Ana Birchall, anunț dureros: „Am decis să nu mai candidez pentru un nou mandat”/„Pentru mine se deschide un nou capitol și va promit că veți afla detalii direct de la mine”


Ana Birchall, anunț dureros: „Am decis să nu mai candidez pentru un nou mandat”/„Pentru mine se deschide un nou capitol și va promit că veți afla detalii direct de la mine”

Deputata independentă Ana Birchall, fostă membră a PSD, anunță oficial că nu va mai candida pentru un nou mandat la Camera Deputaților, dar asta nu înseamnă automat că se retrage din viața publică sau că renunță la politică. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Birchall le mulțumește vasluienilor care au trimis-o în Parlament pentru două mandate consecutive și le transmite că a fost o onoare să-i reprezinte în Legislativ.  

„Am decis să nu mai candidez pentru un nou mandat în Camera Deputaților. Asta nu înseamnă că voi părăsi viață publică și politică. Din contra!  

Am intrat în Parlamentul României cu speranța dar și determinarea de a fi în slujba românilor cinstiți și de bună credință care m-au învestit cu încredere. Îmi voi încheia cu fruntea sus perioada petrecută în Camera Deputaților, o perioada în care, oricât de greu mi-a fost, am încercat, atât cât am putut eu și cât a depins de mine, să îmi fac treaba cu profesionalism, cu bună credință și seriozitate. În toți acești ani am trăit momente de bucurie când un proiect de lege inițiat, susținut sau promovat de mine era votat (de exemplu legea care permite confiscarea  averilor ilicite, legea falimentului personal, legea egalității de șanse, legea care ajută proiectul " Fiecare copil în Școală" sau amendamentul pentru realizarea proiectului privind Centură Bârladului), dar și momente de maximă amărăciune cum a fost săptămâna aceasta.  

Mulțumesc tuturor celor cu care am avut onoarea sa colaborez în toți acesti ani. Vă mulțumesc vouă, prietenii si cititorii acestei pagini. Mesajele, sfaturile, criticile voastre cu siguranță m-au ajutat să fiu un deputat mai bun. Un gând special pentru vasluienii care încă din 2012 m-au botezat "fata noastră": Cuvintele sunt insuficiente să exprime onoarea de a vă reprezenta în Parlamentul României. Mulțumesc! Pentru mine se deschide un nou capitol si va promit ca veti afla detalii direct de la mine. Vă asigur ca voi rămane tot atât de activă și implicată în viața publică si politică, continuând ce am iîceput. Mă mândresc cu faptul că sunt o luptătoare şi nu voi abandona niciodată ţelul pentru care m-am întors acasă: acela de a promova o altfel de politică, o politică decentă, occidentală, bazată pe proiecte şi programe şi NU pe interesele unei găşti sau alteia. Împreună cu toţi cei care iubesc această ţară frumoasă va invit să  impunem şi aici, acasă, un sistem meritocratic, unde să poţi să îţi întemeiezi o familie, să îţi cumperi o casă, să te realizezi profesional având la bază „ceea ce ai tu în cap”, pentru că aşa cum îmi spunea mie bunica mea, Cătălina, „ce ai în cap şi în suflet nu poate să îţi ia nimeni niciodată”. Ştiu că este multă dezamăgire. Ştiu că mulţi dintre oamenii de bine nu mai cred că România mai are vreo şansă. Eu nu mă dau bătută şi mă bazez pe voi că sunteţi alături de mine în continuare pentru ca împreună să înlăturăm dictatura non – valorilor care sugrumă de mult prea multă vreme România.

P.S. Pentru a stinge orice speculație vreau să știți direct de la mine că această decizie este luată de mine de ceva vreme și în consecință nu am avut nicio discuție, directă sau indirectă, cu niciun lider de partid despre o eventuală candidatura. Cine spune sau insinuează altceva pur și simplu minte!”.

Membră a PSD până la excluderea din noiembrie 2019, Birchall a făcut parte atât din guvernele Grindeanu și Dăncilă, cât și din cabinetul lui Victor Ponta, în 2014, când a îndeplinit funcția de înalt reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene și parteneriatul cu SUA.  

Din 4 ianuarie 2017 până în iunie 2017 a ocupat funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu și, între 9 și 23 februarie 2017, a asigurat interimatul postului de ministru al justiției după demisia lui Florin Iordache în urma protestelor generate de promovarea unei ordonanțe de urgență ce decriminaliza unele fapte de corupție. Între 24 aprilie 2019 – 4 noiembrie 2019 a ocupat funcția de ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă.

În data de 12 noiembrie 2019 a fost exclusă din PSD drept "pedeapsa" pentru că în calitate de ministru al Justiției a refuzat sa promoveze masurile propuse de partid si care slabeau lupta anti-coruptie si statul de drept. Ea a avut o poziței extrem de critică față de controversata Secție Specială pentru Investigarea Magistraților, poziție care a fost la unison cu aceea a ultimului MCV, rapoartelor Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO.

„Dintre toţi pesediştii, Ana Birchall pare să fi fost singura care a identificat nu doar cauza dezastrului, ci şi remediul corect. Ca ministru al Justiţiei, a încercat să schimbe uşor azimutul politicilor PSD în acest domeniu. Mai exact, a pus în discuţie – inclusiv la CSM - raţiunea de a exista a Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor, una dintre cele mai litigioase prevederi din noile legi ale Justiţiei. De asemenea, a dat semne că vrea să pună relaţia cu Comisia Europeană pe alte şine, abandonând stilul consacrat al PSD: zicem ca ei, facem ca noi, iar dacă se prind o facem pe proştii.  

Nu ştiu cât de ferm sau de sincer este angajamentul Anei Birchall în susţinerea statului de drept - şi asta pentru că mi se pare imposibil ca o persoană cu un asemenea angajament să poată respira mult timp în interiorul unui partid ca PSD. Dar rămâne incontestabil că, prin micii paşi pe care i-a făcut după dezastrul din mai, doamna Birchall a fost singura care a încercat ceva concret, palpabil, ca să salveze partidul. Şi partidul ce-a făcut? A dat-o afară. E dovada clară că, în pofida declaraţiilor, partidul nu a înţeles deloc semnalul dat de electorat şi conduita sa din ultimele lui a fost doar o stratagemă: nu renunţăm la agenda anti-justiţie, dar deocamdată băgăm capul la cutie, în speranţa că vor veni şi vremuri mai bune”, scria jurnalistul Liviu Avram în Adevărul după excluderea lui Birchall din PSD.

Ana Birchall s-a născut în 30 august 1973, în oraşul Mizil, judeţul Prahova, şi este căsătorită cu Martyn Birchall, alături de care are un copil. Este licenţiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, în anul 1996 absolvind şi Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu, ca şef de promoţie.

Ulterior, Ana Birchall a urmat cursuri de master în Drept la Yale Law School, Yale University, SUA, iar în 2002 a devenit doctor în Drept la Yale Law School.

În 1996, s-a angajat pe postul de Şef Oficiu Juridic la S.C Omniasig S.A, iar în perioada 2002- 2003 a fost avocat la White & Case LLP în New York, SUA. Ulterior, până în 2004, ea a deţinut funcţia de consilier al ministrului Afacerilor Externe Mircea Geoană, după care a fost consilier la Comisia de politică externă din Senat.

Imediat după aceea, Ana Birchall a deţinut funcţiile de şef al Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţă şi a fost avocat la Muşat şi Asociaţii - Restructuring & Insolvency.

Din iulie până în decembrie 2012, social-democrata a fost consilier al prim-ministrului de la acea vreme Victor Ponta. Începând din 2013, ea este membru în Global Advisory Council WeConnect International şi ambasador al ONG-ului Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors. Ana Birchall mai este membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association şi Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcţie neretribuită).

În 9 decembrie 2012, Ana Birchall a obţinut primul mandat de deputat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India. La alegerile din 11 decembrie 2016, Birchall a câştigat un nou mandat de deputat din partea PSD Vaslui.

Ea a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu şi a asigurat interimatul la Ministerul Justiţiei după demisia lui Florin Iordache din funcţia de ministru.

Activitatea politică şi-a început-o în 2005, când a devenit membru PSD şi secretar executiv pe probleme de tineret şi egalitate de şanse, din 2007 până în 2009 fiind şef al Departamentului de Educaţie şi Cercetare PSD. De asemenea, din 2012 a fost consilier al preşedintelui formaţiunii pe probleme de politică externă, în prezent deţinând şi funcţia de secretar general adjunct (Relaţii Internaţionale) al PSD.

Conform celei mai noi declaraţii de avere, Ana Birchall deţine în Dorna Arini, judeţul Suceava, trei fâneţe cu o suprafaţă totală de 37.894 de metri pătraţi, precum şi un apartament în Bucureşti de 50 de metri pătraţi. Împreună cu soţul său, social-democrata mai are un apartament în Capitală, o casă de vacanţă în Dorna Arini, precum şi o casă de locuit în New Haven, SUA. De asemenea, cei doi mai au un apartament de 180 de metri pătraţi în New York. Ea şi soţul ei au deschise 13 conturi şi depozite bancare în care deţin 199.550 USD, 61.227 de lei, 25.290 euro şi 22.639 de lire sterline.

De asemenea, Ana Birchall are plasamente în titluri de stat, certificate şi obligaţiuni în valoare de 872.084 lei şi 60.272 euro la BCR Erste Bond Flexible, 73.168 dolari (obligaţiuni) la BCR, 22.626 lei la BRD (Fondul Simfonia) şi investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro.

Birchall menţionează şi contribuţia de 20.000 de lei la PSD Vaslui pentru campania electorală, care i-a fost returnată potrivit legii.

Ea are un credit la Washington Mutual SUA, scadent în acest an, cu o valoare la contractare de 153.000 USD şi a avut un credit la Citibank, SUA, scadent în 2017, cu o valoare la contractare de 238.970 de dolari. Social-democrata mai are un card de credit la BCR România de 10.000 de euro.

La venituri, deputatul PSD are declarată indemnizaţia de 76.778 de lei de la Parlament, în timp ce soţul său a avut un venit anual de 108.000 de dolari obţinut dintr-o colaborare. De asemenea, cei doi au obţinut împreună 68.850 de dolari din închirierea unor imobile în SUA. Ana Birchall a mai câştigat 97,51 lei din dobânzi pentru depozite, precum şi 2.887,50 de dolari din încadarea unor cupoane cu titluri de stat.

Social-democrata mai are trecută în declaraţia de avere şi suma de 20.000 de dolari obţinută ca despăgubire în urma unui proces. 

Birchall a mai câştigat în instanţă despăgubiri de 4.532 lei de la Vremea Nouă SRL şi 180.060 lei de la SCPEJ Dobra, Cosoreanu şi Asociaţii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.