Finul lui Plahotniuc face jocurile lui Dodon în Parlament. Majoritatea anti- Maia Sandu se consolidează


Finul lui Plahotniuc face jocurile lui Dodon în Parlament. Majoritatea anti- Maia Sandu se consolidează

Deputații PSRM, cei ai platformei Pentru Moldova și cei din Pro Moldova- controlați de Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc- fac parte din aceeași echipă, în Parlament ieșind la iveală o nouă coaliție de guvernare creată din cele trei entități politice, acuză președintele PDM, Pavel Filip, citat de Deschide.md.

Potrivit lui Filip, colaborarea a ieșit la suprafață în special la ultima ședință a Parlamentului în timpul căreia declarația referitoare la armistițiul politic în fața crizei COVID-19, propusă de Andrian Candu, a fost susținută de deputații PSRM, Pro Moldova și Pentru Moldova.

Potivit declarației, deputații se angajează să acționeze împreună, dincolo de pozițiile politice, ideologie sau simpatii reciproce, pentru a identifica soluții privind depășirea crizei COVID-19. Liderul PDM, Pavel Filip, spune că nu este o coincidență faptul că documentul a fost susținut de PSRM, Pentru Moldova și Pro Moldova.

„Această declarație a fost înregistrată chiar înainte de ședință și imediat a fost supusă votului, fiind înaintată de președintele Parlamentului. Candu a înregistrat un proiect absolut inofensiv la prima vedere și imediat socialiștii au și venit cu amendamente. Cum s-au pregătit ei atât de repede în câteva momente? Evident că lucrurile au fost aranjate. În același timp, PDM a înregistrat în Parlament un proeict similar încă în noiembrie anulul trecut, dar nu a ajuns să fie discutat”, a spus Pavel Filip, în emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Liderul PDM este de părere că cele trei entități politice ar face parte, în prezent, dintr-o coaliție tacită PSRM-Șor-Candu. „Evident ca sunt cu toții într-o echipă. Lucrurile sunt bine discutate între ei, împărțelile sunt făcute: judecători, comisii, declarații. Eu nu i-am despărțit niciodată pe cei de la Pro Moldova de cei de la Pentru Moldova și am spus întotdeauna că ei sunt o singură echipă. La ultima ședință a Parlamentului s-a evidențiat faptul că avem o coaliție PSRM-Șor-Candu”, a spus Filip.

Mai mult, potrivit liderului PDM, soluția privind depășirea crizei politice actuale ar fi învestirea unui guvern, susținut de toate forțele autentice din Parlament, astfel încât grupul Șor să fie lăsat în afara actului de guvernare.

„Îl lăsam pe Șor într-o parte și cu ceilalți putem învesti un guvern. Îi putem pune într-un colț, în Parlament, pe cei 15-20 de deputați, dar în rest ai cu cine face un guvern și ai cu cine mișca lucrurile în Republica Moldova”, a mai spus Filip.

În opinia sa, în prezent, există discuții parlamentare între PSRM, PAS, Platforma DA și PDM privind identificarea soluției de depășire a crizei politice. Liderul PDM mai spune că acum mingea este pe terenul șefului statului, care ar trebui să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, respectând Constituția și deciziile Curții Constituționale. Astăzi, Maia Sandu a convocat o nouă rundă de negocieri cu partidele politice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.