UPDATE Răsturnare de situație: Cristian Rizea a fost reținut


UPDATE Răsturnare de situație: Cristian Rizea a fost reținut

UPDATE

Direcţia de Investigaţii Criminale din Republica Moldova a anunţat, marţi, 3 noiembrie, că fugarul Cristian Rizea, fost deputat PSD, a fost reţinut de către autorităţi în Chişinău.

Comunicatul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Republica Moldova: "De către ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Investigaţii Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în mun.Chişinău a fost reţinut cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi. Acesta se află în căutare internaţională pe canalele Interpol cu scop de arest şi extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani şi 8 luni pentru infracţiunea de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, conform sentinţei definitive emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Astăzi, i-a fost retrasă cetăţenia prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obţinută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind iniţiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ. Autorităţile au demarat procedura de extrădare, în corespundere cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova şi România".

UPDATE 

Cristian Rizea a fost reținut marți de autoritățile din Republica Moldova. Informația a fost confirmată de postul de televiziune Realitatea PLUS. Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

"El m-a sunat acum două minute și mi-a spus că a fost reținut, este cu cătușele la mâini și se află în mașină cu domnii respectivi care au venit să-l însoțească. Mi-a spus că mergem înainte. Noi avem ore întregi de interviu încă nedifuzate, înregistrate. Eu am să păstrez legătura cu soția și avocații domnului Rizea. Avem încă foarte multe dezvăluiri de făcut. Am vorbit cu el de dimineață. Nu se teme. Și-a asumat acest lucru și s-a așteptat. Mai departe o să vedem ce se întâmplă", a zis o jurnalistă a postului Realitatea PLUS. 

"L-au condus la organul de Poliție. Ne aflăm în fața unui abuz în fața lui Igor Dodon. El poate veni în România în noaptea asta sau niciodată", a declarat avocatul lui Cristian Rizea, Alexandru Morărescu, conform jurnal.md

Redăm foto cu Rizea arestat, sursa Realitatea PLUS:

Inițial, publicația Gândul a dat publicului larg această informație, dar la acea oră Rizea nu era reținut și se afla în direct la Realitatea PLUS, unde declara: "Da, am văzut articolul, baietii astia de la gandul, cancan, infractorii astia pe care-i demascam zi de zi în fața românilor, au pregătit minuțios asta, au premeditat. Ei deja stiu ce mi se va intampla...  Oamenii astia arestau și faceau crime la comandă".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Republicii Moldova i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea, fost deputat PSD, fugit din țară după ce a fost condamnat pentru corupție. Potrivit Hotnews, decretul a fost publicat marți în Monitorul Oficial al R. Moldova.

​Rusofilul Igor Dodon a declarat, pe 21 octombrie, că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD și că i-o va retrage și-l va expulza în România.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea” în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.