Profesorul universitar, politologul și scriitorul Dan Pavel amintește, pe Facebook, o serie de episoade din 21-22 decembrie 1989, reiterând faptul că se mândrește că nu a cerut niciodată privilegii și certificat de revoluționar, marele său câștig fiind acela că a participat la cel mai important eveniment posibil dintr-o viață de om: prăbușirea unui regim politic totalitar comunist.
Podul.ro vă prezintă comentariile lui Dan Pavel (la acea vreme, primul jurnalist român care a relatat la BBC detalii despre Revoluție):
”În legătură cu activitatea mea revoluționară nu voi relata mai mult acum. Scriu altceva. Oricum, mă mîndresc cu faptul că nu am cerut privilegii și certificat de revoluționar.
Marele cîștig a fost că am participat la cel mai important eveniment posibil dintr-o viață de om: doborîrea unui regim politic totalitar comunist. Asta nu se compară cu nimic altceva. Revoluțiile se fac pentru a schimba realitatea, nu pentru a obține privilegii personale. Am și înființat acum cîțiva ani Asociația Revoluționarilor Fără Privilegii.
Marele cîștig a fost că mi-am depășit frica și am ieșit pe 21 decembrie la baricadă, la Inter. Atunci nu mai conta nimic, doar revolta, dar nu mi-a fost frică de moarte. Este greu de explicat și nu se compară cu nimic pe lumea aceasta. Totuși, doream să trăiesc într-o lume liberă, așa că am combinat curajul cu prudența. Noaptea, după ce am scăpat cu greu de represiune (eram cu Stelian Tănase), ne-am dat întînire din nou în Piața Universității, dimineața, la ora 8.
Am fost primul ziarist român care a relatat la BBC detaliile de la revoluție, inclusiv partea de la CC. M-au sunat acasă de mai multe ori și m-au prins după cîteva zile, cînd venisem să mă schimb; unul dintre foștii mei colegi de la Viata Studențească era la BBC. Se poate verifica. Am scris zeci de relatări despre evenimentele de atunci,am făcut numere speciale în reviste, am povestit și la diferite televiziuni. Sunt zeci de casete filmate în interior, unde apar, de cele mai multe uimit, gură cască.
21 decembrie 1989 a fost cea mai importantă zi din viața mea politică. Iar 22 decembrie 1989 a fost cea de-a doua zi ca importanță. Ele nu pot fi trecute în C.V., dar valorează mai mult decît CV-urile banale, birocratice.
Am trăit în comunism, am trăit revoluția (indiferent ce a fost atunci, important este că a căzut comunismul), am trăit și trăiesc într-o lume liberă.
Rostul acestei postări este strict de comemorare a unui eveniment care mi-a schimbat viața. Nu am timp să răspund la întrebări sau ironii. Chiar scriu alte lucruri acum. Viața merge mai departe”.