Incompetența criminală a 2 firme ar fi putut pune viața elevilor și profesorilor în pericol. Un primar liberal a semnalat că rețeaua electrică montată în mai multe școli NU e conformă


Incompetența criminală a 2 firme ar fi putut pune viața elevilor și profesorilor în pericol. Un primar liberal a semnalat că rețeaua electrică montată în mai multe școli NU e conformă

Primarul Sectorului 6, liberalul Ciprian Ciucu, a vorbit luni despre pericolul în care s-ar fi aflat elevii și profesorii mai multor școli situate în zona pe care o administrează în situația în care un consilier local al PNL nu ar fi verificat constant lucrările de pe șantiere. Concret, Ciucu a precizat că rețelele electrice montate în respectivele școli nu sunt conforme, existând chiar pericolul declanșării unui incendiu. 

"La o verificare în teren, constructorul nu a respectat proiectul tehnic iar firma de dirigenție de șantier (aceea care trebuia să ne protejeze interesele în fața constructorului) nu a existat, nu au semnalat neconcordanțele ISU cu proiectul tehnic iar rețeaua electrică montată este neconformă", a semnalat Ciucu. 

Pe cale de consecință, primarul Sectorului 6 a luat decizia ca școlile respective să rămână închise până în momentul în care lucrările vor respecta toate normele tehnice pentru a se evita orice tragedie. 

Mai mult decât atât, Ciprian Ciucu a amenințat firma care s-a ocupat de dirigenția de șantier cu desfacerea contractului și demararea unei ample campanii de reclamă negativă. 

"Pericol de incendiu. Lucrări de mântuială în 5 școli

Am 5 școli în șantier în Sectorul 6, cărora ar trebui să le recepționez lucrările demarate în vara anului trecut și să înceapă școala (lucrările au fost contractate de fosta administrație). Dar ce să vezi!

La o verificare în teren, constructorul nu a respectat proiectul tehnic iar firma de dirigenție de șantier (aceea care trebuia să ne protejeze interesele în fața constructorului) nu a existat, nu au semnalat neconcordanțele ISU cu proiectul tehnic iar rețeaua electrică montată este neconformă.

Câteva exemple de neconformități ISU, ca să înțelegeți despre ce vorbesc (deși proiectul tehnic era clar):

· Lipsa ușilor rezistente la incendiu la anumite camere (subsol, depozite, tablou electric, degajament protejat);

· Nu s-a folosit spumă rezistentă la foc;

· Au montat ușile claselor direct în plăcile de rigips, nu in cadru metalic, nu au prag rezistent la foc;

· Au montat hidranții direct în rigips;

· Au placat grinzile de la subsol cu polistiren, în loc de vată minerală.

· Etc. sunt multe alte neconformități...

Câteva exemple de neconformități în cazul instalațiilor electrice:

· Lipsă senzori detecție fum în tavan și a martorilor la nivelul tavanului casetat;

· Fixarea necorespunzătoare a cablurilor de curenți tari și slabi;

· Doze de aparataj lipsă sau improvizate;

· Legături de cabluri neconforme;

· Nerespectarea distanței de 300 mm între curentul tare și slab, conform proiectului tehnic și a legislației în vigoare;

· Improvizații peste improvizații, etc.

Oamenii aceștia sunt iresponsabili, eu nu bag copiii în aceste școli până și cel mai mic pericol va fi înlăturat.

La Școala 197 s-a păstrat instalația de termoficare veche, mă refer la țevile principale de la parter. Se punea presiune politică pe ei, să fie gata în septembrie 2020, înainte de alegeri.

Șocantă, pentru mine, este tăcerea totală a firmei care se ocupă de dirigenția de șantier (care ar trebui să fie ochii noștri la fața locului). Am primit facturi de la constructor, avizate de către firma de dirigenție de șantier, dar niciun raport de neconformitate. Noroc că PNL Sector 6 are un consilier local care se pricepe la construcții și care a luat din timpul lui și a mers săptămâna de săptămână în șantiere.

Să fie clar: eu nu accept lucrări neconforme, cu riscul de a plăti politic pentru incompetența fostei administrații. După Colectiv și incendiile de la spitale, asta ar fi chiar culmea, să nu învățăm din greșelile doreilor și din cinismul politicienilor!

Oricum, cei vinovați vor plăti, acum voi analiza contractele și vom aplica penalități. Aștept explicațiile firmei care s-a ocupat de dirigenția de șantier, apoi, dacă nu sunt pertinente, este posibil să le desfac contractul și să-i fac și de râs, în mod public.

Eu fac tot ce ține de mine să începem școala cât mai repede, dar nu vom începe școala în aceste clădiri până ce nu este TOTUL conform!

Nu, nu merge și așa!", a scris Ciucu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.