România pierde unul dintre ultimii mari profesori ai teologiei de școală: profesorul academician Mircea Păcurariu a plecat la Domnul


România pierde unul dintre ultimii mari profesori ai teologiei de școală: profesorul academician Mircea Păcurariu a plecat la Domnul

Odată cu trecerea la Domnul a venerabilului părinte profesor academician Mircea Păcurariu (1932-2021), istoric și teolog redutabil, România pierde unul dintre ultimii mari profesori ai teologiei de școală. 

Mircea Păcurariu a plecat dintre noi miercuri dimineață, potrivit basilica.ro

Teologul, părintele și profesorul Radu Preda amintește, pe Facebook, că orice teolog autohton s-a întâlnit măcar o data în viață cu sinteza lui Mircea Păcurariu despre istoria Bisericii Ortodoxe Române: 

”Părintele academician

Știrile triste se țin lanț: ne-a părăsit venerabilul Părinte Profesor Academician Mircea Păcurariu (1932-2021). Cu sinteza lui dedicată istoriei Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit, măcar și vizual, orice teolog. Nu am fost și nici nu am devenit adeptul istoriografiei concentrate pe cifre. Mă interesează fenomenele, pulsațiile timpului, tot atâtea dovezi ale sinergiei dintre creatură și Creator. Și totuși. De la Iorga încoace, părintelui Păcurariu îi datorăm o panoramă neîntrecută până azi. 

Personal, între patru ochi, era de o rară generozitate și căldură, altfel așadar decât impresia pe care o lăsa la catedră sau în comisiile de doctorat. Știa să râdă de propriile greșeli și, având simțul istoriei, nu se lua mereu prea mult în seamă. 

Dacă nu mă înșel, cu el dispare unul dintre ultimii mari profesori ai teologiei noastre de școală.

Dumnezeu să îl odihnească!”

Podul.ro vă prezintă comunicatul publicat de basilica.ro: 

Părintele Academician Mircea Păcurariu a trecut la Domnul în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie, la ora 07:41.

Profil biografic

Părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. A urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

„Opera sa este vastă şi profundă. Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, în trei volume şi multe ediții. Este cea mai importantă şi completă lucrare de istoriografie bisericească românească editată până în prezent”.

„Totodată, de mare interes se bucură volumul de Studii de istorie a Bisericii Ortodoxe Române (2 volume), precum şi Compendiul de Istoria Bisericii Române, apărut de asemenea în mai multe ediții, cu tiraje mari, care, pentru valoarea lui academică, a fost tradus în limba germană în anul 1994, în cadrul colecției Oikonomia, fiind, alături de Teologia Dogmatică Ortodoxă a Părintelui Dumitru Stăniloae, singurele lucrări academice de teologie ortodoxă românească, accesibile vorbitorilor acestei limbi”, spunea Patriarhul Daniel în mesajul transmis la împlinirea a 85 de ani de viață a Părintelui Profesor Academician Mircea Păcurariu.

(Sursa foto: Ziarul Lumina)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.