FOTO VIDEO Se limpezește schema infracțională a binomului Ponta-Ghiță. Cum au ajuns în 2014 cele 2,5 milioane de dolari de la infractorul fugar la prezidențiabilul pesedist


FOTO VIDEO Se limpezește schema infracțională a binomului Ponta-Ghiță. Cum au ajuns în 2014 cele 2,5 milioane de dolari de la infractorul fugar la prezidențiabilul pesedist

Fostul procuror DNA Mircea Negulescu a făcut o nouă serie de dezvăluiri, în interviul acordat pentru Realitatea Plus, privind activitatea infracțională a lui Sebastian Ghiță și traseul banilor acordați de acesta lui Victor Ponta, pe vremea când fostul premier candida la alegerile prezidențiale din 2014. În acest sens, Negulescu a precizat că a avut în lucru un dosar care viza 146 de societăți comerciale care erau controlate de fapt de Sebastian Ghiță, iar banii, de multe ori publici, se scurgeau în offshore-uri. Amintim că Negulescu a dezvăluit inițial că Sebastian Ghiță i-a acordat lui Ponta în 2014 2,5 de milioane de dolari și a spus că urma banilor poate fi găsită ușor.

Potrivit procurorului Negulescu, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014 au fost făcute mai multe plăți către două companii de consulțanță din SUA. Banii au plecat de la una din firmele lui Sebastian Ghiță din Ploiești. Într-o primă fază, s-au făcut 6 plăți în SUA, în contul unei companii de consultanță. Ulterior, au mai fost făcute alte două plăți către cea de-a doua firmă de consultanță, și ea tot din SUA, cu scopul ca Victor Ponta să câștige alegerile prezidențiale de la noi din țară. Mai mult decât atât, compania Asesoft Technologies, fondată de același Sebastian Ghiţă, a împrumutat firma care a făcut plățile către cele două societăți comerciale din SUA, firmă care îî aparținea, culmea, tot lui. Valoarea tranzacției este de 2,5 milioane de dolari. (sursa: Realitatea.net)

Jurnaliștii de la Realitatea PLUS au realizat și o schemă care relevă traseul banilor:

Ghiță, bazându-se că Ponta va câștiga alegerile prezidnețiale, voia la schimb un post de ministru al Tehnologiei pentru a controla toate contractele din IT, fiind vorba despre niște sume enorme, conform fostului procuror Negulescu. Pe scurt, Ghiță, prin suma de 2,5 milioane de dolari, voia să fie sigur că Ponta, din postura de președinte al României, îi va face jocurile. De subliniat este că banii respectivi nu au fost niciodată declarați de Ponta, motiv pentru care este necesară o clarificare din partea DNA.

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Negulescu rupe tăcerea: "Ponta a beneficiat de 2,5 milioane de dolari de la infractorul Ghiță!". Fostul procuror DNA spune că poate fi găsită urma banilor

CITIȚI ȘI: Kovesi a refuzat să-l protejeze pe Ghiță, deși Coldea i-a cerut. Negulescu face dezvăluiri-cheie: Infractorul fugar a lăsat la sindrofia SRI niște CD-uri cu amenințări!

Pasaj din primul episod al dezvăluirilor:

Negulescu: Haideți să vă spun cum a procedat Ghiță. Ghiță a plătit din Team Net și Asesoft (firme pe care le controla omul de afaceri – N.R.) banii ăștia. Și ca să-i poată plăti a creditat o societate comercială. A dat credit unei societăți care era tot a lui, din banii aceia creditați societatea comercială i-a dat pe altă firmă și banii au plecat în SUA. 

Reporter: Poate fi găsită ușor urma banilor?

Negulescu: Da. Doar să vrea cineva să-i vadă. Nu vrea nimeni să vadă banii ăia. E simplu.

Pasaj din episodul 5 al dezvăluirilor:

Negulescu: Am avut un dosar unde am avut sub investigare 146 de societăți comerciale care printre altele făceau și un pic de evaziune și spălare de bani.

Jurnalist: Ați ajuns și la firmele din offshore și paradisuri fiscale?

Negulescu: La firmele care erau controlate de fapt de Sebastian Ghiță.

Jurnalist: De aceea vă întreb de offshore, pentru că în legătură cu acest scandal din jurul acestei firme DOWNSTREEM care se învârte în jurul domnului Blejnar apare ca unul din offshore-uri este controlat de o companie înființată într-un paradis fiscal, Royala Consulting Limited, societate ce apare în dosarele Panama și controlează alături de Doru Bostina și offshore-ul cipriot, Bostina and Asociated Limited. Sunt firme mari care au legătură cu astfel de paradisuri fiscale. Cat de greu va era ca procuror din România sa ajungeti pană la toate aceste increngaturi de offshore-uri?

Negulescu: Există o procedură, era destul de complicata inițial verificarea de offshore-uri, dar ușor ușor am ajuns și la …

Jurnalist: Acele offshore-uri reprezintă un nod unde se intersectau interesele multor oameni din zona politică, de business și a serviciilor. V-ați gandit ca pătrunzând acolo ați putea să deranjați atat de tare?

Negulescu: Era clar că deranjam foarte tare. Adică am avut dosare foarte grele. Și marea majoritatea a dosarelor pe care le-am lucrat au fost dosare cu bani publici. Bani publici care se scurgeau în aceste offshore.

Jurnalist: Acolo vă ajuta SRI?

Negulescu: Nu aveam nevoie de ajutorul lor. Noi ne făceam treaba cu polițiștii pe care îi aveam și erau ofițerii de poliție pregătiți pentru așa ceva.

Jurnalist: Practic, informația despre offshore-uri nu venea de la SRI, ci prin investigație directă?

Negulescu: Da, prin investigațiile noastre și erau birouri virtuale la București.

Jurnalist: Au existat presiuni în astfel de momente în care ați ajuns la astfel de bani, de noduri, de offshore-uri?

Negulescu: Presiunea era permanentă. Din momentul în care anchetezi sume fabuloase... Mama mea e pensionara si are o pensie de urmaș de 800 de lei ca să faceți diferența. Și de asta e important și am vrut să fac publică toată situația asta.

Jurnalist: Cât % din ce știți ne-ați spus astăzi?

Negulescu: Nu știu. Sunt multe lucruri pe care le am de zis și sper să mai facem o emisiune.

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.