Cristian Hrițuc, despre anticipatele din R. Moldova: „Strategii Maiei Sandu au dus-o într-o zonă în care n-are opțiuni. PSRM conduce tactic jocul”


Cristian Hrițuc, despre anticipatele din R. Moldova: „Strategii Maiei Sandu au dus-o într-o zonă în care n-are opțiuni. PSRM conduce tactic jocul”

Analistul și consultantul politic, Cristian Hrițuc, specialist în viața politică din Republica Moldova, avertizează că președintele Maia Sandu „va ajunge în blocaj” în ceea ce privește alegerile anticipate, iar „dacă va persista în decizia ei de a nu desemna un premier al unei majorități, va încălca Constituția.”

Vă prezentăm analiza lui Cristian Hrițuc postată pe Facebook:

„Mă distrează unii analiști atât din Republica Moldova cât și din România.  Au început acum să țipe că nu vor mai fi alegeri anticipate și că Maia Sandu a ajuns într-un blocaj.  

Am spus de la început că nu vor fi alegeri anticipate și că nu trebuie să ne uităm la declarațiile politicienilor decât cu o mare doză de scepticism. Atât timp cât doar PAS- ul are câștigat,  iar toate celelalte partide parlamentare pierd, e normal să nu se ajungă la anticipate.

Cât privește strategii Maiei Sandu, ei ar trebui să se gândească de pe acum la un exit.  

Curtea Constituțională va da câștig de cauză PSRM, care aici chiar are dreptate. Atât timp cât există o prevedere constituțională și o decizie, că Președintele trebuie să țină cont de propunerea unei majorități parlamentare atunci când face o desemnare, Maia Sandu nu va putea face alt pas.  

Maia Sandu va ajunge în blocaj și dacă va persista în decizia ei de a nu desemna un premier al unei majorități,  va încălca Constituția. Nu contează că acea majoritate e toxică, formată din oameni care mai de care. Atât timp cât sunt parlamentari, reprezintă un vot în legislativ și sunt mandatați de o parte din electorat să îi reprezinte.

Din păcate,  marii strategi ai Maiei au dus-o într-o zonă în care n-are opțiuni.  

Momentan, este pe val, dar timpul trece și cetățenii nu se vor mai mulțumi doar cu discursuri anticorupție și nici cu poze făcute în timpul vizitelor de stat. Oamenii vor dori lucruri concrete. Soluții la problemele lor.

Deocamdată, PSRM conduce tactic jocul. Ei au renunțat de bunăvoie la guvernare,  au cedat puterea și asta a fost o greșeală politică,  dar probabil au realizat ca va fi o tampenie și mai mare pentru partid dacă vor ajunge la anticipate.

Până când  se va instaura un nou guvern, cetățenii pot vedea mai bine ce înseamnă dublul limbaj. Din păcate pentru ei, dar și pentru statul moldovean, acesta este timp pierdut”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.