Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată chiar în ziua incendiului (sâmbătă, pe 14 noiembrie), fără ca unitatea sanitară să solicite aviz în acest sens, precizează Direcția de Sănătate Publică Neamț într-un comunicat. Pacienții bolnavi de COVID-19 au fost mutați de la etajul 3 la etajul 2, unde s-a produs tragedia, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea incendiului, mai precizează DSP.
Zece persoane diagonsticate cu noul coronavirus și intubate au murit sâmbătă seară în incendiul produs la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Alți șapte pacienți sunt grav răniți, printre ei şi medicul de gardă, Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să salveze din foc pacienţii intubaţi şi imobilizaţi la pat. El a fost transferat între timp la un spital din Bruxelles.
"Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene", se arată în comunicatul DSP Neamţ.
Mutarea de sâmbătă a fost confirmată pentru Recorder și de șeful secției ATI Piatra Neamț, doctorului Liviu Ungureanu, care precizează însă că nu s-a realizat nicio modificare la secția ATI, ci doar s-au creat niște „circuite” care să separe pacienții cu COVID-19 de personalul medical. „Nu, improvizație nu a fost absolut deloc. Vă spuneam că în salonul respectiv am avut pacienții negativi pe care i-am redistribuit încet-încet spre alte spitale ca să putem pregăti switch-ul (n.r. mutarea). Erau paturile pe care le folosisem permanent, nu era absolut nimic modificat”, spune doctorul, precizând că DSP-ul și-a dat acordul pentru mutarea pacienților de la etajul 3 la 2.
„Pregătim asta de o săptămână. Pentru că am vrut să-i protejăm și pe pacienți, și pe noi, am făcut o separare pe etajul doi, cu o zonă largă spre saloane, pe unde să circule pacienții pozitivi, și o zonă mai îngustă, spre partea de cabinete. (...) DSP-ul a zis că e ok. De vineri a sunat asistenta-șefă și a primit răspuns de la DSP că se poate. Am trimis schema cu noua așezare a secției, la număr de paturi mă refer, era trimisă și un fel de schiță tehnică, cu circuitele făcute”, a mai precizat medicul pentru Recorder. În același interviu, Liviu Ungureanu opina că un injectomat, adică o seringă conectată la curent electric și programată să administreze medicamente, ar fi fost cauza incendiului. De la injectomat s-a aprins costumul asistentei, apoi și al medicului erou Cătălin Denciu care este acum tratat într-un spital din Belgia. Interviul poate fi citit integral AICI.
Șase percheziții erau în desfășurare, duminică seara, la Spitalul Județean Piatra Neamț. Potrivit surselor Digi24, procurorii și polițiștii caută acte în mai multe birouri din spital în legătură cu funcționarea și avizarea secției ATI care a ars sâmbătă, un incendiu în care zece pacienți COVID intubați și-au pierdut viața.
O reacție deosebit de virulentă la precizările DSP cu privire la lipsa avizelor a venit din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, șeful pe linie de partid al baronului roșu de la Neamș, Ionel Arsene (președintele Consiliului Județean), cel care a schimbat de mai multe ori, în cursul acestui an, conducerea Spitalului de Urgență Piatra Neamț. Împotriva actualei conduceri numite politic, respectiv a traseistului liberalo-pesedist Lucian Micu, devenit manager la sfârșitul lunii octombrie, par să se îndrepte acum acuzațiile de improvizație și de ignorare a faptului că instalația electrică era veche de zeci de ani, iar acum era suprasolicitată de aparatura de oxigenare suplimentară.
„Manipularea ordinară și minciuna peneliștilor trebuie să ia sfârșit! Iată avizele și autorizația DSP care demonstrează că secția ATI de la etajele 2 și 3 ale Spitalul Județean Neamț funcționa în legalitate. Orban și prefectul de Neamț trebuie să se oprească cu minciunile, din respect pentru cei care au murit acolo!”, scrie Ciolacu pe Facebook, Avizele pe care le publică Ciolacu nu au însă nicio legătură cu mutarea produsă pe 14 noiembrie, iar acordul (avizul) primit din partea DSP pare să fi fost mai degrabă verbal, după cum rezultă din declarațiile șefului ATI publicate mai sus.
Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a precizat și el că pe secţia ATI au fost făcute intervenţii fără informarea şi solicitarea unui aviz de la DSP Neamţ.
Ulterior acestei declaraţii, conducerea spitalului a precizat, într-un comunicat de presă, că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările realizate pentru extinderea acesteia s-au făcut în altă zonă faţă de cea în care s-a produs incendiul.
Şi premierul Ludovic Orban susține că la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).
"La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului: s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi, de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil", a spus Ludovic Orban duminică, într-o conferinţă de presă susţinută duminică după participarea la şedinţa organizată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.
Precizările DSP Neamț (preluare de pe hotnews.ro):
1. Secția A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare, la etajul II - Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:
10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave - pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III - Pavilionul Chirurgical
24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă.
Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
3. La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
4. Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
5. Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene.