Kim Jong-un dorește o vizită a Papei Francisc în Coreea de Nord. Cum privesc sud-coreenii această invitație


  • ACP
  • Feb 17, 2021 19:55
  • 1549
Kim Jong-un dorește o vizită a Papei Francisc în Coreea de Nord. Cum privesc sud-coreenii această invitație

Fostul ambasador sud-coreean la Vatican, Lee Baek-man, a relatat pentru o publicație online că liderul nord-coreean Kim Jong-un a lăsat să se înțeleagă că a dorit ca Papa Francisc să facă o vizită în țara sa după întâlnirea președintelui sud-coreean Moon Jae-în cu Papa Francisc din octombrie 2018.  

Lee a povestit că în decembrie 2018, la câteva săptămâni după întâlnirea președintelui Moon cu Papa, șeful nominal al statului în Coreea de Nord la acel moment, Kim Yong-nam, s-a întâlnit cu reprezentanții Comunității Sant'Egidio din Roma (o organizație catolică care a oferit ajutor umanitar Coreei de Nord) în timpul vizitei lor la Phenian. Pe lângă Kim Yong-nam, delegația catolică s-a mai întâlnit cu alți înalți oficiali la sediul Ministerului de Externe al Coreei de Nord.

Fostul ambasador sud-coreean a mai povestit că în februarie 2019 a avut surpriza să se întâlnească cu  diplomați nord-coreeni în timpul unei recepții de la o biserică din Roma, în condițiile în care este extrem de rar ca oficialii de la Ambasada Nord-coreeană să apară public la un eveniment religios. Purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene a spus atunci că, în timpul întâlnirii cu președintele Moon de la Palatul Apostolic, Papa Francisc a răspuns favorabil posibilității de a vizita Coreea de Nord.  

Potrivit biroului prezidențial, Papa a spus: "Dacă voi primi invitația de a merge în Coreea de Nord, cu siguranță voi răspunde la aceasta și, eventual, pot merge".

Discuțiile despre vizita papală au încetat brusc însă după eșecul negocierilor de la întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și cel nord coreean, Kim Jong-un, din Hanoi, în februarie 2019.  

Fostul ambasador sud-coreean Lee Baek-man susține că încă mai sunt șanse bune pentru o vizită a Papei în Coreea de Nord, vizită dorită mult și de oficialii sud-coreeni, care o privesc ca pe o modalitate de a da șansa președintelui lor să creeze o legătură mai strânsă între cele două țări.

Lee a mai spus că reuniunea țărilor din grupul G20, de la Roma, la sfârșitul acestui an, ar putea include discuții importante pentru Peninsula Coreeană.  

"Papa Francisc se va întâlni cu cei doi jucători-cheie din Peninsula Coreeană - președintele Moon și președintele Biden - și nu va lăsa să se piardă o astfel de oportunitate. Papa o va considera o binecuvântare de la Dumnezeu și există posibilitatea ca prin dialog cu cei doi lideri să se poată face un arbitraj bun", a conchis Lee. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.