VIDEO Sighiartău: "E natural ca PNL să fie alături de PMP într-o alianță". Motivele


VIDEO Sighiartău: "E natural ca PNL să fie alături de PMP într-o alianță". Motivele

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, candidat la parlamentarele din 6 decembrie pentru aceeași funcție, a prezentat luni seară la TVR bilanțul primului mandat, subliniind că pe parcursul celui de-al doilea va avea de partea sa și Guvernul României, exprimându-și astfel speranța că liberalii vor scoate un scor îndeajuns de bun în alegeri pentru a controla guvernarea. Întrebat în emisiune de deputatul Robert Turcescu ce ar alege între PMP și USR pentru a intra la guvernare, Sighiartău a detaliat motivele pentru care opțiunea lui merge către prima variantă, fiind vorba despre o formațiune politică care alături de PNL se află în cadrul Partidului Popular European și, de altfel, au valori apropiate, creștin-democrate.

Sighiartău: Vreau să continui munca pe care am început-o în 2016 pentru că vreau să fac viața mai bună semenilor mei. Nu este un slogan, ci dimpotrivă. Între 2016 și 2020 am reușit să trec 4 legi destul de importante pentru români, cu un impact nu numai pentru județul Bistrița Năsăud, unde sunt deputat, dar și pentru întreaga Românie: eliminarea supraaccizei, creșterea alocației pentru copii, indexarea acesteia cu rata inflației, dar și eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Iar în acest mandat, pe lângă experiența pe care am acumulat-o între 2016 și 2020, voi avea de partea mea și Guvernul României și atunci voi putea face și mai multe schimbări pentru a îmbunătăți viața semenilor noștri. Ne-am propus să rămânem la guvernare și să începem cu adevărat reformele de care are nevoie România. 

Moderator: Cu PMP sau fără? 

Sighiartău: Eu vreau cu PMP. Nu e un secret faptul că PNL e în acest moment la guvernare cu PMP și cred că și după alegerile parlamentare e natural ca Partidul Național Liberal, care se află în PPE, să fie alături de Partidul Mișcarea Populară într-o alianță care sper eu să fie pentru cel puțin 4 ani de zile. Avem aceleași valori care ne definesc, creștin-democrate și sper să facem performanță pentru că românii așteaptă acest lucru. Românii trebuie să știe și faptul că PNL și PMP au în acest moment în Parlament aproximativ 27% și că nu putem face schimbări structurale deși ne dorim. 

Moderator: Vă doriți după 6 decembrie un Guvern din aceeași familie politică europeană, adică alături de PMP și UDMR? Are loc și USRPLUS?

Sighiartău: Din punctul meu de vedere partidele care sunt afiliate PPE au prioritate. Restul, vedem după. (...)

Turcescu: Dacă ați avea de ales între a intra la guvernare cu PMP sau cu USR pe cine ați alege? 

Sighiartău: Mă simt mai apropiat de partidul care se află în aceeași familie politică europeană și care la nivel de valori îmbrățișează pe aceleași. 

Vedeți video de la minutul 03:00, dar și de la 39:40:


De asemenea, Sighiartău le-a transmis românilor că pentru a se face o reformă profundă la nivel administrativ și constituțional în România este necesară o majoritate anti-PSD de două treimi în Parlament, dar și de maturitate politică din partea tuturor decidenților.

Sighiartău: De vreo 20 de ani cuvântul reformă este folosit foarte mult, iar oamenii aproape că nu mai cred în el în România. Însă este foarte clar că România are nevoie de foarte multe schimbări, de o reorganizare, de o reașezare a statului pe ceea ce înseamnă astăzi instituții moderne și puternice. Despre reforma administrativă s-a vorbit mult. Trebuie să știe toți românii care ne privesc că pentru a face o reformă administrativă ai nevoie de două treimi. Ca să faci o reformă administrativă ai nevoie de oameni politici maturi din partea tuturor partidelor, să te pui la masă și să spui: "Avem nevoie de reformă? Avem! Lăsăm orgoliile la o parte? Le lăsăm". Toți, în primul rând românii, au de câștigat dacă facem această reformă. Atunci, normal că trebuie reorganizată administrativ România. Acum funcționăm pe o lege din 1968, pe un stat supracentralizat creat de comuniști. Apoi, pentru reforma constituțională, reforma CCR ai nevoie de două treimi, de schimbarea Constituției României, iar pentru asta trebuie maturitate. Eu sunt pe principiul celor enunțate inclusiv de colegul meu Ilie Bolojan și de ceilalți primari care au făcut performanță conform căruia statul în primul rând trebuie reformat din temelii, iar la nivel de resursă umană e nevoie de o reformă. De ce? Nu poți avea instituții puternice fără oameni profesioniști care le conduc și oameni în subordine la fel de buni. Trebuie să vorbim de o lege a funcționarului public foarte bună, în care nu numai șeful ierarhic îți dă feedback, ci și cetățeanul pentru că e cel mai în măsură să îți dea un feedback. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.