"Dorneanu și Tudorel, la loc comanda!". Eurodeputatul Vlad Gheorghe, concluzii-cheie în urma hotărârii CJUE


"Dorneanu și Tudorel, la loc comanda!". Eurodeputatul Vlad Gheorghe, concluzii-cheie în urma hotărârii CJUE

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe a atras atenția că decizia de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene are 2 efecte majore: "rapoartele MCV și recomandările formulate sunt OBLIGATORII", în pofida celor declarate în repetate rânduri de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader și de președintele CCR Valer Dorneanu, iar "instanțele naționale au obligația SĂ NU APLICE dispoziții interne care contravin dreptului UE", chiar și atunci când este vorba despre hotărâri ale Curții Constituționale. 

"VEȘTI PROASTE PENTRU INFRACTORI DE LA CJUE - DORNEANU ȘI TUDOREL, LA LOC COMANDA!

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a spus astăzi lucruri pe care și eu, și ceilalți juriști USR le-am susținut cu tărie încă de când luptam în Parlament împotriva încercărilor PSD&ALDE de subjugare a justiției.  

Mai știți tupeul cu care Dorneanu, ex-deputat PSD pus șef de colegii lui la CCR declama că rapoartele MCV și recomandările nu sunt obligatorii? Că-s doar așa, un instrument prin care instituţiile europene „îşi fac cunoscută opinia şi sugerează direcţii de acţiune, fără a le impune însă vreo obligaţie legală destinatarilor recomandării”?

Mai știți obrăznicia cu care Tudorel Toader, pe-atunci ministru al Justiției (sanchi), ajuns între timp avocatul lui Tăriceanu, explica tuturor că raportorii europeni nu sunt „super-legiuitori la noi” și că recomandările lor nu au putere juridică?

Ei, CJUE subliniază că rapoartele MCV și recomandările formulate sunt OBLIGATORII pentru România, iar cei aflați vremelnic la putere nu pot lua măsuri contrare obligațiilor asumate de țara noastră în lupta împotriva corupției.

Mai mult, instanțele naționale au obligația SĂ NU APLICE dispoziții interne care contravin dreptului UE. Atenție, inclusiv dispoziții de natură constituțională!

Am avut dreptate, iar românii au știut asta încă de-atunci - au arătat asta la protestele din stradă și la vot. De-acum, cei care ne-au făcut de rușine în Europa cu încercările lor de a apăra penalii nu trebuie să mai ajungă în funcții publice. Niciodată", a scris Vlad Gheorghe pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.