Candidatul Alianței PNL-USR-PLUS la Primăria Sectorului 6 – l-am numit pe liberalul Ciprian Ciucu – anunță, pe Facebook, că un loc important în proiectul său edilitar prevede anveloparea termică și fonoabsorbantă pentru întregul sector.
Vă prezentăm anunțul lui Ciprian Ciucu:
”Eficiența energetică a clădirilor. Anvelopare termică și fonoabsorbantă pentru întregul Sector 6
În contextul în care sistemul centralizat de termoficare se îndreaptă către colaps, este esențial să eficientizăm termic toate blocurile din Sectorul 6 pentru ca, în cazul dezastrului ce se prefigurează în zona RADET/Termoenergetica, să atenuăm disconfortul populației.
Reabilitarea termică încercată de primarul Gabriel Mute este scumpă și proastă, cu plata peste ani. Blocurile care au intrat în programul de reabilitarea termică nu au fost alese transparent, criteriile reale au ținut de imagine (să fie la bulevard, să fie vizibile). Oamenii nu știu când blocul lor urmează să fie reabilitat. Aceia care nu au blocurile reabilitate plătesc pentru cei pe care le reabilitează pentru că (1) lucrările sunt plătite din împruMUTUri, la care se adaugă dobânda, (2) cei cu blocurile reabilitate vor plăti cota din lucrări după mai mulți ani.
Locatarii blocurilor care un intrat în programul de reabilitare nu cunosc costurile reale ale lucrările și nu cunosc care sunt sumele pe care le vor avea de plătit primăriei! Opacitatea este totală iar costurile lucrărilor de anvelopare sunt mult umflate!
De banii cheltuiți pentru anvelopare de către primarul Gabriel Mutu, un primar serios și cinstit ar reabilita de cinci ori mai multe blocuri în același timp!
Programele de eficiență energetică în clădiri sunt instrumente foarte puternice pentru a reduce facturile pentru încălzirea și răcirea locuințelor și a clădirilor publice, implicit pentru a lăsa mai mulți bani în buzunarele cetățenilor. De asemenea, ele ajută la reducerea poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră, fiind nevoie de mai puțină termoficare. Alte beneficii sunt legate de confortul termic și acustic, importante pentru odihna și bunăstarea cetățenilor.
Din păcate, Sectorul 6 a fost mereu codaș la cel mai important capitol al eficienței energetice în clădiri, reabilitarea termică, precum și la absorbția de fonduri europene pentru această destinație.
La ultimul capitol stăm atât de prost încât Primăria Sectorului a trebuit să ceară Primăriei Capitalei să renoveze câteva blocuri în locul său în loc să ia bani europeni, gratis.
Uniunea Europeană va crește masiv fondurile acordate pentru creșterea eficienței energetice în clădiri, în cadrul planului Green Deal (mai ales prin “Valul de Renovare” care va fi lansat în toamna lui 2020), dar și prin fondurile de revenire economică din instrumentul Next Generation EU. Sunt fonduri de zeci de miliarde pentru România pentru următorii 4 ani, din care Sectorul 6 trebuie să aibă o parte consistentă. Instituțiile cu atribuții în atragerea de fonduri europene din cadrul Primăriei Sectorului 6 vor trebui să facă față acestei provocări prin creșterea capacității instituționale de gestiune a unor astfel de proiecte majore.
Ce și cum voi face:
• Voi crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene, atrăgând mulți specialiști care să poată aduce și gestiona sume mari de bani din fonduri europene;
• Voi prioritiza pentru a fi reabilitate termic școlile, policlinicile și alte clădiri publice. Până în 2024 toate clădirile publice vor fi reabilitate termic;
• Voi face o evaluare corectă a impactului reabilitărilor. Avem nevoie de economii reale, verificate, nu reabilitări de fațadă! Nu ne permitem să facem lucrări superficiale, ci e nevoie de unele prin care cetățenii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar;
• Vom face periodic audituri energetice pentru a vedea dacă firmele și-au făcut treaba și lucrările chiar au adus economia de energie preconizată;
• Voi publica și aplica criterii clare pentru reabilitări de blocuri și voi acorda prioritate celor locuite de persoane cu venituri mici;
• Voi dezvolta un program pentru a ajuta proprietarii de case individuale să-și reabiliteze imobilele și vom merge pe 2 direcții: (1) granturi bine condiționate și (2) stimulente precum deducerea unei părți din valoarea lucrărilor din impozitele datorate primăriei.
Criteriile după care vor fi alese blocurile reabilitate vor trebui clarificate mai bine, pentru a evita situații precum cele în care anumite blocuri au fost “mutate” mai în față pe lista inițială. Va trebui să dăm o atenție deosebită clădirilor locuite preponderent de persoane vulnerabile, în special pensionari”.