Președintele Klaus Iohannis a subliniat marți, 27 aprilie, într-o conferință de presă, că proiectul de modificare a legilor justiției, elaborat de actualul ministru Stelian Ion, nu a fost dezbătut pe larg, "ci a fost trimis direct CSM spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenției Coaliției, nici spiritului legii". Amintim că Stelian Ion a încălcat legea, trimițând la CSM proiectul de modificare a legilor justiției, fără avizele interministeriale, Consiliul Superior al Magistraturii neavând altă opțiune decât să-l returneze cu scopul de a fi parcurși pașii legali. (mai multe detalii AICI)
De asemenea, Klaus Iohannis a transmis că nu este de acord cu introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor șefi: "Evident că eu nu cred că atribuțiile Președintelui României trebuie diminuate și, în consecință, personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu știu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect".
Jurnalistă: Domnule Președinte, unul dintre obiectivele principale ale mandatului dumneavoastră, al doilea mandat, spuneați în campania electorală, este modificarea legilor justiției, în conformitate cu exigențele europene. Recent, această modificare a legilor justiției a fost o sursă de tensiune în Coaliție. Mai exact, au existat voci dinspre Partidul Național Liberal care îi reproșează ministrului Justiției că a transmis aceste legi către CSM, le-a pus în dezbatere publică fără să consulte coaliția. Dumneavoastră ați avut o consultare cu ministrul Stelian Ion și cum priviți modificările care privesc atribuțiile dumneavoastră, mă refer în special la introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor șefi?
Klaus Iohannis: Introducerea avizului conform este opozabil ministrului, și nu Președintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Președintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituția României. Deci, ca să fiu mai clar, dacă avizul CSM devine conform, atunci CSM va putea să refuze propunerea ministrului, dar nu va putea să-l refuze pe Președinte. Ca să ne clarificăm cu acest aviz.
Totuși, mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum și întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. A existat o dezbatere publică pe un proiect care a fost lucrat pe când la Ministerul Justiției a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect, al ministrului Predoiu, a fost discutat pe larg în diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenției Coaliției, nici spiritului legii, drept pentru care Coaliția a înființat o comisie de parlamentari care, împreună cu ministrul, sigur, și cu alte autorități, vor analiza aceste propuneri. Este evident că în Coaliție a existat o oarecare nemulțumire pentru că nu au fost consultați, lucru care, între timp, s-a corectat.
Jurnalistă: Deci, ca să clarificăm: atribuțiile Președintelui rămân neschimbate în legătură cu numirea procurorilor șefi? În continuare va putea numi inclusiv un candidat care are aviz negativ de la CSM?
Klaus Iohannis: Aceste chestiuni sunt momentan în faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament, vor intra în dezbatere parlamentară și, după aceea, vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuțiile Președintelui României trebuie diminuate și, în consecință, personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu știu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect.