Planul PNL de depolitizare a CCR. Băcanu: "Sunt Curți Constituționale în Europa care au judecători care provin doar din sistemul judiciar"


Planul PNL de depolitizare a CCR. Băcanu: "Sunt Curți Constituționale în Europa care au judecători care provin doar din sistemul judiciar"

Avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției și candidat al PNL pentru Camera Deputaților, a abordat vineri seară, în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea PLUS, problematica reformării CCR. În acest context, liberalul a subliniat că actuala CCR a fost gândită încă din anii 90 ca un organism mai întâi politic, apoi jurisdicțional. De asemenea, Băcanu a trecut în revistă o serie de modele de Curți Constituționale din Europa care ar putea fi adoptate și în România. 

"E absolut normal ca într-o societate democratică să vorbim liber despre reformarea unei instituții. CCR a fost gândită încă din fașa Constituției, de Iorgovan, ca un organism politico-jurisdicțional. Ea este preluată din sistemul francez și adaptată cumva realității anilor 90 din România în sensul în care numirile sunt făcute exclusiv de către factori politici, adică 3 judecători de către președinte, 6 de către Parlament, iar acele persoane de foarte multe ori provin din zona politică cum e cazul domnului Dorneanu, care a fost deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților, sau dintr-o zonă apropiată de politic. PNL își dorește să reformeze CCR, tocmai pentru a asigura un grad mai mare de obiectivitate atunci când se judecă o cauză. Practic, CCR este acea instituție care asigură ultima barieră în apărarea Constituției. Dacă aceste judecăți se fac pe criterii mai mult politice decât juridice, noi spunem că nu e în regulă. Sunt foarte multe modele în Europa care sunt relevante. Vă spun că sunt Curți Constituționale în Europa care au judecători care provin doar din sistemul judiciar. Mă gândesc la Estonia de pildă, această țară fiind un model și pe digitalizare, dar și pe alte chestiuni. Sunt Curți Constituționale care sunt formate din judecători, dar și din oameni care vin din alte domenii cum ar fi profesori universitari sau avocați, dar au o proporție obligatorie de judecători profesioniști. Există Curți Constituționale precum cea din Liechtenstein unde avem judecători străini, unul adus din Austria și unul din Elveția. Sunt foarte multe modele și noi trebuie să discutăm și să vedem care este modelul care se potrivește în România", a precizat avocatul.

Totodată, Băcanu a oferit un exemplu în care CCR a dat o decizie vădit favorabilă PSD în contextul de la acea vreme: "În data de 6 mai CCR vine și dă o decizie prin care sunt anulate sancțiunile din OUG 1/1999 privind starea de urgență. Prin acea decizie, CCR își infirmă vreo 400 de decizii anterioare. Deci practica Curții Constituționale e aruncată la gunoi de actuala CCR, care dă o hotărâre care e perfect aliniată cu poziția PSD de la acel moment. PSD făcea tot ce putea astfel încât să fie atacate măsurile Guvernului care veneau să protejeze populația de pandemie".

Mai mult, liberalul a precizat că judecătorii CCR nu ar mai trebui numiți de Parlament în baza unei majorități simple, așa cum s-a făcut până acum, ci în baza unei majorități de două treimi. 

"Există mai multe modalități de numire a judecătorilor de la CCR. Numirea acum în Parlament se face cu majoritate simplă, dar există și majorități calificate, astfel încât forțele politice să fie nevoite să ajungă la un consens, să nu-l numești pe unul oarecare, să fie o persoană unanim acceptată de către societate. Și vine Comisia de la Veneția, sunt două ghiduri pe tema asta, unul privind numirea judecătorilor și altul “Împotriva Mecanismelor de Blocare” și ne spune că putem să numim un judecător cu două treimi din parlamentari. Dacă era în trecut sistemul cu două treimi, PSD nu putea nici acum să numească ce judecători îi trecea lui prin cap. Când construim o instituție fundamentală cum e CCR, trebuie să o facem astfel încât să funcționeze zeci de ani și nicio forță politică să nu poată interfera", a mai zis liberalul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.