O celulă de experţi în armament chimic din cadrul FSB se află la originea otrăvirii cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi, potrivit unei anchete a site-ului de investigaţii Bellingcat, site-ului rus The Insider, Der Spiegel şi CNN, potrivit căreia membrii celulei îl urmăreau pe opozantul rus în cea mai mare parte a călătoriilor sale începând din 2017, anul în care a anunţat că vrea să candideze la preşedinţia Rusiei, relatează Euronews, potrivit news.ro.
Potrivit Bellingcat, trei dintre aceşti bărbaţi – cărora le dezvăluie numele şi publică imagini în care apar – l-au urmărit pe Navalnîi în 37 dintre călătoriile sale.
Ei se aflau în apropiere de Navalnîi atunci când opozantul ar fi fost otrăvit, în august, în Siberia, cu un agent neurotoxic.
Vocal critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, care se află în continuare în convalescenţă în Germania, ar fi fost otrăvit într-o cameră de hotel, la Tomsk.
Urme ale unei substanţe de tip noviciok au fost găsite pe sticle de apă oferite la hotel, descoperite de către anturajul opozantului.
Aleksei Navalnîi a fost transferat până la urmă în Germania, unde i s-au acordat îngrijiri.
În Rusia, Kremlinul a refuzat să se deschidă vreo anchetă penală, pe care o consideră nefondată.
NAVALNÎI CONSIDERĂ CAZUL SĂU REZOLVAT
Aleksei Navalnîi a apreciat luni că faptele sunt de-acum stabilite în privinţa otrăvirii sale, după publicarea acestei anchete jurnalistice, care acuză echipa FSB care l-a spionat timp de mai mulţi ani, relatează Reuters.
FSB, succesorul KGB-ului din epoca sovietică, nu a reacţionat imediat.
Rusia a dezminţit în mod constant că a încercat să-l ucidă pe Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii adversari ai preşedintelui Vladimir Putin, care s-a simţit rău în august, la bordul unui avion cu care se întrcea din Siberia la Moscova.
La două zile după ce s-a simţit rău, el a fost transferat în Germania, unde se află în continuare şi unde a primit îngrijiri timp de aproximativ o lună, la Spitalul Charité din Berlin.
Germania şi principalii săi aliaţi occidentali au anunţat că opozantul rus a fost victima unei tentative de asasinat cu noviciok, un agent neurotoxic creat în epoca sovietică.
Bellingcat şi publicaţia rusă The Insider au publicat luni rezultatul unei anchete pe care au efectuat-o împreună cu Der Spiegel şi CNN, care are la bază diverse surse de date, inclusiv despre zboruri ale unor avioane şi cu privire la geolocalizare prin intermediul telefoanelor mobile.
Bellingcat, The Insider, Der Spiegel şi CNN desemnează persoane şi laboratoare şi acuză că agenţi FSB ”specializaţi în armament chimic, chimie şi medicină” l-au urmărit în secret pe Aleksei Navalnîi de 37 de ori în ultimii patru ani, în călătoriile sale în Rusia.
”Aceşti agenţi se aflau în apropierea activistului din opoziţie în zile şi ore care corespund timpului în care el a fost otrăvit cuo armă chimică de clasă militară”, scrie Bellingcat.
”Dată fiind această serie de coincidenţe neverosimile, statului rus îi revine să-şi dovedească nevinovăţia”, potrivit site-ului.
Aleksei Navalnîi a declarat că echipele sale au studiat aceste concluzii şi că dosarul său este de-acum soluţionat, în pofida lipsei vreunei anchete oficiale în Rusia.
”Ştiu cine a vrut să mă omoare. Ştiu unde locuiesc ei. Ştiu unde muncesc. Le cunosc identităţile reale. Le cunosc identităţile false. Am fotografiile lor”, declară opozantul într-o înregistrare video în care ţine ferm în mână fotografii ale bărbaţilor citaţi în această anchetă.
”Este vorba despre un grup secret de asasini FSB din care fac parte medici şi chimişti, despre felul în care au încercat să mă omoare în mai multe rânduri şi care aproape mi-au ucis soţia o dată”, adaugă el.
Aleksei Navalnîi se declară convins că Vladimir Putin a ordonat această operaţiune împotriva sa, ca represalii faţă de faptul că şi-a anunţat, la sfârşitul lui 2016, candidatura în alegerile prezidenţiale din Rusia, dar în care i s-a interzis până la urmă să participe, din motive de procedură.
Kremlinul, care sugerează că opozantul rus colaborează cu CIA, serviciile americane de spionaj, dezminte cea mai mică implicare a lui Vladimir Putin în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.