Efectul Bănicioiu. Burduja declară război corupților din Parlament: "Se impune o schimbare legislativă, astfel încât să nu mai avem politicieni care invocă imunitatea!"


Efectul Bănicioiu. Burduja declară război corupților din Parlament: "Se impune o schimbare legislativă, astfel încât să nu mai avem politicieni care invocă imunitatea!"

Președintele PNL Sector 1 și candidat la Camera Deputaților, Sebastian Burduja, a atras atenția joi seară, la Realitatea PLUS, că PSD nu s-a reformat de fapt, situație reflectată de faptul că pesediștii l-au propulsat pe Niculae Bădălău la Curtea de Conturi, respectiv pe Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. 

"Din păcate, e o spoială la acest PSD. Au scos niște oameni de pe listă, dar așa cum Bădălău a fost promovat vicepreședinte la Curtea de Conturi, un om condamnat penal pe vremuri pentru furt, așa și Florin Iordache ajunge acum președinte al Consiliului Legislativ. Deci adevăratul subiect este cum un partid care se pretinde a fi proeuropean, pro democrație îl promovează în fruntea acestei instituții fundamentale pe un individ care a retezat efectiv statul de drept, și-a bătut joc de români, de justiția din România și a scos milioane și milioane de români în stradă. Este cea mai mare bătaie de joc la adresa românilor. Cum să poți da ochii cu românii susținând un asemenea individ pe care nu-l recomandă nici CV-ul, căci vă puteți uita unde a făcut studiile juridice, nu ca doamna Birchall la Yale, nu-l recomandă nici experiența politică, nici ceea ce a făcut pentru cetățeni. Din contră, nu are o bună reputație, iar această numire încalcă legea din punctul nostru de vedere, drept pentru care am și sesizat CCR. Ne dorim să întoarcem această decizie. Ea a fost oricum luată pe repede înainte, noi speram să amânăm acest vot, iar când a devenit evident că nu putem amâna am propus o persoană căreia nu i se poate reproșa nimic, un profesionist desăvârșit cum este domnul Zegrean", a precizat Burduja. 

Totodată, în contextul în care săptămâna viitoare se va vota în Parlament ridicarea sau neridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, Burduja a subliniat că nu putem avea pretenția ca astfel de parlamentari să își dea demisia de onoare, ci "se impune o schimbare legislativă, poate o clarificare a textului constituțional din punctul acesta de vedere, astfel încât să nu mai avem politicieni care invocă această imunitate și practic blochează actul de justiție prin votul colegilor lor din Parlament". Mai mult, liberalul a precizat că PNL susține și confiscarea extinsă a averilor. 

"Să avem pretenția unor demisii de onoare de la politicieni cum a fost cel invocat mai devreme, care va veni în fața Parlamentului, ar fi prea mult. Au fost și alții care țineți minte că făceau orice, se miruiau, se rugau, fiind un circ ieftin pentru a-și păstra această imunitate. În Parlamentul European domnul Adrian Severin, tot de la PSD, a refuzat să-și prezinte demisia, în ciuda acelor acuzații foarte clare, care ulterior s-au și concretizat. Lucrurile acestea nu mai trebuie să continue nici în Parlamentul României. Nu sunt jurist, dar cred că se impune o schimbare legislativă, poate o clarificare a textului constituțional din punctul acesta de vedere, astfel încât să nu mai avem politicieni care invocă această imunitate și practic blochează actul de justiție prin votul colegilor lor din Parlament. Sigur că noi ca PNL susținem această idee, susținem și confiscarea extinsă a averilor", a adăugat liderul liberal. 

De asemenea, Sebastian Burduja a subliniat necesitatea revizuirii Constituției, perioada 2020-2024 fiind una favorabilă unei astfel de inițiative, întrucât este vorba de 4 ani fără alegeri, situație rarisimă. În acest sens, liberalul a lansat un apel către români să se prezinte într-un număr cât mai mare la vot pe 6 decembrie. 

"Perspectivele pe care noi le avem începând cu ianuarie 2021 sunt de a pune la punct o guvernare stabilă pentru țară, de 4 ani cel puțin, în care să începem să lucrăm la aceste chestiuni esențiale pentru buna funcționare a democrației românești. Nu poți să evoluezi ca democrație, ca țară cu aceeași Constituție, adoptată la începutul anilor 1990. Mecanismele s-au rodat, lucrurile s-au mai clarificat, înțelegem unde s-a greșit, unde putem face mai bine și cred că având această fereastră de oportunitate cu 4 ani de zile fără alegeri și 80 de miliarde de euro din fonduri europene dispunem în sfârșit de posibilitatea de a crește foarte mult această țară. De aceea, miza alegerilor din 6 decembrie este fundamentală. Realmente jucăm viitorul acestei țări", a conchis Burduja. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.