Peste 80 % dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, iar această insuficienţă este mai frecventă la bărbaţi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi pentru care au fost monitorizaţi 216 pacienţi, relatează agenția de presă spaniolă EFE, citată de agerpres.ro.
Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.
Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.
Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul.
De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.
În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.
Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că "ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar", notează expertul.
Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.
Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.
Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.
"Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2", rezumă autorii.
Ar trebui să iau suplimente pe cont propriu?
Cel mai probabil aceste informații îi vor determina pe mulți cititori să-și administreze singuri suplimente de Vitamina D. Revistele de specialiate spun că cel mai sigur mod de pastra un nivel suficient al acesteia în organism și pentru a evita un potențial supradozaj ar fi plimbările zilnice în aer liber și o dietă echilibrată. Ghidul ministerului Sănătății recomandă surse de vitamina D precum peștele gras, ciupercile, gălbenușul de ou și produse îmbogățite artificial, precum cerealele sau sucul de portocale.
În cazul în care bănuiți că ați avea o deficiență ușoară, dar nu puteți programa un test, și decideți să luați suplimente, trebuie să fiți atenți la cantitate; cantitatea de vitamină consumată se măsoară în unități internaționale (UI), iar Ministerul Sănătății recomandă o doză zilnică de 600-1.000 de UI/ zi. În general, dozele de până la 4.000 de UI sunt considerate sigure, însă ar trebui să consultați un medic dacă suferiți de afecțiuni medicale.
„Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou)”, spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
Cele mai bogate alimente în vitamina D în opinia nutriționistului Florin Ioan Bălănică (pentru csid.ro):
Iaurtul este o sursă de vitamina D şi conţine probiotice, bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în flora intestinală. Consumul de iaurt ajută la îmbunăţirea funcţiei sistemului imunitar prin aportul de vitamina B 6, D şi la reducerea simptomelor de răceală, care se însoţesc, uneori, şi de tulburări intestinale. Poţi adăuga miere în iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului în tratarea răcelii.
Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Consumul regulat aduce un aport de vitamine (A, D, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu) precum şi de proteine, fiind recomandate la orice vârstă.
Peştele gras sau conservat în ulei conţine foarte multă vitamina D. Heringul, somonul sau tonul nu trebuie să lipsească din alimentaţie.
Carnea de porc reprezintă o sursă excelentă de vitamina D. Este de preferat să optezi pentru carnea macră, deoarece aici se găseşte cea mai mare concentraţie de substanţe nutritive.
Ciupercile sunt bogate în vitamina D şi sunt o sursă indispensabilă de proteine, în special pentru vegetarieni.
Uleiul de ficat de cod are un conţinut ridicat de vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3. O lingură de ulei de ficat de cod reprezintă dublul dozei zilnice recomandate din această substanţă.
Ouăle. Vitamina D se găseşte în gălbenuş.
Halibutul este o specie de peşte cu un conţinut ridicat de vitamina D. De asemenea, bogat în proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu şi potasiu. Păstrăvul este o altă sursă bună de vitamina D, proteine, vitamine din complexul B şi minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D şi este o sursă bună de acizi graşi Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu şi zinc.
Cerealele fortificate sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale. Astfel, o cană de cereale conţine aproximativ 100 UI de vitamina D. Cerealele integrale sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, plus fibre.
Tofu este sărac în calorii şi un bun înlocuitor al brânzei. Acest produs oferă în 100 de grame circa 30% din doza zilnică necesară de vitamina D. Poate fi adăugat la salate sau poate fi gătit.