Președintele PNL Constanța – l-am numit pe Bogdan Huțucă – explică, într-un interviu, importanța realizării unirii Basarabiei cu România, acest deziderat istoric reprezentând principala prioritate a unei clase politice responsabile.
”Dacă noi românii vom dori să facem unirea, nimic nu ne va sta în cale, nici măcar Moscova”, punctează liderul liberal, care dezvoltă o serie de tematici rareori tratate în presă și cu atât mai puțin în campanii electorale.
Reporter: Domnule Huțucă, aș vrea să discutăm astăzi despre teme care au fost abordate mai puțin în această campanie electorală. Noi suntem o publicație care susține unirea cu Republica Moldova și care nu a ascuns niciodată asta. De altfel o mare parte dintre cititorii noștri sunt de peste Prut. Cum se vede de la Constanța tema Unirii?
Bogdan Huțucă: Mi-ați spus că discutăm mai puțin politică la zi, nu mă așteptam să intrați așa direct în subiect. Din păcate, România a pierdut un moment important imediat după 1990. Istoria ne obliga atunci să urmăm modelul german și să începem pașii către unire. În acel moment exista un consens pe ambele maluri ale Prutului, începea o lume nouă, lucrurile se schimbau în multe părți ale lumii. Principalul stat care se putea opune era Uniunea Sovietică și mai târziu Federația Rusă, însă pe atunci Moscova avea propriile sale probleme interne. În plus, sunt sigur că Statele Unite și aliații săi occidentali ar fi susținut acest gest care nu ar fi făcut decât să îndrepte o nedreptate a istoriei.
Peste tot se simțea valul schimbării, doar că noi eram conduși de Iliescu!
Exact! Aici a fost problema. Ion Iliescu și FSN au acționat în primii ani de după 1990 ca o anexă a rușilor. Oamenii ăștia nu erau deloc patrioți, nu erau interesați de țară. și da, trebuie să spunem asta, am ratat acel moment în primul rând din cauza politicienilor de la București.
Credeți că momentul a fost ratat pentru totdeauna?
Nici pe departe. Da, astăzi nu putem face unirea. Trebuie să spunem asta, să nu ne păcălim și să nu păcălim pe nimeni. Momentul unirii poate veni însă într-un viitor nu foarte îndepărtat. Momentul trebuie pregătit atent pe ambele maluri ale Prutului, astfel încât să existe o voință clară pentru unire atât în România cât și în Republica Moldova. Pentru asta și noi politicienii trebuie să fim mai curajoși și să vorbim despre acest lucru, despre patriotism, despre națiune, despre lucrurile care ne unesc.
Vom avea însă de înfruntat opoziția Moscovei.
Dacă noi românii vom dori să facem unirea, nimic nu ne va sta în cale. Lucrurile acestea se negociază, se discută, lucrurile se schimbă. Așa cum la începutul anilor ꞌ90 am avut un moment prielnic pe care l-am ratat, sunt sigur că vor mai veni și alte momente asemănătoare. Atunci sunt sigur că vom fi pregătiți și că vom avea lecțiile făcute.
Reprezentanți în Parlament județul Constanța, o zonă extrem de importantă pentru securitatea națională, căci reprezintă cea mai mare parte a graniței maritime. Practic, sunteți la 400 de kilometri de Crimeea. Este acesta un motiv de îngrijorare?
Nu, am încredere în militarii români. În plus, nu uitați că nu suntem singuri. România este membră NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istoria omenirii. În plus, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite funcționează foarte bine. Chiar la baza de la Mihail Kogălniceanu avem mii de militari americani. Sunt impresionat de faptul că niște băieți din Texas, din California, din Iowa, din Carolina de Nord, sunt astăzi la noi în țară, gata oricând să-și dea viața pentru apărarea noastră. Vorbim mereu despre aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, dar ce poate fi mai puternic decât acest lucru?
Cu toate acestea, am văzut că ați fost activ în Parlament atunci când a fost vorba de achiziții militare pentru Armata Română.
Absolut, și voi continua să fiu. Militarii noștri, fie că se află pe teatre de operații, precum în Afganistan, fie că se află în țară, merită cele mai bune echipamente militare, cea mai bună protecție și cele mai bune arme. Consider că o armată puternică trebuie să funcționeze în primul rând ca un element de descurajare. Nimeni nu își dorește un conflict militar, însă noi ca politicieni trebuie să ne asigurăm că România trebuie să fie pregătită pentru orice.
Cu investiția de la Cernavodă ce se întâmplă? Energia este o chestiune de securitate națională.
Centrala de la Cernavodă este de interes strategic atât pentru județul Constanța cât și pentru țară. În următorii patru ani vom construi alături de partenerii noștri americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 și vom moderniza reactorul numărul 1. Această investiție va aduce beneficii uriașe județului, se vor crea mii de locuri de muncă pe orizontală și pe verticală, iar la nivel național vom reuși să avem un plus energetic semnificativ ceea ce va face din România un jucător regional pe această piață. Pe lângă investițiile din energia nucleară, suntem deciși să începem cât mai repede, tot alături de prietenii noștri americani, exploatarea gazelor din Marea Neagră. Alte mii de locuri de muncă, alți bani la bugetul local și național. Când vom avea în funcțiune toate cele 4 reactoare și când vom exploata gazele din Marea Neagră vom putea spune că suntem independenți energetic și că nu vom mai depinde de gazele rusești.
Aș vrea să revenim puțin la gazele naturale offshore, deoarece în ultimii ani ați fost mereu un susținător al exploatării acestora și un critic al piedicilor puse de pesediști.
Pesediștii au făcut multe lucruri rele, dar speram că măcar pe chestiuni ce țin de siguranța și securitatea românilor vor face un pas în spate. Unul dintre cele mai grave lucruri făcute de pesediști cât timp au fost la guvernare a fost să alunge din țară companiile din energie care încercau să exploateze gazele naturale de la Marea Neagră. Dacă am scoate gazul din Marea Neagră, românii ar beneficia de gaze naturale ieftine și sigure. Ca urmare a politicilor PSD-Dragnea, în 2019, România a importat de două ori mai mult gaz de la ruși, comparativ cu anul precedent. Eu nu vreau să-i îmbogățim pe ruși și nici nu vreau ca românii și companiile românești să consume gaze de la Gazprom. Dar aceste lucruri se vor schimba. Viziunea PNL este clară: gazele românești din Marea Neagră trebuie exploatate și folosite de noi.