CCR, instituția în care încă nu s-a descoperit, în 2020, video call-ul. PNL, USRPLUS, PMP și Birchall spulberă forul constituțional după reamânarea deciziei privind impozitarea pensiilor speciale


CCR, instituția în care încă nu s-a descoperit, în 2020, video call-ul. PNL, USRPLUS, PMP și Birchall spulberă forul constituțional după reamânarea deciziei privind impozitarea pensiilor speciale

CCR a amânat miercuri, 4 noiembrie, pentru a treia oară, luarea unei decizii cu privire la legea vizând impozitarea pensiilor speciale, urmând să fie rediscutată la 2 zile după alegerile parlamentare, pe 8 decembrie. Camera Deputaților a adoptat pe 17 iunie, în calitate de for decizional, legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85%. Sesizările împotriva acestei legi au fost depuse la CCR de către Avocatul "Poporului" Renate Weber și de Înalta Curte de Casație şi Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie. Motivul invocat de CCR pentru amânare a fost absența judecătorului Attila Varga (foto articol), intrat în autoizolare după ce soția sa a fost depistată pozitiv cu COVID-19. 

În acest context, PNL a amintit, într-un comunicat de presă, că 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu Valer Dorneanu, beneficiază de pensii speciale, iar Renate Weber, cea care a atacat legea privind impozitarea, va primi pensie specială la finalul mandatului de Avocat al "Poporului". 

"Curtea Constituțională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie.

Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie.

6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speță care îi privește direct. Legea nu are probleme de constituționalitate, liderul deputaților PNL, Florin Roman, explicând că proiectul a ținut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015.

Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.

La contribuții egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susținut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD și a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea.

După ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională. CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ținând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR și la fel a procedat Înalta Curte", a transmis PNL. 

Totodată, secretarul adjunct al PMP, Ioana Constantin, a reiterat pe Facebook că pensiile speciale nu reprezintă altceva decât o formă de furt din banul public. 

"CCR a amânat pentru a 3-a oară decizia pe impozitarea pensiilor speciale. De data aceasta pe 8 Decembrie, după alegeri. Convenabil.

Adevărul este că legea privind impozitarea pensiilor speciale a fost gândită din start fără șanse. Neconstituțională. Este multă ipocrizie în discuția despre pensiile speciale. Mai ales din partea politicienilor. Partidul Mișcarea Populară a depus un proiect de lege în Parlamentul României pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor care au pus țara mai presus de viața lor.

Pensiile speciale sunt FURT din banul public. Nu vom ajunge la echitate în sistemul de pensii cât timp pensia minimă e 700 de lei, pensia medie 1.400 lei, iar unele pensii speciale ating 70.000 lei", a scris Ioana Constantin pe Facebook.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Năsui a amintit pe Facebook care este suma risipită de la bugetul de stat din cauza amânărilor repetate ale CCR: "Spuneam acum câteva zile că ultima amânare a CCR pe legea impozitării pensiilor speciale ne-a costat peste 3 miliarde de lei din iunie până în septembrie. Se pare că această notă de plată ne așteaptă din nou, deoarece beneficiarii pensiilor speciale de peste 60.000 lei pe lună din CCR nu se grăbesc să își reducă beneficiile. Românii sunt buni de plată în ochii legiuitorilor care ar trebui să asigure echitatea".

În schimb, fosta ministră a Justiției, deputata neafiliată Ana Birchall, a punctat faptul că CCR ar fi trebuit să dezbată astăzi legea privind impozitarea pensiilor speciale, întrucât se putea organiza ședința online, astfel încât să poată participa și judecătorul Attila Varga. 

"Oare digitalizarea nu o fi ajuns și pe la CCR!? Se impune o serioasă reformă constituțională, începând cu modificarea legii nr. 47 în baza căreia funcționează CCR!", a scris Ana Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.