EXCLUSIV Dosarul Revoluției: secretarul general al Ministerului Justiției minte cum respiră și se contrazice singur în privința activității fostului procuror Dan Voinea. Precizări-cheie din decizia CEDO


EXCLUSIV Dosarul Revoluției: secretarul general al Ministerului Justiției minte cum respiră și se contrazice singur în privința activității fostului procuror Dan Voinea. Precizări-cheie din decizia CEDO

Secretarul general al Ministerului Justiției, procurorul Horațiu Radu, a fost acuzat, în repetate rânduri, de către președintele Asociației 21 Decembrie Doru Mărieș, dar și de către fostul procuror militar Dan Voinea că a tergiversat procesul de la CEDO în urma căruia forul european a decis că faptele odioase de la Revoluție se încadrează la categoria crimelor contra umanității, iar astfel este imposibilă prescrierea lor. 

CONSULTAȚI ȘI: EXCLUSIV Documentul care îngroapă cariera lui Horațiu Radu, recent numit într-o funcție înaltă de Stelian Ion. Procurorul a ținut Dosarul Revoluției "la sertar", sabotând lupta îndureratei familii Vlase de a-și găsi dreptatea în cazul fiului ucis în Decembrie 1989

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV A apărat la CEDO criminalii Revoluției, iar acum Stelian Ion l-a numit în funcția de secretar general al Ministerului Justiției. Memoria celor peste 1600 de victime, pângărită și de USR

Într-o replică oferită redacției Podul.ro, fostul Agent Guvernamental al României la CEDO, Horațiu Radu, a lansat o serie de atacuri la adresa fostului procuror militar Dan Voinea, spunând că din cauza acestuia a fost tergiversat Dosarul Revoluției. 

"Constat cu stupoare cum va bazati acuzele nejustificate si pe sustinerile fostului procuror militar Dan Voinea care s-a pensionat in timp ce asupra lui era in curs o procedura disciplinara a Inspectiei Judiciare deoarece tergiversase chiar dosarele Revolutiei. Sesizarea fusese facuta de fostul  procuror general Laura Codruta Kovesi. De altfel, din lecturarea deciziei CEDO reiese cu claritate ca Romania a fost condamnata la CEDO pentru lipsa unei anchete efective in acest dosar denumit generic al Revoluției. Or, atat acest dosar cat si alte zeci de dosare privind Revolutia din 1989 au stat in nelucrare la fostul procuror militar Dan Voinea, unele inca din anul 1991. Parte din aceste  aspecte reies, inclusiv din decizia CEDO la care faceti referire. In aceste conditii, atacurile dumneavoastra bazate pe declaratiile unor persoane responsabile pentru condamnarile de la CEDO din aceste dosare mi se par rau-intentionate", a zis secretarul general al MJ. 

În schimb, într-o declarație acordată Podul.ro, Dan Voinea a dezavuat afirmațiile procurorului Horațiu Radu. Dan Voinea a precizat că până în momentul în care i-a fost repartizat Dosarul Revoluției (privind crimele din perioada 14 - 30 Decembrie 1989), documentele necesare instrumentării, precum și în cazul Dosarului Mineriadei, se aflau la mai multe secții de poliție, dar și parchete locale. În urma plângerii depuse de Asociația 21 Decembrie 1989, Voinea a reluat cercetările penale în privința Dosarului Revoluției, începând din data de 7 decembrie 2004.

"Vorbește prostii. Dosarele istorice, al Revoluției și Mineriadei, au fost toate soluționate până în 1995 cu NUP. Nu au stat la mine dosarele. Noi a trebuit să infirmăm soluțiile date (de neurmărire penală - n.red.) și să începem cercetările, căci de fapt nu s-au făcut cercetări, iar Dosarul Mineriadei nici nu exista. Toate plângerile victimelor de la Mineriadă erau pe la secțiile de poliție din Capitală, pe la parchetele locale. Este vorba despre 700 și ceva de plângeri pe care le-am primit pe urmă de la șeful urmăririi penale care era atunci pe Capitală, mi-a și mulțumit că a scăpat de ele, le-am luat, le-am conexat și am făcut Dosarul Mineriadei. Nici nu exista la acea vreme dosarul. Nici cel legat de Revoluție nu a existat. Eu am primit în 2004 de la fostul șef al Parchetelor Militare, generalul Joarză, plângerea depusă de Asociația 21 Decembrie, de domnul Mărieș care a venit personal din partea organizației, însoțit de un grup de revoluționari. Generalul Joarză mi-a repartizat plângerea cu rezoluție specială pentru mine să rezolv eu memoriul. Din acel moment m-am implicat în cercetări", a zis Voinea. 

Voinea a spus, de altfel, că din declarațiile făcute de Horațiu Radu, Agent Guvernamental al României la CEDO pe perioada desfășurării procesului privitor la Dosarul Revoluției, reiese că acesta nici măcar nu a lecturat decizia dată de forul european în 2011. Fostul procuror militar a atras atenția că CEDO a concluzionat că perioada în care s-a lucrat efectiv la Dosarul Revoluției a fost între anii 2005 și 2007, timp în care a avut rolul de procuror de caz în această speță. În anul 2008 Voinea a fost revocat din funcția de adjunct al SPM, motiv pentru care nu a mai putut continua instrumentarea Dosarului Revoluției, din cauza deciziei 610 din 20 iunie 2007 a CCR, prin care se stabilea că dosarele în care sunt implicați militari și civili vor fi instrumentate de secțiile civile. 

"Eu i-aș recomanda lui Horațiu să aibă măcar bunul simț să citească hotărârea CEDO. Acolo se face o referire la activitatea depusă pentru dosarul acesta. Judecătorii de la CEDO au concluzionat că singura perioadă în care s-a lucrat în dosar a fost perioada în care am fost eu la SPM. Domnul Horațiu Radu este pe de-o parte mincinos, pe de altă parte demonstrează că nici nu l-a interesat hotărârea CEDO. Dacă ar fi citit-o n-ar fi vorbit prostii. Nu a citit nici dosarul, nici decizia CEDO și nu l-a interesat niciodată nimic despre victimele de la Revoluție", a conchis Voinea. 

În cele ce urmează, vă vom prezenta o serie de fragmente din hotărârea CEDO care contrazic fără echivoc acuzațiile lansate de secretarul general al Ministerului Justiției, Horațiu Radu. În primul fragment prezentat din hotărârea CEDO, vă aducem la cunoștință ce transmitea Dan Voinea în data de 5 iunie 2008 în legătură cu ancheta desfășurată în perioada 2005-2007 privitor la Dosarul Revoluției. 

Consiliul Superior al Magistraturii, prin două scrisori, a reliefat că între anii 1994-2001 și 2002-2005 nu a fost îndeplinit niciun act în cadrul investigației ce avea ca obiect stabilirea persoanelor vinovate pentru moartea fiului Elenei Vlase în urma evenimentelor sângeroase din Decembrie 1989. Mama eroului martir menționat anterior, Elena Vlase, s-a luptat cu succes, alături de Asociația 21 Decembrie 1989, pentru a obține decizia CEDO de neprescriere a faptelor de la Revoluție. 

Totodată, CSM a transmis că ancheta a demarat cu adevărat abia după momentul în care Dan Voinea a preluat Dosarul Revoluției corespunzător perioadei 14-30 Decembrie 1989.  

Mai departe, CEDO a confirmat cele subliniate de CSM referitor la perioada în care nu s-a realizat nicio investigație care să încerce să identifice persoanele răspunzătoare pentru moartea lui Nicolae Vlase, eroul martir la care am făcut referire mai sus. 

Ceea ce trebuie evidențiat este că CEDO a transmis că după preluarea instrumentării Dosarului Revoluției de către Dan Voinea s-au realizat "numeroase măsuri de investigație". Pe cale de consecință, decizia CEDO demontează cele spuse recent de Horațiu Radu în replica remisă Podul.ro. Pe de altă parte, CEDO a precizat că Dosarul Revoluției se afla în luna decembrie 2010 tot la Parchet, dar de menționat este că Dan Voinea nu mai era procuror de caz de peste 2 ani și jumătate. 

Nu în cele din urmă, reliefăm că din decizia CEDO reiese că secretarul general al Ministerului Justiției, Horațiu Radu, îl contrazice pe Agentul Guvernamental al României la CEDO, Horațiu Radu, fiind vorba despre aceeași persoană. Horațiu Radu transmitea la CEDO că Guvernul României consideră că autoritățile statului român nu au dat dovadă de rea-credință și lipsă de hărnicie în ceea ce privește modul în care ancheta penală a fost realizată în dosarele vizând evenimentele din Decembrie 1989. Acum, Horațiu Radu îl acuză pe Dan Voinea că a tergiversat Dosarul Revoluției, deși CEDO a exprimat în hotărâre că în perioada 2005-2007 s-au realizat "numeroase măsuri de investigație".

Mai mult decât atât, într-un interviu acordat Podul.ro (pe care-l puteți citi integral AICI), Dan Voinea a trecut în revistă o serie de reușite în ceea ce privește condamnarea criminalilor din Decembrie 1989: "Toate dosarele pe care am apucat să le trimit în instanță au avut un verdict care ne-a dat dreptate. Mă refer aici la Dosarul Timișoara de pildă, în urma căruia și generalul Stănculescu și Chițac, toți care au participat la represiune, au fost condamnați. Și în Dosarul Cenușa au fost condamnați toți. Am trimis în instanță și Dosarul Cluj. Doamna Ana Blandiana mi-a dat primele plângeri ale victimelor de la Cluj, iar eu m-am dus acolo și în 6 luni am făcut Dosarul. Generalul Topliceanu, primul-secretar PCR al Județului Cluj și alții au fost condamnați. Cam 30 de dosare au plecat în judecată în instanțe și nu am avut nicio achitare".

Fragmentul din decizia CEDO care atestă că Horațiu Radu se contrazice singur: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.