"Simion a alimentat retorica anti-Unire, anti-România a prorușilor din R. Moldova". Expert în spațiul ex-sovietic, analiză fără perdea despre înființarea AUR la Chișinău


"Simion a alimentat retorica anti-Unire, anti-România a prorușilor din R. Moldova". Expert în spațiul ex-sovietic, analiză fără perdea despre înființarea AUR la Chișinău

Ileana Racheru, doctor în științe politice (Universitatea București) și expert în spațiul ex-sovietic, i-a acordat jurnalistei Sidonia Bogdan un interviu, pe parcursul căruia a subliniat că înființarea partidului Alianța pentru Unirea Românilor în Republica Moldova va fi nocivă chiar pentru idealul unionismului, întrucât va fi alimentată treptat retorica partidelor pro-ruse, care au un fals discurs statalist. "Simion (copreședintele AUR - n.red.) a alimentat retorica anti-Unire, anti-România a prorușilor din R. Moldova", a subliniat Ileana Racheru. (citiți AICI interviul integral) 

Sidonia Bogdan: Este electoratul AUR un electorat cu simpatii pro-ruse?

Ileana Racheru: Nu. Este un electorat marginal cu viziuni naționaliste românești, cu simpatii pentru mișcarea legionară.

Simion nu este apreciat de intelectualitatea românofonă de la Chișinău, care susține unirea Republicii Moldova cu România, pentru că în afară de dispute publice, discurs naționalist agresiv, nu a făcut nimic pentru a susține cauza unionistă. În plus, este asociat cu personaje politice asupra cărora planează acuzații sau dezvăluiri de presă cu privire la activități de corupție (baronul Mircea Cosma din România, Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal –unionist, Dorin Chirtoacă – fost primar al Chișinău cu discurs unionist din R. Moldova).  

Sidonia Bogdan: Anunțul noului partid a fost făcut de Vlad Bilețchi. Ce succes are el peste Prut?

Ileana Racheru: Unul dintre principali colaboratori ai AUR din Republica Moldova este Vlad Bilețchi. El a candidat fără succes pe listele Partidului Liberal (PL) la scrutinul legislativ din 2019. La ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova cei 2 candidați cu discurs naționalist-unionist similar cu cel al lui Simion (Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu) au obținut împreună 3%. În plus, Simion a alimentat retorica anti-Unire, anti-România a prorușilor din R. Moldova.

Dacă Simion va menține aceeași linie, nu cred că o filială moldovenească a partidului său  va intra în forul legislativ la alegerile parlamentare anticipate (dacă acestea se vor organiza…zile acestea Curtea Constituțională de la Chișinău fiind sesizată să se pronunțe în acest sens).

Sidonia Bogdan: Care sunt strategiile politice ale lui Simion pentru Republica Moldova?

Ileana Racheru: Simion și AUR încearcă să obțină mandate și în parlamentul de la Chișinău, dar chiar denumirea cu iz naționalist și iredentist a partidului ar putea fi un impediment major. AUR ar putea să aibă chiar și efect invers dezideratului enunțat și să favorizeze partidele pro-ruse, cu fals discurs statalist.

Cred că o filială AUR ar putea să aibă mai multă aderență la electoratul din R. Moldova dacă ar folosi mai mult temele anti-sistem (anti-mască, anti-vaccin, anti- măsuri de distanțare socială), populism pe teme de anti-corupție, fundamentalism ortodox. Aceste teme sunt deja exploatate în dezbaterile publice din Republica Moldova de socialiștii pro-ruși, populistul pro-rus Renato Usatîii.

Dar, de pe scena politică din R. Moldova lipsește un partid populist cu pretenții pro-europene, creștine (dar și iz legionar), să spunem de tipul PIS din Polonia. În ultimul an, Simion și grupul din jurul lui au preluat rapid și cu succes temele ortodoxiei, a obținut un sprijin important din partea diverselor asociații ortodoxe. Dar, acest lucru este posibil să nu se întâmple în R.Moldova pentru că acolo majoritatea asociațiilor și grupurilor ortodoxe sunt afiliate Mitropoliei Moldovei (aflată sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei) care trebuie să ajute și partidele pro-ruse să obțină voturi. În același timp,  prezența AUR în legislativul de la Chișinău, ar fi de asemenea de folos Moscovei.

Amintim că scandalul făcut recent de copreședintele AUR George Simion la granița cu Republica Moldova a avut, așa cum mulți se așteptau, rațiuni pur electorale. George Simion s-a folosit de contextul desfășurării funeraliilor marelui om de cultură unionist Nicolae Dabija pentru a se filma la Vama Albița-Leușeni, cu scopul de a arăta că nu e lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova, deși știa că este declarat persona non grata și doar în justiție poate scăpa de acest statut. Ulterior, în data de 15 martie, într-un video publicat pe Facebook, Simion a anunțat că va înființa și la Chișinău partidul AUR. (mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.