AUDIO Dovada că regimul Igor Dodon a pus la punct fraudarea turului doi al prezidențialelor. Dacă „votează” cu Dodon, alegătorii din Rusia nu trebuie să se prezinte la secția de votare


AUDIO Dovada că regimul Igor Dodon a pus la punct fraudarea turului doi al prezidențialelor. Dacă „votează” cu Dodon, alegătorii din Rusia nu trebuie să se prezinte la secția de votare

În Federația Rusă a început deja fraudarea turului doi al alegerilor prezidențiale de mâine, din Republica Moldova. „Mai mulți cetățeni moldoveni, care muncesc acolo, au fost sunați de intermediari, care le-au propus sa le dea o mână de ajutor în cazul în care nu au posibilitatea de a merge la vot”, scrie Deschide.md.

Pe adresa redacției NordNews a ajuns o înregistrare audio, care demonstrează acest fapt.

Din discuții, reiese ca oamenii pot sa-și exprime votul fără a merge la secția de votare. Procedura se realizează în felul următor: intermediarul colectează și scanează pașapoartele alegătorilor, în timp ce aceștia completează o anchetă.

Discuția dintre un membru al secției de votare din Tula (care are nr. de telefon: +7910435283) și o alegătoare: 

Alegătoare: Am o rugăminte. Nu pot merge mâine la vot pentru că stau cu copiii.

Intermediar: Aha…

Alegătoare: Mi-au spus că mă poţi ajuta.  Eu tare vreau…

Intermediar: Vă ajut doar dacă votaţi pentru Dodon.

Alegătoare: Bineînțeles. De asta şi te sun.  Eu m-am zai***. Vreau ca copiii mei … Ştii cum…

Intermediar: Vorbiţi, vă rog, ruseşte căci nu înţeleg prea bine moldovenește…

Alegătoare: Cum aş putea să votez, pentru că mâine voi sta toată ziua cu copii? M-au lăsat cu ei, înţelegi?

Intermediar: Deci, iată cum facem. Asta va avea loc în oraşul Tula, unde eu sunt delegat. Putem să luăm paşaportul dvs.  dacă votaţi pentru el (n.red – Igor Dodon). Acolo veţi fi înregistrată şi votul dvs. va fi validat.  

Alegătoare: Aha… Pentru asta va trebui să vă dau paşaportul meu.. cum dacă nu pot ieşi din casă?

Intermediar: Cum putem să facem o copie fără paşaport? Trebuie să fie prezent paşaportul şi copia ca să fie fixată  prezența dvs.

Alegătoare: Să fac o poză a paşaportului şi s-o trimit pe WhatsApp?

Intermediar: Se face o copie a pașaportului și se dă votul pentru el.

Alegătoare: Vine cineva la mine și ia pasaportul. Doar așa, da?

Intermediar: Eu am să precizez dacă se poate cu copia.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.