matilda Goleac, fosta soție al lui Marian Goleac, mama lui Antonio și ex-subprefect de București.” 

Delegațiile avocatei Simona Oprea de reprezentare a celor doi Goleac datează din 2019, an în care au fost postate și aceste fotografii pe rețelele de socializare. Simona Oprea apare până în 2016 în declarațiile de avere ale procurorului”. (vezi AICI imaginile menționate de Rise Project)

Șef ADP până acum câteva luni, Marian Goleac a supraviețuit la ADP aproape un deceniu, atât sub primarul Piedone, cât și sub actualul edil, Daniel Băluță. Goleac a avut cu ambii relații foarte strînse, potrivit mărturiilor din Primăria Sectorului 4. 

În această perioadă, familia Goleac a afișat legături cu membri ai Clanului Sportivilor din Capitală, conform investigațiilor RISE Project și celor publicate de Libertatea. Directorul ADP a angajat rude ale membrilor de rang înalt ai clanului, iar fiul său, Antonio Goleac, șef în Poliția Locală Sector 4 a apărut alături de unul dintre liderii clanului, Robert Nica. Nica este unul dintre interlopii ajunși dezvoltatori imobiliari în zonă. Alții s-au infiltrat în poliția locală Sector 4.

Fiul Antonio nu este singurul membru al familiei Goleac care lucrează în administrația condusă de Daniel Băluță. Cumnatul lui Marian Goleac, Răzvan Văduva, este șef al piețelor Sector 4 și administrator al companiei Totul Verde, actualul nume al fostei ADP.  Detalii AICI

Newsweek spune că situația de la DIICOT are toate elementele unui „sistem mafiot”, precizând că primarul Daniel Băluță de la Sectorul 4 a inventat acuzații aiuristice împotriva unor jurnaliști ai Newsweek România și Libertatea. Le-a pus într-o plângere penală către DIICOT și a declanșat un linșaj mediatic prin publicații ca Gândul și Cancan, patronate de un penal, mai scrie Newsweek. 

CITEȘTE ȘI: Dictatorul delator de la Sectorul 4 se comportă incalificabil cu consilierii din Primărie. Liberala Violeta Alexandru dezvăluie public ce abuzuri și intimidări se petrec în „Republica lui Băluță”

Soția procurorului (dreapta imaginii și avocata Laura Vicol, în prezent parlamentar PSD)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.