”Ingerința BRUTALĂ a Rusiei în treburile interne ale R.Moldova a depășit orice limită!” Avertismentul deputatului Iurie Reniță


”Ingerința BRUTALĂ a Rusiei în treburile interne ale R.Moldova a depășit orice limită!” Avertismentul deputatului Iurie Reniță

Ingerința brutală a Rusiei în treburile interne ale R.Moldova a depășit orice limită, prin sfidare, manipulare, demagogie și minciuni în serie, avertizează deputatul și diplomatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București), comentând cu aciditate ultimele atacuri ale Ambasadei Federației Ruse la Chișinău cu privire la așa-numita ”republică transnistreană”, care nu reprezintă altceva decât o ocupație militară rusească. 

De asemenea, Iurie Reniță subliniază că este de-a dreptul scandaloasă lipsa de reacție a instituțiilor, a autorităților și a demnitarilor moldoveni, în condițiile în mulți dintre aceștia s-au angajat să nu ducă mai departe politica rusofilului și românofobului Igor Dodon. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate semnalul de alarmă tras de deputatul Iurie Reniță, pe Facebook:

”Comportamentul sfidător al Ambasadorului Rusiei la Chișinău

 Atitudinea sfidătoare și batjocoritoare a autorităților ruse față de integritatea teritorială a Republicii Moldova este promovată cu insistență, zi de zi, de către misiunea diplomatică a Moscovei la Chișinău. Ingerința brutală în treburile interne ale statului nostru din partea Rusiei a depășit orice limită. Manipularea, demagogia și minciuna sunt ‹principiile fundamentale ale dreptului rusesc›, pe care Federația Rusă le promovează în raporturile cu Republica Moldova: oficial declară că recunosc integritatea noastră teritorială, dar, în realitate, au susținut și au creat un alt stat pe teritoriul nostru – așa-numită ‹republica transnistreană›.

Oficialitățile de la Kremlin (inclusiv misiunea lor diplomatică la Chișinău) se comportă cu noi de parcă am fi o regiune a Federației Ruse. Cum ar putea să procedeze altfel rușii, dacă chiar fostul șef de stat, Igor Dodon, îl numea cu mândrie pe separatistul transnistrean Krasnoselski ‹președinte al Transnistriei›?!

Lipsa unor reacții adecvate și ferme din partea autorităților noastre vis-a-vis de comportamentul provocator din partea ambasadorului rus (dar și al întregii misiuni ruse la Chișinău) favorizează încălcarea flagrantă a documentelor internaționale, ce reglementează activitatea misiunilor diplomatice – Convențiile diplomatică și consulară de la Viena din 1961 și 1963. Oare pentru Ambasada Rusiei nu mai există aceste documente internaționale relevante?

Reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este una generală, plină de confuzie și slugărnicie față de cei care nu respectă integritatea teritorială și legile Republicii Moldova. Sau poate MAEIE se conduce în continuare de declarațiile anterioare ale liderilor săi privind ‹războiul civil› din Transnistria sau ‹forțele militare ruse din Transnistria au stopat vărsările de sânge›

Nu este pentru prima oară când emisarii diplomatici ai Moscovei la Chișinău ignoră cu bună știință legile și integritatea teritorială a statului nostru. În mod firesc ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, trebuia deja convocat la MAEIE pentru multiplele sfidări deschise în adresa noastră, inclusiv pentru participarea la ședința colegiului așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, cu atât mai mult cu cât și anul trecut a procedat în mod similar. Pentru el este mai importantă relația cu așa-numitul minister de externe de la Tiraspol, decât cu Chișinăul oficial.

Până la 24 decembrie 2020 Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, era prezent la Președinție în fiecare săptămâna (poate și mai des!). Bănuiesc că-i reitera lui Dodon (de fiecare dată) cât de mult Rusia respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, după care pleca la Tiraspol să consolideze și mai mult regimul separatist și așa-numitul ei minister de externe. 

Ar fi mai mult decât indicat ca și Președintele actual, dna Maia Sandu, să-l invite pe reprezentantul diplomatic rus la o discuție despre importanța respectării principiilor fundamentale ale dreptului internațional și a Convențiilor de la Viena din 1961 și 1963 cu privire la relațiile diplomatice și consulare. Doar s-a declarat oficial că vom avea, de acum încolo, o politică externă activă, consecvență, previzibilă și în interesul cetățenilor!?”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.