Cercetătoare CNSAS: "Fosta Securitate a racolat mii de minori!". Cazul Dan Puric


Cercetătoare CNSAS: "Fosta Securitate a racolat mii de minori!". Cazul Dan Puric

Cercetătoarea CNSAS Germina Nagâț, invitată de Mircea Mihăieş să susţină o conferinţă pe tema Securităţii, în cadrul conferinţelor Universităţii de Vest Timişoara, a declarat că, din estimările ei, fosta Securitate a racolat în jur de 10 mii de elevi, existând la instituția pe care o reprezintă 360 de volume care atestă această informație. (sursa: ziare.com)

"Din estimările mele cred că vorbim despre 10.000 de elevi recrutaţi. Vorbim despre o mutilare timpurie şi definitivă pentru că mulţi dintre aceştia vor ajunge colaboratori de seamă ai sistemului şi toţi sunt marcaţi de acest început. Am văzut multe dosare în care elevii recrutaţi au încercat să scape mai apoi din mrejele sistemului, eschivându-se în toate felurile, chiar desconspirându-se. Dar ceea ce pot să spun este că numărul celor care au vrut să scape, şi poate au reuşit, e mult mai mic decât numărul celor care au rămas în sistem", a precizat Nagâț. 

Au fost racolați chiar și elevi de gimnaziu, potrivit precizărilor cercetătoarei CNSAS, acestora spunându-li-se că "ţara este în pericol, trebuie să îşi servească ţara, sunt duşmani în jurul lor şi care nu pot fi anihilaţi decât dacă ei vor livra informaţii".

"Au fost recrutaţi elevi de la clasa a IX-a până la a XII-a, dar erau şi excepţii de recrutare a unor elevi de clasa a VII-a sau a VIII-a. De regulă erau elevi buni la învăţătură, proveneau din medii mai sărace, presupunându-se că aveau ambiţii mai mari de a evolua pe scara socială. Elevii care urmau să fie recrutaţi erau chemaţi fie în biroul directorului şcolii, fie în alt loc, într-un mediu sigur, şi li se livrau scenarii în care ţara este în pericol, trebuie să îşi servească ţara, sunt duşmani în jurul lor şi care nu pot fi anihilaţi decât dacă ei vor livra informaţii, era o datorie faţă de ţară. Şi livrau informaţii. Întrebările erau legate de cine ascultă Europa Liberă sau Vocea Americii, emisiunea muzicală Metronom realizată de Cornel Chiriac, cine ce cărţi citeşte, cine vorbeşte despre o posibilă fugă în Occident, cine spune bancuri, cine vorbeşte împotriva lui Ceauşescu, despre colegii de clasă, despre părinţii acestora. Imaginaţi-vă că aceşti elevi nu aveau discernământ, erau minori, şi intrau în rutina asta, ajungeau apoi la facultate, sau mergeau în câmpul muncii", a completat cercetătoarea CNSAS. 

Cercetătoarea a mai declarat că, din punctul de vedere al arhitecturii supravegherii, România comunistă s-a aflat pe locul al treilea după Germania comunistă şi Polonia, adăugând că numărul de 1.400.000 de dosare de urmărire a populaţiei confirmă acest fapt.

De altfel, reiterăm că, potrivit istoricului Marius Oprea  (”Moștenitorii Securității”, ediție revăzută, Polirom, 2018, Iași, colecția ”Document”), în momentul ”decembrie 1989”, Securitatea genocidarului Nicolae Ceaușescu păpușa o adevărată armată de informatori și colaboratori – nu mai puțin de 136.000, dintre care 20% erau încă adolescenți, în timp ce câteva mii nici măcar nu împliniseră majoratul, cel mai crud dintre minori fiind un copil de doar 11 primăveri.

Interesul Securității pentru minori se manifesta din plin și în a doua jumătate a anilor ’70, când Dan Puric a fost racolat de agenții poliției politice, pe când avea doar 17 ani, semnând angajamentul aferent și primind numele conspirativ "Cristian" sub care și-a turnat colegii de liceu (fapt certificat în 2012, de o adeverință a CNSAS). 

MAI MULTE DETALII: Cifră ÎNFIORĂTOARE: Câți TURNĂTORI avea Securitatea în decembrie '89. MINORII poliției politice

dan puric
Dan Puric, racolat de Securitate la doar 17 ani
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.