Demisia propriu-zisă a parlamentarilor USR, programată pentru luna decembrie. Ce prevede cadrul normativ privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii din Parlament cu mandat incomplet


Demisia propriu-zisă a parlamentarilor USR, programată pentru luna decembrie. Ce prevede cadrul normativ privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii din Parlament cu mandat incomplet

Anunțul parlamentarilor USR conform căruia își vor depune astăzi demisia pentru a nu beneficia de pensie specială a făcut valuri luni seară. Potrivit surselor Podul.ro, conducerea USR vizează ca demisiile să intre în vigoare propriu-zis la data de 18 decembrie. USR are 38 de parlamentari: 25 de deputați și 13 senatori. Data de 18 decembrie a fost aleasă de către USR pentru a fi evitată situația în care PSD va avea parte de o opoziție șubrezită, iar astfel să poată strecura pe ultima sută de metri din mandatul actualului Parlament o serie de proiecte de lege controversate, au mai spus sursele Podul.ro. 

Conform normelor metodologice privind acordarea pensiei speciale pentru parlamentari (le puteți citi integral AICI), indemnizație prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, doar parlamentarii care au avut un mandat complet pot beneficia de respectivul privilegiu. 

"Art. 1 alin. (2) lit. c): Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet ca deputat/senator".

De asemenea, trebuie precizat că în ceea ce privește mandatele incomplete, acestea sunt luate în calcul doar dacă respectivul parlamentar a avut și un mandat complet. 

"Art. 3 alin. (4): În situaţia în care o persoană a exercitat cel puţin un mandat complet, iar celelalte mandate sunt incomplete, la calculul indemnizaţiei stabilite potrivit alin. (1) şi (2) se iau în calcul şi lunile aferente mandatelor incomplete, în limita a 3 mandate de 48 de luni".

Ce a anunțat ieri președintele USR Dan Barna: "Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.

Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.

Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.

Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat.

USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.