Președintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, 7 iunie, că nu există o presiune în prezent legată de pensiile speciale ale aleșilor locali, întrucât plata acestor privilegii a fost prorogată de Guvernul României. De asemenea, Ludovic Orban a precizat că tăierea tuturor pensiilor speciale nu reprezintă o chestiune simplă, modificările legislative trebuind să treacă și testul de constituționalitate.
Reporter: Despre pensiile speciale ale primarilor ați discutat?
Ludovic Orban: Nu s-a discutat asupra acestui subiect. Nu sunt în plată pensiile speciale (ale primarilor - n.red.). Noi lucrăm la un proiect de lege care vizează toate categoriile de pensii, ocupaționale, indemnizații de diferite tipuri. Deocamdată nu este o presiune legată de pensiile speciale pentru că ele nu sunt în plată. Sunt abrogate prevederile din Codrul Administrativ. Le-am prorogat și eu, când eram premier, dar și Guvernul de coaliție condus de premierul Cîțu.
Reporter: Ați avut discuții legate de acest proiect pentru toate pensiile speciale? E mâine o discuție la Ministerul Muncii.
Ludovic Orban: Evident că e o dezbatere, numai că nu e un lucru simplu pentru că trebuie să facem analiza asupra tuturor hotărârilor CCR să vedem exact spațiul pe care-l avem pentru fiecare categorie de pensie specială, astfel încât să venim cu o soluție care să stea în picioare și care să reziste unui control constituțional.
Reporter: Ar putea fi gata până la finalul anului acest proiect?
Ludovic Orban: Cred că da. În mod normal lucrăm, lucrăm.
Declarația lui Orban privitoare la pensiile speciale ale primarilor a venit în contextul în care copreşedintele USRPLUS Dan Barna a spus luni că va solicita partenerilor de coaliție respingerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, menționând că au existat "voturi surpinzătoare" în acest sens în comisiile parlamentare, conform Agerpres.
"Este o iniţiativă în Parlament, vedem voturi cel puţin surprinzătoare în comisiile parlamentare. USRPLUS rămâne consecvent pe acest mesaj, îl voi transmite şi în această seară la coaliţie. Lupta cu pensiile speciale înseamnă, piesă cu piesă, destructurarea acestui sistem de beneficii şi clientelisme foarte adânc înşurubate şi înţepenite în legislaţia naţională. Tocmai de aceea, faptul că aceste pensii speciale nu au intrat în vigoare... trebuie să ne asigurăm că nici nu se va întâmpla lucrul acesta, pentru că vedem - şi avem experienţa amară a legislaturii trecute - cât de greu sunt eliminate diverse categorii de pensii speciale în momentul în care acestea intră în legislaţia activă. Tocmai de aceea, poziţia noastră este aceea de a bloca şi de a nu permite intrarea în vigoare a acestei iniţiative şi solicităm colegilor de coaliţie să susţină respingerea acestei legi, care ar urma să intre în vigoare la anul", a zis Barna la Palatul Parlamentului.
USR a acuzat joi parlamentarii PNL, UDMR şi PSD că nu au susţinut la Comisia pentru drepturile omului un aviz pozitiv la proiectul privind desființarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.