EXCLUSIV Interviu. Antreprenorul Ștefan Voloșeniuc: Există un singur lider al PNL care e capabil să unifice dreapta și să reformeze partidul! Uriașele mize ale congresului PNL


EXCLUSIV Interviu. Antreprenorul Ștefan Voloșeniuc: Există un singur lider al PNL care e capabil să unifice dreapta și să reformeze partidul! Uriașele mize ale congresului PNL

Antreprenor de succes și membru al Partidului Conservator din Marea BritanieȘtefan Voloșeniuc – fost candidat independent la Senat, în circumscripția Diaspora – dă curs, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Podul.ro, unei ample radiografii a scenei politice românești și, în special, a segmentului de dreapta, de principiile și valorile căruia se simte atașat. 

Voloșeniuc (foto sus, alături de conservatorul Robert Halfon) avertizează că PNL fie nu își irosește în van șansa congresului, alegând calea reformei totale și a meritocrației, fapt care va propulsa partidul la un scor de 40% în viitoarele alegeri, fie va rata la pas acest moment esențial, rămânând captiv în greșelile trecutului și prăbușindu-se rapid la un scor de 10-15%, ceea ce ar reprezenta extincția acestui partid istoric. 

Vă prezentăm soluțiile și concluziile lui Ștefan Voloșeniuc, antreprenor stabilit de mai mulți ani în Marea Britanie: 

Răzvan Gheorghe: Sunteți om cu vederi de dreapta și membru al Partidului Conservator din Marea Britanie. Ce părere aveți despre politica românească în general și despre dreapta românească în particular? 

Ștefan Voloșeniuc: Știm cu toții cum e politica din România: totul e pe nepotisme, pe relații și pe numiri cu adresă – rezumând, totul e pe interese. Cu toții trebuie să realizăm că așa nu poți să construiești... așa te prăbușești ca țară, e de domeniul evidenței. În prezent, dreapta românească se prezintă de o manieră jalnică – asta-i marea nenorocire. Dreapta e într-o cădere abruptă, din păcate, și necesită o consolidare serioasă, de substanță. Trebuie să-i identificăm pe oamenii integrii, pe liderii care au cu adevărat principii de dreapta sănătoase, fiindcă doar ei pot gira o reformă reală, o coagulare necesară. Când spun ”dreapta”, mă refer în primul rând la PNL, fiindcă, fie că ne place, fie că nu, PNL reprezintă singura forță de dreapta din politica mare românească. Numai de acolo poate veni soluția.

(Ștefan Voloșeniuc și conservatorul Bob Blackman, în campanie electorală) 

Reporter: Apele sunt tulburi în PNL, se vede cu ochiul liber. Cel mai probabil, în primăvară va fi organizat congresul partidului. Ca votant de dreapta, ce așteptări aveți de la forul suprem al PNL? 

Vă asigur că am proprietatea termenilor când vă spun că următoarea mișcare pe care o va face PNL poate să coste scump democrația din România. Eu cred că viitorul politicii românești în general și al dreptei în particular depinde, în mod ombilical, de congresul PNL, fiindcă este vorba de principalul partid de guvernământ. E evident pentru oricine că va urma o guvernare cu mari, mari probleme, și în acest caz nu mă refer numai la tensiuni și neînțelegeri în arcul guvernamental, fiindcă ăsta-i blestemul coalițiilor, iar această guverne va excela în astfel de probleme, însă mă refer la pandemia Covid-19 și, inevitabil, la criza economică ce ne bate la ușă, criză pe care, s-o spunem pe șleau, nu o putem evita. E o realitate cu care trebuie să ne obișnuim cu toții. Având în vedere toate aceste aspecte, este esențial ca PNL să își găsească liderul de care avem cu toții nevoie. 

Reporter: Despre asta vreau să vorbim, fiindcă, până la urmă, despre niște nume va fi vorba. Ce lider al PNL credeți că e cel mai potrivit să conducă partidul Brătienilor? 

Obișnuiesc să urmăresc ce se întâmplă în PNL, citesc presa, îmi mențin ”antenele” ridicate, cum s-ar zice. Pentru mine este clară situația de acolo. De-o parte îl avem pe premierul Florin Cîțu, care vrea și șefia PNL și care și-ar dori un congres cât mai mult amânat. De cealaltă parte, îl avem pe Ludovic Orban, care vrea un congres rapid, sperând că ar mai putea câștiga un mandat de președinte. Ceea ce este grav, să nu ne ascundem după deget, întrucât Ludovic Orban a făcut niște greșeli majore din postura de premier și de președinte al PNL, greșeli care au cauzat în mare parte dezastrul înregistrat la urne. Fiindcă, da, trebuie s-o spunem, Ludovic Orban este direct responsabil pentru scorul obținut de PNL la alegerile parlamentare. La rându-i, Cîțu vrea un congres amânat cât mai mult pentru a reuși să își asigure o susținere – funcția de premier îl va ajuta în acest sens, fiindcă liderii din teritoriu așteaptă fonduri de la guvern. 

Personal, eu nu cred că soluția pentru PNL și dreapta românească poate veni de la Florin Cîțu și cu atât mai puțin de la Ludovic Orban, vă dați seama. 

(Robert Sighiartău, secretar general al PNL) 

Reporter: Și atunci? Cine credeți că ar trebui să facă un pas în față? 

Eu am convingerea că, în momentul actual, unica soluție pentru PNL o reprezintă Robert Sighiartău. E singurul lider liberal care poate reforma din temelii PNL, fiindcă de așa ceva are nevoie partidul. Sighiartău e un om integru și cu principii sănătoase de dreapta, are viziune și, sunt ferm convins, poate coagula o echipă care să scoată PNL din marasmul în care se zbate. 

Nu știu dacă va candida la congres, dar mi-aș dori mult să facă pasul în față, fiindcă partidul necesită sânge tânăr și chipuri noi, competente. Asupra lui Robert Sighiartău nu a planat și nici nu planează vreo suspiciune reprobabilă, cât de mică, provine dintr-o familie exemplară, este familist, tată a patru copii, ceea ce spune multe despre el, și s-a bătut cu PSD în nenumărate rânduri. Când s-a luptat pentru alocațiile copiilor am remarcat un val de simpatie și de susținere în Diasporă – toată lumea vorbea pe rețelele de socializare despre Robert Sighiartău și PNL. 

Pe de altă parte, dacă el se va hotărâ să candideze, și îmi doresc asta, tot ce sper e să fie susținut pe linie de partid. Cred că un lider ca Sighiartău – cu susținerea lui Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutor și a altor gospodari din partid, fiindcă omul sfințește locul – ar putea duce PNL la un scor de 40% la viitoarele alegeri. Și atenție: alegerile acestea nu-i musai să aibe loc chiar peste patru ani deoarece, la cum stau lucrurile în arcul guvernamental, este foarte posbil să ajungem la alegeri anticipate peste doi sau trei ani. Dacă se va ajunge acolo trebuie ca PNL să fie pregătit. Reforma internă reprezintă o necesitate uriașă și, repet, cred că unicul care o poate realiza este Robert Sighiartău. El are și o viziune economică sănătoasă, axată pe valori de dreapta, antreprenoriale. 



Reporter: Credeți că vom avea anticipate, nu alegeri la termen? 

Alegerile anticipate sunt foarte, foarte posibile. Știți la fel de bine ca mine ce tensiuni mocnite și alte obstacole se află pe culoarele Palatului Victoria. Alianța a fost făcută peste noapte, în grabă, doar pentru a fi numit un guvern. Bâlbele și graba asta își vor spune cuvântul destul de curând.

Spre un congres cu năbădăi se îndreaptă și USR PLUS – dacă Dacian Cioloș se va impune în partid, cred că va urma o luptă pe viață și pe moarte între liderii PNL și cei ai USR PLUS. Ca să crească, PNL va încerca să rupă de la USR PLUS, iar cei de acolo vor încerca să muște din electoratul liberal – la fel a fost până acum, la fel va fi pe viitor, e cert. 

În tot acest timp, PSD va lucra din plin, va crește și își va spori influența – de altfel, PSD are nucleul lui dur, nucleu care e puțin probabil să-l lase să coboare sub 30%. De asemenea, pe fundalul pandemiei Covid-19 și a degringoladei guvernamentale, mă aștept ca AUR să crească în sondaje. După cum vedem, cei de la AUR sunt extrem de vocali pe rețelele de socializare și vin în întâmpinarea așteptărilor electoratului, spun ce vrea electoratul să audă – de exemplu, au anunțat că refuză banii de la stat și și-au manifestat intenția, cel puțin declarativ, de a construi un spital cu suma respectivă; au anunțat că nu vor mașini, secretare ș.a.m.d.. Atitudinea asta le va aduce o creștere, inevitabil, și riscăm să avem o surpriză și în 2024. 

Revenind, cred că dacă PNL nu alege la congres un lider capabil cu o echipă pe măsură, partidul riscă un dezastru de proporții. Repet, am convingerea că Robert Sighiartău este unicul lider care își poate asuma cu succes reforma PNL, el are cel mai mare potențial. PNL are nevoie de o meritocrație reală, funcțională, nu vorbe și apă de ploaie. Dacă însă partidul va rămâne închistat și prizonier al vechilor apucături, neînvățând absolut nimic din greșelile trecutului și ratând șansa unui congres care să pună bazele unei primeniri substanțiale, să știți că, finalmente, PNL va ajunge la 10-15%, ceea ce ar însemna  finalul acestui partid istoric. Să nu uităm lecția CDR. În schimb, pot pune pariu că dacă Robert Sighiartău va deveni președinte, PNL va ajunge la un scor de 40% la viitoarele alegeri, fie că e vorba de anticipate, fie că e vorba de alegeri la termen. Unii ar putea spune că e prea tânăr, dar de când tinerețea este un defect? 

Pe de altă parte, luptele dintre lideri sunt firești nu doar în România, ci pretutindeni și la nivelul cel mai înalt. Adevărații oameni politici ies din focurile acestor bătălii pe care sunt apți să le poarte. Eu văd asta la nivelul Partidului Conservator din Marea Britanie, al cărui membru am onoarea să fiu. Și acolo sunt lupte interne și, da, au fost mereu lupte interne. Când Boris Johnson a preluat conducerea partidului, au fost peste 20 de membri ai formațiunii care s-au ridicat și au plecat la tabăra cealaltă, în contextul dezbaterii Brexit. Dar Boris Johnson nu a renunțat, a luptat mai departe, a reușit să forțeze anticipatele și le-a câștigat cu un procent zdrobitor. Scorul obținut de Boris Johnson nu s-a mai înregistrat în Marea Britanie în ultimii 30 de ani. Nu spun vorbe mari, dar să știți că și congresul PNL este speranța politicii românești. De acolo trebuie să vină soluția. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.