Declarația de avere a lui Mugur Isărescu, disponibilă pe siteul oficial al BNR, indică faptul că eternul guvernator, fost premier pentru un an de zile și fost candidat la președinție, este un om cu stare care economisește sume amețitoare, colecționează obiecte de valoare și investește în afaceri de natură să producă alți bani pentru întreaga familie.
Astfel, potrivit propriilor declarații, Isărescu și soția sa dețin peste 14.000 de metri pătrați numai la Siliștea Snagovului, comuna Gruiu.
Dacă ar fi să estimăm valoarea imensului teren, potrivit siteurilor de anunțuri, unde prețurile sunt diverse și variază de la 20 de euro pe mp la 80-90/mp (sau chiar peste), aceasta ar putea fi de minim 280.000 euro, dar și de peste 1,2 milioane euro dacă ar fi să luăm în calcul prețul cel mai mare. Având în vedere că terenul are și un ditamai conacul, plus deschidere mare la lac, proprietatea lui Isărescu de la Snagov – cea mai scumpă zonă a țării din afara capitalei – nu poate fi sub nicio formă mai ieftină de 500.000 de euro dacă mâine ar decide s-o vândă.
Jurnalistul Mălin Bot a documentat recent averea guvernatorului, filmând întinsul domeniu de la Siliștea și prezentându-l în amănunt pe canalul său de youtube.
„Aici este pădurea, aici este strada și aici este bârlogul, o proprietate destul de întinsă, cu mai multe corpuri de clădire. (…) Are un conac, teren de tenis cu nocturnă și tot felul de construcții până la debarcader până pe malul lacului. Are și livadă”, spune Mălin Bot într-un video pe care îl puteți viziona integral mai jos.
Precizare: guvernatorul a trecut în declarația de avere, semnată în iunie 2020, 14610 mp deținuți la Siliștea Snagovului, or din măsurătorile efectuate de Mălin Bot cu instrumentele Google în videoul de pe canalul său, rezultă că aceasta ar avea 350 metri lungime și 90 metri lățime. Or asta înseamnă 31500 mp, adică mai mult decât dublu față decât a declarat Mugur Isărescu.
Imagine cu conacul de la Snagov
Mult mai interesantă și de departe incomparabil mai productivă este însă afacerea turistică și cu vinuri de la Drăgășani, județul Vâlcea, a familiei Isărescu, locul în care eternul guvernator al BNR a venit pe lume la 1 august 1949. Guvernatorul cultivă struguri pe suprafețe extinse, producând vinuri în cantități impresionate pe care le vinde anual cu sume ce se apropie de un milion de euro, apelând chiar și fonduri europene (potrivit relatărilor de presă în nume personal) pentru a-și extinde afacere și pozând de la fața locului, zâmbitor și mândru ca un latifundiar pentru publicații străine care îi dedică articole laudative. (vezi AICI)
E o afacere întinsă pe 46 de hectare, gestionată mai ales de fiul Costin, „un arhitect talentat”, după cum descrie situația o publicație internațională de turism. O afacere în care familia Isărescu a investit peste patru milioane de euro din banii proprii, la care se adaugă un alt milion de euro din fonduri europene, mai scrie worlditineraries.co.
Oficial însă, cu excepția unei casuțe de vacanță de 88 mp ridicată pe numele soției Elena, și un mic teren de nici 230 mp, guvernatorul BNR nu a trecut în declarația sa de avere nimic despre bogăția de la Drăgășani. Toate sunt ale societății MĂR SRL de care se ocupă aparent mai mult copiii și alte rude.
Mălin Bot a investigat și el fabuloasa afacere de la Drăgășani a guvernatorului BNR:
„Guvernatorul-turnător al BNR, Mugur Isărescu, proaspăt șef al profesoarei de traforaj Viorica Dăncilă, face profituri grase din podgoria, crama și pensiunea firmei MĂR SRL unde fiul lui Isărescu este administrator. Isărescu este acționar majoritar al firmei care a adus până acum peste 1,2 milioane de euro profit net. Acționari minoritari sunt soția guvernatorului BNR, fiul acestuia și fiica lui. Băiatul lui Isărescu este o beizadea cu comportament de plod e bani gata, prezent prin presa mondenă. Fiica lui Isărescu este însă cu totul ”alt soi”. Am explicat totul în episodul 2 al editorialului video despre angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR.
Făcând mai multe investigații despre afacerea cu vinuri a clanului Isărescu am ajuns la o informație foarte interesantă. Guvernatorul Băncii Naționale a beneficiat de fonduri europene folosite, în perioada 2010 – 2012 la modernizarea afacerii cu vinuri și complexului turistic de lux din podgoria pe care SC MĂR SRL o deține în județul Vâlcea, localitatea Drăgășani. Așa cum puteți vedea din galeria foto de mai jos (vezi AICI), teoretic, cei aproape 200.000 de euro din fonduri europene au fost primiți pentru modenizarea instalațiilor. Practic, în urma unei discuții cu reprezentanții firmei MĂR SRL, contactați telefonic pe numărul declarat la Registrul Comerțului, mi s-a spus că banii au fost folosiți la ”renovarea pensiunii”. Mai jos puteți vedea cum arată pensiunea de lux unde se face ”turism viticol” de lux.
Magazinul de vinuri al ”Casei Isărescu” este în zona centrală a localității Drăgășani, pe strat Traian. Aici se pot cumpăra vinuri pentru toate buzunarele, de la 19 lei sticla până la cele de lux, de 100 de lei. În pensiunea aflată pe domeniul cu podgorie de pe malul Oltului se cazează ”turiștii” interesați de un sejur de lux cu degustări de vinuri fine și plimbări prin vie. Toate aceste activități generează profituri tot mai mari familiei guvernatorului BNR. Din 2004, de la începerea afacerii cu vinuri, firma MĂR SRL a generat un profit net de peste 1,2 milioane de euro. Cel mai bun an de până acum este 2019, cu un profit net de peste 177.000 de euro și o cifră de afaceri de peste 871 de mii de euro.
Evident că nu știm dacă afacerea aceasta cu vinuri era la fel de prosperă și dacă beneficia de fonduri europene fără implicarea guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Eu voiam să-l întreb despre asta chiar pe administratorul firmei, fiul lui Mugur Isărescu și de aceea am sunat la numerele declarate la Registrul Comerțului. Însă aceste numere sunt ale unui nepot al lui Mugur Isărescu. Acesta a fost foarte amabil la telefon, chiar mi-a dat-o pe contabila firmei ca să-mi explice suma folosită din fonduri europene și destinația cu care s-au consumat banii. M-a surprins puțin când doamna contabilă mi-a spus că banii s-au folosit pentru ”renovarea pensiunii”, pentru că pe panoul pe care l-am văzut eu scria altă destinație. L-am rugat pe nepotul domnului Isărescu să-i transmită fiului guvernatorului BNR numărul meu de telefon și că doresc să consemnez și punctul lui de vedere, dar nu m-a contactat". (sursa: blog Mălin Bot, vezi și VIDEO mai jos)
Poate situația averii lui Mugur Isărescu ar fi rezonabilă și nu ar intriga dacă nu ar fi pusă în contextul unor gesturi și relații personale mai mult decât controversate ale guvernatorului BNR.
Când, în urmă cu un an CNSAS confirma dezvăluirile presei cu privire la calitatea de turnător la Securitate a lui Isărescu, sub numele conspirativ „Manole”, Podul readucea în atenția opiniei publice legăturile strânse ale acestuia cu un alt turnător celebru – Dan Voiculescu, dar care nu prin turnătorii a ajuns în atenție, ci prin jecmănirea obscenă a statului român.
PODUL, iunie 2020: „Turnătoriile sursei „Manole” vizau în special diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomații cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de notele pe care actualul guvernator BNR le trimitea UM 0195. Potrivit RL, Isărescu ar fi semnat zeci de note despre colegi și diplomați pentru Securitatea ceaușistă.
Alte dezvăluiri de presă indicau, acum câțiva ani. existența unui raport (sau a unei note) DIICOT-SIE despre relația lui Isărescu cu fostul turnător la Securitate Dan Voiculescu, care a furat sute de milioane din banii statului român imediat după căderea tiranului comunist în decembrie 1989.
Dan Voiculescu şi Mugur Isărescu au fost colegi la ASE timp de 14 ani având relaţii mai mult decât colegiale. Raportul descrie şi grupul de prieteni apropiaţi ai celor doi, printre care cadre ale Securităţii.În prima parte a raportului, procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE susţineau că Dan Voiculescu este suspectat că şi-ar fi însuşit în decembrie 1989 şi 1990 o sumă între 150 şi 300 de milioane de dolari. De asemenea, anchetatorii afirmau că Voiculescu nu ar putea justifica suma de 230 de milioane USD folosită de acesta pentru capitalul social a trei firme infiinţate în anul 1990.
Cheia relaţiei dintre ei pare a fi Mihai Croitoru, cumnatul lui Mugur Isărescu, pe care Voiculescu şi l-a apropiat făcându-i diverse cadouri, aşa spun procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE.
Croitoru a fost în perioada 1972-1978 consilier la Ambasada RSR de la Londra. Atunci cumnatul lui Croitoru l-a cunoscut pe John Edgington, care în perioada 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent. Despre Croitoru s-a aflat după 1989 că a fost un agent al Securităţii. În 1998, el a fost revocat din postul de ambasador la Oslo în urma unor dezvăluiri de presă care atestau statutul său din trecut. De asemenea s-a speculat că Mihai Croitoru a fost retras din postul de diplomat la Ambasada din Londra în 1978 tocmai datorită legăturilor sale cu Securitatea. În 1978, după ce generalul Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, agenţii Securităţii acoperiţi ca diplomaţi au fost retraşi de la posturi de frica deconspirării lor de fostul nr. 2 în DIE. Raportul SIE-DIICOT confirmă bănuielile. Mai mult se afirmă că acesta a fost cadru al DSS, adică ofiţer de Securitate.
MOMENTUL CHEIE AL RELAŢIEI VOICULESCU- ISĂRESCU a fost în 1990, când şeful BNR conducea Comisia care investiga fondurile deturnate din patrimoniul statului, printre care la loc de cinste figura firma Crescent. De altfel, comisia de avocaţi canadieni, angajată la aceea vreme de guvernul condus de Petre Roman, a indicat: Arestaţi-l pe Voiculescu!
Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE descriu scene halucinante din timpul audierii lui Dan Voiculescu de către Mugur Isărescu. Cu toate că cei doi se cunoșteau de mulţi ani şi erau apropiaţi, Mugur Isărescu s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu. Acest lucru, afirmă procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE, ridică grave suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei şi la hotărârea lui Mugur Isărescu de a duce ancheta până la capăt.
Raportul SIE-DIICOT notează în final că Dan Voiculescu nu a păţit nimic deoarece Comisia condusă de Isărescu nu a obţinut nici un rezultat concret.
O altă pată închisă la culoare din cariera îndelungată și lăudată de unii a aparent inofensivului guvernator al BNR este falimentul Bancorex.
„Pe 31 iulie 1999 chiar în anul expirării mandatului de guvernator BNR, banca supravegheată de Isărescu, Bancorex, a pierdut licența bancară. Isărescu a intrat în concediu fix în ziua deciziei privind Bancorex. Statul recapitalizase Bancorex cu 2 ani mai devreme cu 600 milioane de dolari iar urmă închiderii a trebuit să mai pună 1,5 miliarde de dolari adică circa 4,5% din PIB. Costul găurii supravegheate de Isărescu de la Bancorex a fost acoperit printr-o taxa pe benzină plătită de cetățeni mai mult de 10 ani”, spunea recent economistul Lucian Isar, reprezentantul României în conducerea BERD (și soț al senatoarea PNL Alina Gorghiu).
Ziarul Bursa (2016): „Chiar şi în ziua de azi, în preţul litrului de carburant se regăseşte o taxă de solidaritate cu păgubiţii Bancorex, implementată de Ministerul de Finanţe cu concursul BNR. Unde merg acum aceşti bani?”
Mai multe detalii AICI despre păcatele uitate ale lui Mugur Isărescu.
Astăzi în vârstă de 71 de ani și aflat la cel de-al șaselea mandat în fruntea BNR, Isărescu a obţinut primul mandat de guvernator al Băncii Naţionale, în 1990, când preşedinte al țării era Ion Iliescu.
La momentul numirii, Mugur Isărescu era secretar pe probleme economice la Ambasada României la Washington.
Încă din iulie 2009 a intrat în Cartea Recordurilor, cu cea mai lungă perioadă în fruntea unei bănci centrale.
În mandatele lui, la începutul anilor 2000, nu mai puţin de 12 bănci s-au închis. Printre ele, falimentul Bancorex a fost cel mai răsunător.
Între 1999 și 2000, Isărescu a fost premier. În 2000, a candidat fără succes la președinția României, din partea PNȚCD. A pierdut și s-a întors la conducerea BNR.
Guvernatorul „Manole” câştigă un salariu de aproape 60.000 de lei pe lună, plus pensia”.