Cum vrea primarul PSD Daniel Băluță să închidă gura jurnaliștilor incomozi. Mircea Marian și Cătălin Tolontan au fost reclamați la DIICOT pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Tolontan: „Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”


Cum vrea primarul PSD Daniel Băluță să închidă gura jurnaliștilor incomozi. Mircea Marian și Cătălin Tolontan au fost reclamați la DIICOT pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Tolontan: „Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”

Jurnalistul Mircea Marian, de la publicația Newsweek, anunță public că primarul PSD de la Sectorul 4, Daniel Băluță, a depus plângere la DIICOT împotriva sa, acuzându-l de constituire de grup infracțional și șantaj. Anunțul vine la doar câteva ore după ce un alt jurnalist cunoscut, Cătălin Tolontan, de la Libertatea, a fost chemat la DIICOT pentru a fi audiat în legătură cu o plângere depusă de același primar. 

„Cine vrea, poa` să-mi zică “penalule“! Băluță de la S4 m-a dat pe mâna DIICOT pentru constituire de grup infracțional și șantaj. Mă întristează nițel că-s în grup cu Tolontan, printre alții, dar sper să fie OK ca tovarăș de celulă.  Încă nu știu ce am făcut, aflu abia mâine, dar precis am făcut ceva.  

Zilele trecute, taman ce a fost condamnat la doi ani cu suspendare Marian Goleac (foto), fost șef al ADP S4 și soț al unei doamne deputat PSD, dar e clar că criminalii sunt în presă, nu la primărie. Va fi funny.  

PS: Însă, cu obidă scriu asta: e clar că în S4 opoziția o face presa, nu onorabilii consilieri locali USRPLUS și PNL care scriu niște postări miorlăite pe FB și cred că așa și-au făcut datoria”, a scris Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.  

Jurnalistul Cătălin Tolontan și colegul său de la Libertatea Mihai Toma au fost și ei chemați joi la DIICOT, pentru a fi audiați în legătură cu o plângere depusă de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, relatează Agerpres.  
 
Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, plângerea primarului vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, fiind reclamat faptul că s-ar fi încercat deturnarea unei licitaţii prin publicarea unor articole în presă. 
 
"Jurnaliştii Libertatea Mihai Toma şi Cătălin Tolontan sunt prezenţi la DIICOT, unde au fost chemaţi ca martori, după plângerea formulată de primarul Daniel Băluţă. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, s-a considerat lezat de articolele publicate în 'Libertatea' şi a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ştergerea articolelor despre el, pedepsirea ziariştilor la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi condamnarea lor penală. Cea mai recentă acţiune a primarului Daniel Băluţă este cea către DIICOT. Surse din Primăria Sectorului 4 au relatat că 'el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnalişti, de la mai multe publicaţii, pe ideea că aceştia s-au organizat împotriva lui şi că se simte presat şi şantajat'. Nu cunoaştem încă, cu certitudine, despre ce alte publicaţii e vorba. Din partea Libertăţii, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariştii Mihai Toma şi Cătălin Tolontan", a scris Tolontan inițial pe Facebook.

"Procurorul DIICOT a comunicat statutul de martori celor doi jurnaliști și le-a prezentat, conform legii, plângerea lui Daniel Băluță. La ieșirea de la DIICOT, Cătălin Tolontan a spus că „nu pot vorbi despre conținutul discuțiilor sau al plângerii, dar pot spune că e o zi bună pentru publicul din România pentru că oamenii pot vedea cum un primar și politician deopotrivă ne propune o țară în care relatările despre activitatea autorităților publice să fie socotite crime. Iar jurnaliștii care scriu merită pedepsiți pentru că ar fi organizați între ei să facă asta, crede Daniel Băluță”. Practic, primarul Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”, precizează Tolontan pe pagina sa de Facebook, după audierea la DIICOT.

Întrebat dacă are încredere în justiție, Cătălin Tolontan a spus că „da, avem încredere în justiție, întotdeauna am avut”.

Ziarul "Libertatea" relatează că primarul Daniel Băluţă a introdus în decembrie 2020 o acţiune în instanţă la Judecătoria Sectorului 2 împotriva Ringier România, compania care editează acest cotidian, şi a ziariştilor Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan. Primarul a considerat că ziarul a publicat "o serie de articole cu caracter defăimător". 
 
Ulterior, Băluţă a depus, spune "Libertatea", o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv că a fost discriminat "în calitate de primar".   

Potrivit Libertatea, care citează „surse din administrație”, Băluță  ”a început un asalt de timorare împotriva presei care-l incomodează, pentru că se consideră defăimat, persecutat și abuzat de mai multe instituții de presă, care sunt vizate și ele în plângeri către DIICOT sau pomenite în ceea ce zice primarul procurorilor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.