Groapă comună în mijlocul orașului Caransebeș: trupurile chinuite a 9 anticomuniști asasinați de Securitate au fost descoperite de arheologii coordonați de istoricul Gheorghe Petrov. Călăi și victime


Groapă comună în mijlocul orașului Caransebeș: trupurile chinuite a 9 anticomuniști asasinați de Securitate au fost descoperite de arheologii coordonați de istoricul Gheorghe Petrov. Călăi și victime

Istoricul, scriitorul și arheologul Marius Oprea anunță descoperirea, chiar în centrul orașului Caransebeș, a unei gropi comune din care au fost extrase, în ultimele două zile, nouă victime ale terorii și torturii Securității din anii 50. 

Trupurile chinuite ale martirilor și eroilor anticomuniști au fost îngropate, sub auspiciile celor mai drastice măsuri conspirative, într-o curte interioară din spatele Cercului Militar. De notat că, la finalul anilor 40 și de-a lungul anilor 50, groapa comună se afla chiar în curtea din spate a sediului Securității din Caransebeș (Comandamentul Unic Banat al MAI)

În urma săpăturilor realizate în centrul Caransebeșului, în ultimii doi ani, echipa de arheologi de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din cadrul Fundației ”Doina Cornea” (echipă coordonată de istoricul Gheorghe Petrov) a dezgropat 21 de victime ale Securității genocidare. 

Încă nu cunoștem numele celor asasinați și ale căror rămășite sunt redate acum luminii (urmează procesul încercării stabilirii identității), însă cu siguranță că aceștia au făcut parte dintre miile de arestați din Banatul sudic - e vorba, în principal, de țărani acuzați că-i ajutau pe partizanii din grupările conduse de colonelul Ion Uță, respectiv avocatul Spiru Blănaru). 

Victimele au fost torturate și executate sumar, fără a fi fost condamnate la moarte de vreo instanță - aceasta era o practică pe care Securitatea genocidară o aplica la nivel național. Dacă încă nu cunoaștem numele victimelor, să le enumerăm pe cele ale criminalilor deja cunoscuți, alături de Marius Oprea: 

”Dacă victimele sunt anonime, cel puțin până la finalizarea anchetei penale, numele unora dintre călăii lor le cunosc. Din Comandamentul Unic Caransebeș făceau parte maiorii Dicescu, Rizescu, Kling Zoltan, Irinca Ion, Hauberger Vasile, Teodorescu Marcel din Securitate. Și de la Trupe și Miliție locotenent-colonelul Olteanu Gheorghe, maiorul Corpaciu Pamfil, căpitanii Corciova Ion, Lăcătuș Ion, Chioreanu Ion, Hamza Petru, Mihăilescu V. Gheorghe, Sabău N. Ștefan, Trandaf Narcis, Rednic Vasile (detașat la Caransebeș, după ce se remarcase la Bihor, unde a împușcat 7 partizani). 

Am mai găsit în arhivele fostului Comandament Unic Banat al MAI numele a 19 tineri ofițeri și subofițeri de Securitate, Trupe de Securitate și Miliție (pe care le-am pus la dispoziția Parchetului Militar) care ”s-au remarcat în muncă”, adică în arestările la miez de noapte ale țăranilor bănuiți că i-ar sprijini pe partizani, în schingiuirea până la moarte sau împușcarea unora dintre ei, ca și deportarea țăranilor bănățeni în Bărăgan, din 1951”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.