Într-un interviu acordat pentru Podul.ro, în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Silviu Sergiu, "Punctul de Fierbere", secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a vorbit inclusiv despre motivele ascensiunii AUR, cât și în legătură cu orientarea politică a partidului condus de copreședinții George Simion și Claudiu Târziu. Astfel, Sighiartău a dat de înțeles că AUR se folosește de valorile conservatoare pentru a promova o agendă politică orientată spre Kremlin, dovadă fiind și susținerea continuă pentru funcția de premier a unui personaj controversat precum Călin Georgescu.
"AUR e un partid care a apărut din neant, peste noapte. Eu am văzut foarte clar că în spatele acestui partid există un personaj, domnul Călin Georgescu. Am fost atent de multe ori să urmăresc opiniile dânsului. Știu că este clar împotriva a tot ceea ce înseamnă occidentalism și SUA, are afinități clare rusești, este filorus. Cred că și dânsul își asumă această poziție clar. Din punctul acesta de vedere cred că putem spune destul de clar că această construcție are în spate câțiva fondatori care din punctul meu de vedere nu sunt curați și nu sunt sinceri. AUR nu e o mișcare democratică sinceră, care să urmărească anumite valori. Poți să vii să trâmbițezi anumite valori, că sunt conservatoare, că sunt creștine, că sunt familiale, dar sub egida acestora să urmărești o altă agendă. De această chestiune mi-e frică", a zis secretarul general al PNL.
Vedeți video de la 39:55:
Totodată, Sighiartău a atras atenția că ascensiunea AUR a fost determinată atât de neasumarea fermă a valorilor conservatoare de către PNL, cât și de abuzurile comise de forțele de ordine pe perioada pandemiei, la Palatul Victoria aflându-se liberalii.
"Din punctul meu de vedere AUR este o apariție pe scena politică care s-a produs din cauza neasumării mai apăsate a PNL a unor valori până la urmă naturale, venite din fibra poporului român. PNL trebuie să își asume și aceste valori tradiționale, instituționale pe care poporul le are. Un om politic nu trebuie să fie de dimineață până seara cu creștinismul în gură sau cu crucea în mâna, ci aceste valori trebuie exprimate prin fapte, integritate și inițiative legislative. Din punctul acesta de vedere pe timpul pandemiei niște instituții ale statului au făcut pur și simplu abuzuri. Am avut aceste discuții inclusiv în interiorul PNL. Pe fondul acestor abuzuri, prin folosirea unor instrumente care pot fi de multe ori și manipulatorii, AUR a reușit să câștige voturi exact pe marginea neînțelegerii noastre ca partid că trebuie să ne asumăm și mai apăsat aceste valori și că trebuie să sancționăm abuzurile forțelor de ordine. Unele abuzuri au fost exact ca pe vremea comunismului. Polițiștii au mers până în față la altar să oprească un ceremonial religios ca să-i verifice dacă au mască sau nu. Pentru unii oameni a fost o traumă. Poate că unii oameni politici de la București n-au înțeles, dar pentru mine ca enoriaș este ceva șocant. Este normal că toate aceste frici au fost speculate de AUR și nu numai pe zona religioasă, ci și pe alte zone. În general cine speculează fricile în politică poate să aibă și câștiguri electorale. AUR a demonstrat că știe foarte bine să speculeze și dacă a mai avut și finanțări netransparente din anumite părți, atunci este foarte clar că a reușit să aibă și un rezultat de succes", a conchis Robert Sighiartău.