Scandalos: Bacăul, orașul care NU are apă din ordinul primarului Cosmin Necula. Rezerva de apă, o afacere de familie


Scandalos: Bacăul, orașul care NU are apă din ordinul primarului Cosmin Necula. Rezerva de apă, o afacere de familie

Este aproape incredibil pentru un municipiu reședință de județ care până acum patru ani de zile se bătea la titlul de capitală economică a regiunii Nord-Est, De mai bine de trei luni de zile, apa este furnizată  cu presiune redusă iar în zonele înalte ale orașului nu ajunge deloc sau în cel mai bun caz, furnizarea se face cu program. Deși a promis că va rezolva situația cu aducțiunea de la Valea Uzului, singura care aprovizionează orașul, după ce în mandatul său au fost cinci avarii majore, primarul a ignorat de tot subiectul. Mai mult, surse din interiorul Companiei Regională de Apă ne-au declarat că s-a primit ordin pentru furnizarea cu presiune redusă pentru a nu ceda conducta în perioada campaniei electorale.

Problemele grave cu apa pentru băcăuani au început încă din primul an de mandat al lui Cosmin Necula. În luna iulie a anului 2018 a avut loc cea mai gravă avarie la aducțiune, băcăuanii fiind nevoiți să stea în plină caniculă, zece zile fără apă. Totul a culminat cu proteste în fața primăriei și, după câteva zile în care a stat ascuns, Necula a promis protestatarilor că situația va fi rezolvată. Nici până în ziua de azi nu a fost făcută vreo reabilitare, nu s-a pus în discuție nici măcar accesarea de fonduri pentru așa ceva.

Conducta cu probleme

Aducțiunea de la Valea Uzului, singura sursă de apă a orașului Bacău, a fost reabilitată, pe un pic mai bine de jumătate din lungimea, printr-un program ISPA din anul 2002. Lucrările au durat până în 2011, când s-a făcut și recepția lucrărilor efectuate de Strabag și Hidroconstrucția. O perioadă, mai exact cinci ani de zile, furnizarea apei a funcționat în parametri normal, nu au mai existat avarii. Însă din 2016, au existat cinci avarii majore și multe altele minore, atât la partea veche a conductei, cât și la cea nouă. Toată lumea a dat din umeri, de la conducerea CRAB până la primar. Situația s-a agravat în 2018, atunci când au existat două avarii una după alta. Mai exact, după reparația primei avarii și umplerea conductei, aceasta a cedat din nou, la doar câteva sute de metri față de prima fisură. Din informațiile pe care le deținem, cea de-a doua avarie a fost cauzată de ordinul primarului Necula de a se face umplerea cât mai rapidă a conductei, deși specialiștii l-au sfătuit să se respecte procedurile și anume umplerea treptată, în 48 de ore. Consecința a fost că s-a produs efectul de berbec și a apărut a doua fisură, ceea ce a lăsat Bacăul fără apă încă cinci zile.

Amenințări cu dosare penale

Sub presiunea băcăuanilor care au ieșit în stradă, primarul Necula a organizat o conferință de presă în care a promis că va face plângere penală la DNA pentru „golăneala de la conductă”. Termenul îi aparține însuși primarului care a cerut și demisia directorului tehnic, cel care s-a aflat în comisia de recepție a lucrărilor, în 2011. Ce s-a întâmplat în realitate? A doua zi după declarația războinică a lui Necula, a ieșit public fostul său șef de la PSD, europarlamentarul Dragoș Benea, declarând că nu este nevoie de plângeri penale pentru că vina nu aparține nimănui. De menționat este faptul că Benea, la momentul licitației pentru reabilitarea conductei, se afla în comisia de licitație, fiind viceprimar al Bacău în mandatul lui Dumitru Sechelariu. Conform fișei postului, Benea se ocupa de licitațiile organizate de primărie și de companiile aflate în subordine. Astfel, Necula a uitat brusc de plângerea penală și de cererea de demisie a directorului tehnic, Petruș Rădulescu. Au urmat încă trei avarii.

Rezerva de apă, o afacere în familie

Deși aducțiunea de la Valea Uzului prezintă, după cum v-am explicat, probleme majore, nici rezerva de apă a Bacăului nu este funcțională. În cei patru ani de mandat, Necula a neglijat puțurile de mică adâncime din zona Gherăiești, cele care intrau în funcțiune în caz de nevoie, în perioada administrațiilor Sechelariu și Stavarache. Fiindcă nu au beneficiat de lucrări de întreținere, puțurile s-au colmatat și sunt inutilizabile, la acest moment. Necula a reușit însă ceva, să primească bani prin PNDL, pentru o nouă rezervă de apă. 19.000.000 de lei este valoarea contractului care a fost atribuit, pură coincidență, fostului partener de afaceri al președintelui PSD, Dragoș Benea. Societatea se numește Branpis iar unul dintre acționari este apropiat atât de Benea cât și de primarul Necula. Pe 12 ianuarie 2018 s-a semnat contractul de finanțare, pe 27 iunie 2019 au început lucrările și, în ciuda asigurărilor date de primar că se vor termina înainte de termenul limită de 12 luni, până la această oră nu sunt gata. Mai mult, acum două săptămâni, cu ocazia unor probe, au pleznit conductele. De la începutul campaniei electorale, Necula nu a mai scos un sunet nici despre aducțiunea de la Valea Uzului, nici despre rezerva de apă, fiind mai mult preocupat să se pozeze noul său șef de partid, Victor Ponta.

Datele dezastrului în vreme de pandemie

Presiunea cu care trebuie să intre apa în casele oamenilor ar trebui să fie de 1,5 bari, însă în zonele înalte ale orașului, adică zona Gării, străzile Energiei, Aeroportului, Condorilor, Banatului, Aleea Parcului, Mioriței, ceea ce înseamnă câteva mii de băcăuani, presiunea este de 0.6 bari. Hidrofoarele automatizate s-au defectat, la fel și multe centrale de apartament. Datele ne-au fost furnizate din cadrul Companiei Regionale de Apă.

„Am primit ordin să micșorăm presiunea pentru că primarului îi este teamă să nu se întâmple vreo avarie în campania electorală. Nu s-a făcut nimic în acești ani la aducțiunea de la Valea Uzului, doar s-a promis că se vor găsi fonduri. Nici rezerva de apă nu este gata și oricum, chiar dacă ar fi, nu rezolvă nimic. Rețeaua Bacăului, conductele de sub pământ sunt praf, avem pierderi de peste 60 la sută. Când s-a pus problema la primărie, administrația locală fiind acționari majoritar la CRAB, nu s-a spus că nu sunt bani. Nu înțeleg cum de au bani pentru salariile directorilor, își dau prime de performanță și de ce nu se accesează bani europeni”, ne-a declarat, sub anonimat, un angajat al CRAB. “Un muncitor de la intervenții primește două mii de lei lunar iar șefimea, zece mii de lei plus bonusuri”, a adăugat acesta.

Cetățeni furioși

Băcăuanii din zonele afectate de presiunea redusă a apei au ajuns la capătul răbdărilor. Mulți și-au stricat centralele de apartament și sunt nevoiți să se aprovizioneze cu bidoane cu apă. Situația este cu atât mai gravă cu cât avem pandemia de coronavirus iar specialiștii recomandă spălatul des pe mâini „Am pe balcon cam o sută de litri apă la bidoane dintr-alea mari. Locuiesc în zona Parcului Cancicov și problema ține de vreo trei luni. Am doi copii mici și sunt disperat. Am sunat la CRAB, la DSP, am trimis adrese peste adrese, toți se ascund de răspundere. Centrala îmi merge în gol, atunci când am apă, dimineața și seara, curge cu presiune foarte redusă, abia țârâie”, ne-a declarat Eduard Marcovici.

“Abia aștept să apară primarul ăsta prin campania electorală, la mine pe Mioriței. Mi-a scos bani din buzunar. Eu nu fac politică, nu mă pricep dar totul este până la buzunarul meu. Din cauza presiunii la apă, mi s-a stricat centrala. Să vină Necula să-mi dea banii pe ea”, ne-a spus, supărat, taximetristul cu care ne-am deplasat prin Bacău.

Oficial, conducerea CRAB dă vina pe cetățenii din rural care-s deserviți de aducțiunea de la Valea Uzului că foloses apa la udatul grădinilor. “Având în vedere faptul că în continuare ne aflăm într-o perioadă în care temperaturile sunt ridicate, cumulat cu menținerea stării de alertă și pierderile de 60% din rețea, facem apel la consumatorii noștri să utilizeze apa potabilă într-un mod responsabil. Adresăm această rugaminte, în contextul în care, cu regret, constatăm că există în continuare, utilizatori casnici tentați să folosească cantități semnificative de apă potabilă pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau umplerea piscinelor, fapt ce contribuie la majorarea semnificativă a consumului și implicit la reducerea îngrijorătoare a stocurilor de apă”, extras din penultimul comunicat CRAB.

Oamenii lui Necula și Benea din fruntea CRAB o duc bine

Atât în executivul companiei, cât și în consiliul de administrație, se regăsesc politruci PSD, Pro România sau oameni de încredere ai lui Cosmin Necula și Dragoș Benea. Nina Chiper este director general și a fost mâna dreaptă a lui Benea, în perioada în care acesta conducea consiliul județean. Director de dezvoltare este soția managerului spitalului județean, bun prieten cu același Benea. În consiliul de administrație se regăsesc Nicu Zaharia, șeful Pro România Bacău, un prieten intim al primarului Necula dar și soția secretarului municipiului, Ovidiu Popovici. Cei din consiliul de administrație primesc 2500 de lei pentru o ședință pe lună iar directorii ridică 10 000 de lei plus bonusuri de performanță ținute la secret.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.