Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că îşi continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deşi sunt foarte cunoscuţi.
Proiectul Portret de candidat îşi propune să le ofere un spaţiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului. Dar care au ceva să îi propună acestuia. Invitaţi sunt candidaţi la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizaţi într-un domeniu profesional, care au intrat după aceea în politică.
Invitatul de astăzi este Toader Ciuta, om de afaceri din Dublin, originar din Țara Oașului, cu investiții în Irlanda și România, plecat de peste 20 de ani din țară, împreună cu soția, în căutarea unui trai mai bun. Candidează din partea PNL la Camera Deputaților, în circumscripția Diaspora.
Ciprian Apetrei: Cine sunteți, domnule Toader Ciuta, şi ce căutaţi în politică?
Toader Ciuta: Am plecat din țară tânăr fiind, la 18 ani, pentru a vedea lumea, a câștiga experiență și a îmi stabili un rost în viată. După mai multe incursiuni în țări precum Austria, Germania, Franța m-am reîntors în România, pentru a finaliza studiile și mi-am întemeiat o familie. Sunt absolvent al Facultăți de Științe Economice, specializarea Management.
După câțiva ani ,mai exact în 1999, am decis împreuna cu soția să plecăm în Marea Britanie, din considerente financiare. Am părăsit Marea Britanie după unsprezece luni pentru a ne stabili în Irlanda, unde locuiesc până în prezent. Am reușit să pun bazele a două afaceri de succes, în Diaspora, cu activități preponderent în zona de construcții, cu sute de angajați și cu proiecte în desfășurare în valoare de milioane de euro. Mă implic și în alte proiecte comerciale, cu partenerii mei de afaceri, atât în Irlanda cât și în România. M-am implicat și în viața comunității române din Irlanda, susținând, prin participare și financiar, activități culturale și sociale, ca de exemplu unele proiecte ale revistei „Itaca”, publicație culturală pentru românii din diaspora sau activități culturale organizate de Comunitatea Românilor Irlanda. Sunt sponsorul principal al echipei de fotbal FC Transilvania, câștigătoare a campionatului mondial de fotbal amator în sală.
De cel puțin un deceniu am ales să mă implic în viață politică din România, ca membru PNL. Am înțeles că noi toți, chiar și cei plecați, avem datoria să ne asigurăm că țară noastră rămâne pe drumul democrației. Acum am făcut și primul pas pentru reprezentarea și apărarea intereselor și drepturilor românilor din străinătate în adevăratul for al puterii, Parlamentul României. Sunt convins că din Parlament aș putea schimba cu adevărat în bine soarta celor câteva milioane de români care locuiesc și muncesc în Diaspora sau în comunitățile istorice din jurul României. Candidatura mea la Cameră ,în circumscripția 43, sper că se va transforma într-un mandat câștigat la alegerile ce se vor ține, în străinătate, timp de două zile, pe 5 și 6 decembrie.
Ce le propuneţi alegătorilor din Diaspora? De ce să vă voteze?
Toader Ciuta: Am mai multe proiecte pentru alegătorii din Diaspora, pentru că știu că mai este încă este foarte mult de făcut. Fiind coordonator al Organizațiilor PNL Diaspora din regiunea Europei de Nord-vest (regiune care cuprinde R. Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Franța) m-am implicat și am cunoscut mulți români din comunitățile din această zona, și cunosc problemele lor din interior. Cred că pot să vin cu soluții pragmatice potrivite acestor probleme și mă voi lupta ca un Guvern liberal majoritar să sprijine proiectele legislative pe care le voi propune.
Modernizarea și informatizarea activităților consulare, creșterea învestițiilor în infrastructură consulară și introducerea votului electronic, în mod special pentru românii din străinătate, sunt prioritățile mele. De asemenea, crearea unei platforme-program cu informații și stimulente financiare și sociale pentru românii care doresc să se întoarcă acasă și să investească în România.
Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte?
Toader Ciuta: Voi înființa cel puțin două birouri parlamentare: în Londra și Paris, dar și un birou virtual, prin care să îmi prezint activitatea, săptămânal, și prin care să pot fi contactat oricând de alegătorii din străinătate. Este important să fiu în mijlocul românilor care mă vor fi ales, să existe un contact direct, chiar dacă prezența mea este necesară în București pentru a le reprezenta interesele. Voi fi prezent în aceste birouri cel puțin o dată pe lună, pentru întâlniri cu cetățenii. Transparența în activitățile parlamentarilor este absolut esențială pentru a câștigă și păstra încrederea celora care te-au ales, dar nu numai, ci și a tuturor românilor din circumscripția mea, fie că au votat pentru mine sau nu. Desigur că îmi doresc să fac parte din Comisia pentru comunitățile de români din afară granițelor țării și din Comisia pentru muncă și protecție socială pentru a apară drepturile Românilor care lucrează peste hotare.
Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie?
Toader Ciuta: Sunt membru al unui partid de centru-dreapta și, în consecință, sprijin proprietatea privată, antrepriza privată și inițiativa individuală. Cred în intervenția minimă a Statului în economie (cu excepția infrastructurii naționale), în taxare minimă, în descentralizarea administrativă și în reducerea birocrației de stat, pentru a facilita un management mai eficient și pentru a întări practicile democrate, prin concurență liberă și onestă. Statul are în mod sigur un rol de jucat în încurajarea dezvoltării economice, științifice și a domeniilor de cercetare, în încurajarea IMM-urilor prin impozitare favorabilă și subvenții, cu respectarea cadrului legal comunitar european, în industrie, agricultură și servicii, si intervine în urgențe sau în situații de criză (ca cea provocată de Covid-19).
Din păcate suntem confruntați cu o sărăcie aproape endemică în anumite regiuni în România, deci Statul trebuie intervină cu programe sociale, educaționale, de reintegrare în câmpul muncii bine gândite, girate de instituții guvernamentale și de către autoritățile locale, programe care să redea oamenilor încrederea că doar prin muncă și educație se pot realiza și dezvolta. Dacă vrem, de asemenea, ca mâna noastră de lucru să se întoarcă în țară, trebuie că Statul să aibă intervenții prioritare în sprijinul autorităților locale pentru ridicarea standardului de viață, crearea de infrastructură, școli, spitale.
Ce raport trebuie să fie între Stat si Biserică?
Toader Ciuta: Statul Român respectă și garantează dreptul fiecărui cetățean la exprimare religioasă. De-a lungul istoriei Biserica a avut un rol important în viată societății romanești. Eu sunt creștin, în inimă și prin tradiție; credința este însă un act privat chiar dacă în locul meu de baștină din Țară Oașului, comunitatea sărbătorește principalele evenimente din calendarul religios împreună, în ceremoniile cele mai frumoase posibile. Biserica rămâne un punct important în jurul căreia se concentrează activitățile unei comunități, și asta se poate vedea mult mai mult în diferitele zone din afara granițelor țării. Biserica este și un vehicul potrivit pentru activitățile caritabile și sociale, care contribuie la stabilitatea comunității. Din punct de vedere politic însă, România este un stat laic și lucrurile trebuie să rămână în acest fel.
Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relația cu Republica Moldova? Ce proiecte aveți pentru românii din teritoriile istorice?
Toader Ciuta: Basarabia este România! La fel ca și unificarea Germaniei, eu cred că în final Basarabia va fi din nou tărâm românesc, în granițele statului român; trebuie să găsim momentul istoric și politic potrivit, cât și aliați puternici în Europa și R. Moldova pentru a realiza acest vis. Față de Republica Moldova avem o datorie morală și vom continuă să le acordăm sprijinul necesar, inclusiv politic, pe o cale europeană și spre o democrație reală. Prioritară pentru mine este promovarea limbii romane și a identității naționale în comunitățile istorice, prin educație și mass-media. De asemenea este foarte importantă componenta spirituală a comunităților românești, păstrarea tradițiilor, limbii, spiritualității, a clădirilor și monumentelor istorice, recipiente ale memoriei colective naționale.
Ultima carte pe care ați citit-o? Ultimul film pe care l-ați văzut?
Toader Ciuta: ”De ce Eșuează Națiunile: originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, scrisă de Daron Acemoglu și James A Robinson. Cartea abordează o temă crucială din economia politică actuală, diferența enormă de venit și de standard de viață dintre țările bogate și cele sărace ale lumi. Autorii demonstrează că țările ies din sărăcie atunci când au instituții economice adecvate și un sistem politic pluralist deschis.
”Social Dilema”, film documentar despre platformele sociale și răul produs societății, folosirea și exploatarea utilizatorilor în scopuri financiare prin colectarea datelor personale, individuale. Platformele sociale au fost create să provoace adicție, manipularea comportamentului are efecte periculoase pentru sănătatea mentală în special asupra copiilor și adolescenților. De asemenea aceste platforme sunt folosite pentru manipulare și răspândirea știrilor false și a teoriilor conspiraționiste. Sunt intervievați oameni care au creat sau lucrat pentru aceste platforme sociale. Inițial ele au fost create să producă schimbări pozitive pentru societate, dar s-au dovedit a avea consecințe devastatoare pentru societate.