Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că îşi continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deşi sunt foarte cunoscuţi. Proiectul Portret de candidat îşi propune să le ofere un spaţiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului. Dar care au ceva să îi propună acestuia.
Invitaţi sunt candidaţi la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizaţi într-un domeniu profesional, care au intrat după aceea în politică.
Invitatul de astăzi este Andrei Lupu, absolvent de știinte politice și avocat din Ploiești, care predă drept constituțional în cadrul Universității din București. Candidează din partea USRPLUS la Camera Deputaților, în circumscripția Prahova. Coordonează, ca membru al Comisiei de Politici publice a alianței, redactarea programului de guvernare în domeniul Justiției.
Ciprian Apetrei: Cine sunteți, domnule Andrei Lupu, şi ce căutaţi în politică?
Andrei Lupu: Ce caut în politică? Eu nu caut nimic sau mai bine spus nu caut ceva anume. Politica e peste tot. Trăim doar cu impresia că există o separație între simpli cetățeni și politicieni. Dar în realitate toți suntem implicați în mersul lucrurilor în cetate. Eu am ales doar să mă implic și mai mult. Aud deseori că politica e murdară, că suntem victimele jocurilor politice, că nu poți să ai încredere în politicieni. Această atitudine de nemulțumire și retragere din fața politicii ne spune că în realitate toți suntem implicați în politică, dar alegem să încercăm să uităm asta. Eu am ales să mă implic mai mult pentru că am o nemulțumire și o convingere că putem face lucrurile și altfel.
Meritul implicării mele și a celor ca mine e că oferim alternative și că ajutăm la democratizarea accesului la politică. Eu cred că o politică elitistă și de castă nu ajută societății. Cu cât mai multă lume își dorește să participe, cu atât mai bine. Rezultatul însă depinde de cetățeni, ei sunt cei care decid ce vor și ce speră să obțină de la politică așa că eu nu caut ceva anume în politică în sensul unei deveniri personale, ci mai degrabă sper să pot ajuta cumva. Asta îmi este îndeajuns și îmi dă un sens ca tânăr politician. Cred că aș putea folosi multe lucruri pentru a încerca să mă autodefinesc, de la studii și până la profesie sau realizări. Dar cred că esențial este să spun că sunt un cetățean al României ce vine din județul Prahova. Rolul meu în politică derivă în mod direct din această calitate: îmi doresc să reprezint românii, în general, și prahovenii, în mod particular, în Parlamentul României. De ce eu? Sunt convins că pot fi cetățeni care ar putea face asta mai bine, dar nu i-am văzut și pe listele de candidați ale altor partide, cel puțin nu în Prahova.
Față de ceilalți candidați, cred că există câteva lucruri care înclină către mine. În primul rând, studiile: timp de mai bine de opt ani, întâi în cadrul licenței, iar apoi la master și doctorat, am studiat detaliat mecanismele constituționale dintr-un stat și modul în care acționează diferitele instituții. Automat, față de alți candidați, voi putea interveni cu precizie în procesul legislativ, fără a pierde luni întregi încercând să deslușesc ce presupune activitatea de legiferare sau cum funcționează statul. În al doilea rând, nu mă implic în politică pentru că mi-aș dori o viață mai bună bazată pe indemnizație sau pensie de parlamentar. Provin din mediul privat și probabil mă voi întoarce în mediul privat odată ce voi ști că mi-am adus contribuția pentru România. Obiectivul meu nu este să ocup la nesfârșit o funcție călduță, ci doar să îmi pun proiectele în aplicare.
Ce le propuneți alegătorilor prahoveni? De ce să vă voteze?
Andrei Lupu: Cred că trebuie să fim onești față de alegătorii din județele în care candidăm și să vorbim doar despre ceea ce ține de atribuțiile noastre. Am văzut candidați la alegerile parlamentare care promit drumuri județene sau școli reabilitate, așa cum am văzut candidați la primării care promit pensii mai mari, deși nici unii, nici ceilalți nu au atribuții în respectivele domenii. Ca viitor parlamentar îmi propun să îmi axez activitatea asupra unor domenii problematice în întreaga țară, dar a căror manifestare este acută în Prahova.
Mă gândesc în mod special la reforma statului și a administrației publice, acolo unde știm că actualele structuri nu sunt doar supraîncărcate, ci și ineficiente. Avem sute de direcții și oficii, cu mii de angajați, dar care nu aduc o viață mai bună cetățenilor. Obiectivul meu nu este să dăm acești oameni afară, aceasta ar fi o rezolvare simplistă. Obiectivul este să eficientizăm activitatea lor astfel încât ea să fie cu adevărat benefică pentru cetățeni.
Există și alte domenii în care Parlamentul poate îmbunătăți semnificativ legislația și care ar beneficia în mod particular Prahovei. Să ne gândim, spre exemplu, la mediu, pentru care actualii membri ai USR PLUS au dovedit o atenție particulară atât în perioada guvernării tehnocrate, cât și în mandatul actualului legislativ. Dacă pentru defrișarea pădurilor s-au făcut mulți pași înainte, problema poluării din orașele industriale, așa cum este Ploieștiul, este încă pe masă și trebuie soluționată.
Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte?
Andrei Lupu: Participând la redactarea programului de guvernare al USRPLUS, am gândit deja mai multe proiecte, de la revizuirea Constituției și până la reforma în domeniul Justiției. Dar cu siguranță primul proiect pe care îl voi semna odată ajuns în Parlament este scris deja de acum doi ani, atunci când, alături de alte zeci de colegi, am încercat să duc în fața parlamentarilor prima inițiativă legislativă cetățenească. Ne-am propus atunci reforma legislației electorale, astfel încât orice cetățean să poată candida mai ușor pentru orice funcție publică, iar cei aleși să aibă o mai mare reprezentativitate. Am inclus aspecte diverse într-un proiect complex: votul în două tururi la alegerile locale, scăderea numărului de semnături pentru a candida, creșterea numărului de reprezentanți ai Diasporei, listele deschise pentru alegerile parlamentare, în care să poți crea tu propria ordine pe listă, iar nu să o aprobi pe cea impusă deja de partid, și multe altele.
Proiectul a strâns aproape 130.000 de semnături în toată țara, mult peste pragul constituțional de 100.000 pentru a obliga parlamentarii să îl dezbată. În mod absurd, ulterior au fost anulate de către primării și Curtea Constituțională suficiente semnături încât să ajungem la 99.600 de semnături, cu doar 400 sub prag. Nu este nimic, acum ajungem noi în Parlament și vom impune proiectul de care s-au temut atunci politicienii.
Este prematur să discutăm de comisiile parlamentare în acest moment. Avem o campanie electorală dificilă și intensă. Discuțiile post campanie trebuie purtate la momentul respectiv.
Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie?
Andrei Lupu: Nu cred într-un stat minimal, la fel cum nu cred nici într-un stat atotputernic. În schimb, cred în valorile centrului, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. O astfel de opțiune ar putea părea una confortabilă. Dimpotrivă, centrul presupune echilibru, iar echilibrul este cel mai greu de păstrat într-o perioadă caracterizată de propuneri populiste.
Cred că rolul USRPLUS în viitorul Parlament și în viitoarea guvernare va fi cel de a așeza la masă decidenții, de a le cere să iasă din logica electorală în care toți fac promisiuni iresponsabile și de a-i ghida către soluțiile viabile. Viziunea aceasta se extinde și asupra rolului Statului în economie: cred că economia nu trebuie să fie un spațiu complet pustiu, lăsat liber de către Stat, în care supraviețuiește doar cel mai puternic; în mod egal, cred că statul nu trebuie să își asume rolul central și să fie cel care hotărăște cine câștigă și cine pierde. Misiunea Statului este să asigure o viață mai bună cetățenilor săi, iar modul în care face asta depinde de circumstanțe. Nu trebuie să ne agățăm pe termen nedeterminat de o dogmă ideologică, ci să evaluăm în fiecare moment ce decizie este oportună.
Ce raport trebuie să fie între Stat si Biserică?
Andrei Lupu: Poziția mea este clară: atât autoritățile, cât și Biserica Ortodoxă Română trebuie să își asume caracterul de stat laic al României. O astfel de asumare presupune limitarea influențelor Bisericii în zona administrativă sau guvernamentală. Dar separația nu înseamnă și lipsă de colaborare. Bunăoară, este firesc ca autoritățile publice să recunoască rolul istoric al Bisericii pentru statul român și să susțină Biserica în protejarea și promovarea unor elemente culturale, așa cum sunt numeroasele sale clădiri de patrimoniu. În același timp, Biserica își poate asuma un rol social, susținând tinerii provenind din medii defavorizate sau oferind adăpost persoanelor nevoiașe. Cred că putem imagina un astfel de „contract”, în care, fără a-și dori să se influențeze reciproc, Statul și Biserica se pot ajuta ca doi parteneri.
Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relatia cu Republica Moldova?
Andrei Lupu: Agenda Republicii Moldova este clară și imediată: un parcurs europeană în care statul de drept și lupta anti-corupție sunt teme centrale. Nu vreau să discutăm în termeni de „celălalt stat românesc”. Înțeleg foarte bine sensibilitățile de pe ambele maluri ale Prutului și știu că au rădăcini adânci. În particular putem opera cu emoții sau cu dorințe, dar în realitate cred că Republica Moldova trebuie tratată așa cum s-a poziționat ea prin dorința cetățenilor săi, un stat independent, liber să își aleagă propriul destin.
Din perspectiva politică, prin programul nostru de guvernare propunem și ne angajam să susținem aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030. Pentru asta, ne dorim să formăm un grup de state membre UE care să colaboreze în susținerea autorităților de la Chișinău pe traseul european. Sunt multe etape prin care noi am trecut, iar experiența noastră (inclusiv prin greșelile făcute) este esențială acum pentru Republica Moldova în domenii precum lupta anticorupție, reforma sistemului judiciar sau liberalizarea economiei.
Ultima carte pe care ați citit-o? Ultimul film pe care l-ați văzut?
Adrei Lupu:Ultima carte citită e ”Hoax: Donald Trump, Fox News, and the Dangerous Distortion of Truth” scrisă de Brian Stelter. Am ajuns la ea din întâmplare, dar cum face parte din bibliografia politică a celor interesați de actualitatea zilelor noastre m-am bucurat să înțeleg mai multe despre cum funcționează o parte din relația dintre presă și politică în Statele Unite. Ce contează însă e să înțelegem că lumea în care trăim e mult mai complexă decât ne dăm seama și deseori avem nevoie de mai multe analize și mai multe interpretări pentru a avea o imagine cât mai apropiată de realitate. Ultimul film văzut este ”Parasite”, câștigătorul ultimului Palme d’Or. Este o poveste marcantă despre fracturile din societate, care te poate ajuta să înțelegi necesitatea de a găsi punți între diferitele clase sociale. Nu voi spune mai multe tocmai pentru a lăsa cititorilor dumneavoastră care nu au apucat încă să vadă filmul fără nici un fel de dezvăluire din partea mea.