PNL și USR PLUS vor practica o CENZURĂ sinistră la TVR și SRR, la fel ca PSD. Reforma NU e dorită de nimeni. Partidele ”salvatoare” taie și spânzură


PNL și USR PLUS vor practica o CENZURĂ sinistră la TVR și SRR, la fel ca PSD. Reforma NU e dorită de nimeni. Partidele ”salvatoare” taie și spânzură

Scriitorul, istoricul și politologul Stelian Tănase avertizează, pe blog, că asistăm la bătălia ”tradițională” pentru acapararea TVR, bătălie care va face imposibilă, la fel ca întotdeauna, orice reformă a postului public de televiziune, menținând gaura neagră și derapajele de acolo. 

În realitate, mult clamata reformă nu este dorită nici de PNL, nici de USR-PLUS, nici de UDMR și cu atât mai puțin de PSD – toate partidele vor să își angajeze slugile și amantele acolo ca să facă propagandă politică pe un purcoi de bani publici. PNL și USR-PLUS vor practica cenzura, la fel ca PSD, explică Stelian Tănase, ale cărui comentarii vi le prezentăm în continuare: 

”A început marea bătălie pentru controlul radioului si televiziunii publice. Cam cu hîrtoape, cu dispute între partidele din Coalitie și mai ales fără nicio viziune despre o reforma reală a celor două instituții. PSD a etatizat TVR și SRR și le-a pus astfel în mîinile guvernului, (dacă tot plătește cheltuielile!) să se foloseasca de ele cine trebuie. PSD și-a aservit TVR si SRR. O vreme a fost PSD-ul lui Dragnea. Acum este rindul altora să treacă la manșe. PNL, în loc să schimbe legea cu una reformatoare, de sec XXl, și să treacă la cu totul alte practici, face exact acelelasi lucru. Grozav imitator. 

Cît despre reforma, despre care se tot vorbeste de ani de zile, nu se va face. De ce? Pentru că nu o vrea nici PNL, nici USR PLUS, nici UDMR, nici PSD. Cum este aranjamentul, pentru ele e bine. Partidele taie și spînzură. Ele numesc oamenii la virf pe criterii de fidelitate politică și controleaza astfel conținutul programelor. Partidele își subjugă TVR-ul si SRR-ul. Acestea slujesc partidul aflat la putere. De ce ar renunța partidele la un instrument de propagandă atît puternic? Imi amintesc cum criticau liberalii practicile abuzive ale PSD-ului cind acesta se afla la putere. Acum, cind este la putere, PNL are acelasi comportament. E o joacă veche, plină de ipocrizie politicianistă. 

Văd că Bulai - șeful Comisiei de cultura din Camera Deputaților (USR PLUS) nu susține propunerile noii legi TVR-SSR. Reclamă dezamăgit că nu sunt dorite schimbări reale. E adevărat. Vor fi totuși 4 șefi - director și presedinte vor fi persoane diferite. Motivul real al separării funcțiilor de conducere - cred- nu este dorința de schimbare. Este altceva. Partidele din Coalitie nu s-au înțeles la împărțeală. Sunt prea puține funcții și prea mulți pretendenți. Așa că funcțiile s-au dublat ca număr, să fie potolite toate poftele. Simplu. Niciun gînd de reformă. Bulai a zis într-un interviu la Europa liberă că nu va vota...Vom vedea. Și mai spune că PNL și UDMR nu susțin reforma. Eu aș zice că nici USRPLUS. Interesele sunt aceleasi.

Cît priveste chestiunea TVR si SRR, PNL și PSD duc de ani de zile aceeasi politică. Va fi un diferend la vot, dar numai pe persoane. Regula este - Pleacă ai voștri, vin ai noștri! Complicitate - garantat 100%. Problema cheie este desemnarea de către partide a consiliilor de admnistratie si desi a sefilor celor doua institutii. De aici decurge lipsa indepedenței editoriale. Ludovic Orban a declarat- "Problema cu TVR și SRR este că trebuie să fie conduse bine. Nu noi am inventat cenzura”... Aș completa - dar o va practica, la fel cum a făcut și PSD în trecut. Perfect, măcar vorbeste pe șleau. Asta e! Curat liberal! Orban se dedă aici la un exercițiu de logica defect cînd zice că doreste „oameni de calitate, care să nu se ducă pentru a face servicii unui lider de partid, nu ca să facă propagandă pentru un partid”. Ar mai dori zice el și „corecta informare a cetățenilor”. Liderul liberal nu observă oare contradicția în care se află? Sau se preface? Ce credeți?” 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.