VIDEO. Cine sunt cele două femei care s-au îmbogățit din exploatarea spațiilor comerciale de la Metrou. Pentru ele a făcut grevă sidicalistul Ion Rădoi și a bulversat circulația în București


VIDEO. Cine sunt cele două femei care s-au îmbogățit din exploatarea spațiilor comerciale de la Metrou. Pentru ele a făcut grevă sidicalistul Ion Rădoi și a bulversat circulația în București

O anchetă de presă care dezvăluie încrengăturile rețelei în conturile cărei intră milioanele de euro rezultate din exploatarea spațiilor comerciale de la metrou a fost publicată de Gândul cu câteva ore înainte de expirarea  termenului limită pentru eliberarea acestora și predarea lor către Metrorex (conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează respectivele unități comerciale). 

Pioni cheie în această afacere fabuloasă, soldată, printre altele, cu oprirea trenurilor în 26 martie, pe parcursul întregii zile, și bulversarea circulației de suprafață în plină pandemie sunt Ion Rădoi, cum se vehicula deja, iubita secretă a sindicalistului divorțat, Elena Claudia Minea, care controlează mai multe spații comerciale, fiul acesteia, Andrei Drăgan, dar și asociata Iuliana Adina Mihale, la rândul său – acționar la alte firme care dețin spații comerciale în stațiile de metrou din București. Filiera are mai multe ramificații, scrie Gândul. 

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, Rădoi și Minea locuiesc împreună și chiar fac vizite nocturne la sediul Metrorex. Sindicalistul șef a fost căsătorit cu Emilia, dar s-a despărțit de aceasta și s-a cuplat cu Elena Claudia Minea, trecută și ea, la rândul ei, printr-un divorț. Minea (fostă Drăgan) este acționar și administrator la 4 firme care dețin contracte de închiriere a unor spații comerciale din stațiile de metrou: 

- MADAME BOUTIQUE S.R.L. 

- CLAUDET BOUTIQUE S.R.L. 

- ANDO BUSINESS ASSISTANCE S.R.L. 

- CLAUDETTE A & I SRL 

Afacerea este una extrem de profitabilă, ceea se poate vedea inclusiv prin două mașini cu care se afișează în oraș fiul Elenei Claudia Minea, Andrei Drăgan. La rândul lui, și acesta are o firmă care este ”conectată” la pușculița Metrorex. 

Mai mult, Andrei Drăgan conduce un AUDI SQ5 – atenție, înmatriculat pe… Metrorex – și de un AUDI SQ7, autoturismul fiind înmatriculat pe o altă firmă, AZZURECAS SRL, unde acționar și administrator este Alexandru Casian Udrea. 

Firma MADAME BOUTIQUE S.R.L. este beneficiara a două contracte de închiriere, în stația de metrou Dristor: 

Unul încheiat pe data de 07.11.2019 și fiind valabil până la data de 01.07.2022, având 8.90 mp (DR1VX02) 

Unul încheiat șa data de 25.02.2016 și fiind valabil până la data de 27.09.2022, având 6,36 mp (DR1VX01). 

Elena Claudia Minea este asociată în firma MADAME BOUTIQUE S.R.L. cu Iuliana Adina Mihale, aceasta fiind – la rândul său – acționar la alte firme care dețin spații comerciale în stațiile de metrou din București. Citiți toate detalii pe gandul.ro.  



Reamintim că Metrorex a notificat, pe 25 martie, firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou să le elibereze și să le predea în regim de urgență, până pe 2 aprilie, către administratorul reţelei de transport subteran.  

În ziua următoare, vineri, 26 martie, sindicaliștii coordonați de Ion Rădoi coborau pe șine blocând circulația trenurilor și demarând un așa-numit „protest spontan”. Timp de mai multe ore însă, greviștii nu au formulat niciun fel de revendicări, avansând în final, abia după ce presa a conectat protestul care nu părea deloc spontan, judecând după organizare și anvergură, cu interesul liderului de sindicat în privința spațiilor comerciale, câteva nemulțumiri care ar avea legătură cu drepturile salariale și niște disponibilizări.  

La începutul anilor `90, firma Sindomet Servcom SRL - deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (al lui Ion Rădoi) - a încheiat un contract de asociere cu Metrorex. Metrorex deținea respectivele spații – peste 5 mii de metri pătrați – iar compania le-a închiriat firmei. Ulterior, Sindomet le subînchiria agenților comerciali, iar profitul era împărțit astfel: 75% mergea la firma sindicatului, restul de 25% intrând în conturile Metrorex. 

”Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75%, și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, preciza Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. 

„Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021. Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, se arătă într-un comunicat semnat de directorul general de la Metrorex, Ştefan Paraschiv. 

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat, săptămâna trecută, că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou. 

CITEȘTE ȘI: Excelent! Ministrul Cătălin Drulă a reușit o fentă genială la sindicalistul PSD Ion Rădoi. Pentru că este analfabet funcțional, liderul de sindicat a semnat cu mâna lui documentul care îl incriminează pentru protestul „spontan” din 26 martie

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.