Președinta PNL București, deputata Violeta Alexandru, denunță, într-o postare publică, pe pagina sa oficială de Facebook, comportamentul nedemocratic, cu accente autocratice, al primarului de la S4, fostul dentist Daniel Băluță, un apropiat al clanurilor interlope din sectorul pe care îl conduce, după cum indică o serie de investigații de presă.
Dezvăluirile liderului liberal vin în contextul hărțuirii și intimidării mai multor jurnaliști - doi de la Libertatea (Cătălin Tolontan și Mihai Toma) și doi de la Newsweek (Mircea Marian și Sabin Orcan) – cu plângeri penale la DIICOT, structură care se ocupă de combaterea crimei organizate și terorismului, acuzațiile pesedistului fiind de șantaj și grup infracțional organizat. Plângerile lui Băluță către DIICOT s-au întâmplat după ce Newsweek a publicat, în luna martie 2021, un material despre o licitație de la sectorul 4 presupusă a fi cu dedicație (vezi AICI), iar Mihai Toma, de la Libertatea, a preluat informații din materialul respectiv citând sursa, nefiind vorba, așadar, în niciun caz, așa cum pretinde primarul pesedist, de o acțiune de presă simultană și concertată în vederea constrângerii sale pentru a accepta oferta uneia din firmele care pierduse licitația.
Violeta Alexandru: „Republica lui Băluță - PSD din sectorul 4
- Plângere la DIICOT pentru Cătălin Tolontan/Mihai Toma, Libertatea pentru investigații jurnalistice legate de clanurile de interlopi din sectorul 4. Când merge în studiourile de televiziune și vorbește doar el (Băluță – PSD), îi place.
- Amenințări în permanență cu dosare penale pe holurile primăriei (după ce a încercat cu tot felul de metode) la ședințele de comisii/consiliu împotriva consilierilor locali PNL. Intimidare. Motivul: îndrăznesc să facă, chiar și fără acces la informații din Primărie, opoziție la inițiativele PSD. Sau pur și simplu cer lămuriri. Nu e acceptat. Aici este de studiat și secretara primăriei sectorului 4.
- Tactici care ar putea fi asociate șantajului/specularea unor slăbiciuni și altele din acest registru, care nu au nicio legătură cu democrația, împotriva consilierilor PNL sau USR-Plus (cu oferire de poziții publice aparent stabile prin sprijin PSD sau pentru interes punctual, pentru câte un proiect). Când s-a întâmplat și a venit dovada, PNL a fost ferm – a declanșat procedura de excludere a consilierului vizat (în curs). Interesante sunt și resursele mobilizate ulterior (incredibile!) pentru respectivul consilier candidat pe listele PNL în parcurgerea procedurilor interne, statutare de excludere.
- Buget votat în secret la sectorul 4. Bugetul care, în esență, este un subiect de o transparență totală. Loc pentru suspiciuni între consilierii dreptei, fragilizarea încrederii între USR-Plus și PNL, imposibilitate de verificare a voturilor.
- Interzicerea luării cuvântului la ședințe. Consilier local PNL care filmează ședința de consiliu (neexistând nicio altă cale pentru cetățeni ca să afle cum se desfășoare lucrările) este amenințat, i se taie microfonul, i se ia cartela și e chiar împins să iasă din sală.
- Orice tentativă de comunicare instituțională, care să țină cont de rezultatul votului de la alegeri, este denaturată de PSD cu sprijinul PMP la sector 4.
Tot ceea ce scriu aici (pe scurt) are un nume: Daniel Băluță, PSD Sector 4.
Așa este actualul lui mandat. Cam în acest mediu se face politică în București. PSD nu a suportat rezultatul alegerilor în București și în sectoarele în care dreapta a câștigat pentru că este în Firea lor să nu respecte votul oamenilor, să pervertească rezultatul voinței alegătorilor. Tot ceea ce îmi doresc este ca politica în București să se facă civilizat, cu instrumentele unui stat/oraș democratic.
Chiar cred că jurnaliștii vizați știu ei foarte bine ceea ce au de făcut. Simt nevoia să le spun (și eu) că nu puțini înțeleg ceea ce se întâmplă, de fapt.
Jurnalista Mirela Neag are astăzi un articol atât de clar, atât de clar, despre cum arată lucrurile”.
Este vorba despre articolul „Defăimarea jurnalismului de investigații. Primarul Băluță l-a reclamat pe Mihai Toma pentru o știre preluată și citată, iar pe Tolontan pentru că e „autor moral” al știrii”, în care Mirela Neag, de la Libertatea, colaboratoare apropiată a lui Cătălin Tolontan pe subiectele de investigații, scrie o fascinantă relatare despre cum a decurs „vizita” colegului și șefului său la DIICOT și despre cum a fost preluat „scandalul” și mediatizat de presa condusă și finanțată de personaje dubioase, anchetate de procurorii anticorupție sau cu recente condamnări penale. (este vorba despre trusturile deținute de Radu Budeanu, Dan Andronic, Sebastian Ghiță, turnătorul Dan Voiculescu)